Szeged és környéke

2013.11.27. 11:52

Nem mutatja a hószállingózást a vészhelyzeti tájékoztató

Szeged – A szegedi havazásról nem, a Vas megyei útlezárás feloldásáról viszont egyből tájékoztatott a katasztrófavédelem mobilos alkalmazása. Kipróbáltuk a vészhelyzeti tájékoztatót.

Segesvári Csaba

Ingyenesen felhasználható okostelefonokra és táblagépekre alkalmazható vészhelyzeti tájékoztató rendszert alakított ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – jelentette be az OKF főigazgatója. [namelink name="Bakondi György"] elmondta, az OKF (katasztrofavedelem.hu) honlapjáról letölthető alkalmazás segítségével, az állampolgárok közvetlen tájékozódhatnak az általuk megjelölt területen bekövetkezett veszélyhelyzetekről, legyen az baleset, árvíz, vagy akár földrengés.

Vasban jó... Nagyítható illusztráció! Fotó: Segesvári Csaba

Vasban jó... Nagyítható illusztráció! Fotó: Segesvári Csaba

Ha piros a jelzés, baj van

A katasztrófavédelem alkalmazásában a jelzések három szintűek: kék színkóddal jelenik meg a tájékoztatás, sárgával a figyelmeztetés és pirossal a riasztás. Ugyanakkor a vészhelyzet pontos helyszíne térképen is megnézhető. Az alkalmazás Android, iOS, illetve Windows Phone operációs rendszerekkel ellátott mobil eszközökön lesz alkalmazható; az androidos készülékeken már most elérhető, a többi formátumban pedig néhány napon vagy héten belül.

A márciusi havazáskor hírhedté vált belügyminisztériumi SMS – Segítünk! Ne hagyja el gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium" – után a katasztrófavédelem alkalmazása életszerűbbnek tűnik. Ugyanis a figyelmeztetést előre megkapjuk, így nem csak a hóban ragadva izgulhatunk, mikor jönnek a felszabadító csapatok.

A délelőttre elállt hószállingózás után egy Samsung S3 minire telepítettük az alkalmazást. A GPS-szel és internettel ellátott telefonra három kattintással felkerült a BM alkalmazása. Beállítottuk, hogy a GPS jelhez közeli eseményekről tájékoztasson, majd vártunk. Mivel fél óra alatt egyetlen hírt sem kaptunk Szegedről, az országos lefedettségre váltottunk. Arra számítottunk, hogy a havazás, latyakos utak miatt pittyegni fog telefonunk. Pár perc múlva befutott az első kék jelzés: feloldották az útlezárást Vas megyében. A térképre kattintva a konkrét nem nézhettük meg, csak azt, merre is van Vas megye. A szöveges tájékoztató viszont tökéletes, újra autózhatunk Döröske és Nagygeresd között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!