Szeged és környéke

2013.11.24. 21:06

Tavasszal nyílhat meg a szegedi hadipark

Szeged - Egy német felségjelzésű, hatástalanított harci helikopter a legújabb tagja annak a harci flottának, amelyet a tervek szerint tavasszal nyíló szegedi hadiparkban tekinthetnek majd meg az érdeklődők a Gomba utcában.

Kiss Gábor Gergő

Néhány hónapja „landolt" egy MI–24 D típusú harci helikopter a szegedi Gomba utcában. A helikopterrel együtt már tizenhat haditechnikai eszközt lehet látni a tervek szerint május 1-jén megnyíló szegedi hadiparkban.

A park megálmodója [namelink name="Király Nikolász"]. – A városban már régóta nincsenek katonai laktanyák, az itteni fiatalok nem ismerkedhetnek meg a harci járművekkel. Terveink szerint a gyerekek játszva, a fiatalok ismereteiket bővítve, az idősebbek kicsit nosztalgiázva találkozhatnak közelmúltunk haditechnikai eszközeivel. Már ötven iskolával állunk kapcsolatban, a történelemtanárok óráikon hoznák ki hozzánk a diákokat – magyarázta Király Nikolász.

Újabb trófea a Gomba utcában: Az MI–24 D típusú harci helikoptert még össze kell szerelni. Fotó: Karnok Csaba

Újabb trófea a Gomba utcában: Az MI–24 D típusú harci helikoptert még össze kell szerelni. Fotó: Karnok Csaba
A harci helikopterről elmondta: keletnémet jelzésekkel van ellátva, Németország egyesítése után hazánk negyven ilyet kapott Németországtól. – Egy mélybölcsős tréler szállította Szegedre, és egy daru emelte be a parkba. Még össze kell szerelni, a munkálatokkal tavaszra végzünk majd. A helikoptert természetesen már kivonták a hadrendből, és hatástalanították is.

A hadipark terveik szerint május 1-jén nyitja meg kapuit jelenlegi telephelyükön, a Gomba utca 1/B szám alatt. Ez aránylag kis helyszín, de a szomszédban lévő önkormányzati tulajdonú, 1300 négyzetméteres területtel együtt jóval nagyobb lenne. A bővítést már kérték a szegedi önkormányzattól, bíznak a kedvező elbírálásban.

A park állandó kiállításával ápolnák a város katonai hagyományait, és szeretnék felkelteni a fiatalok érdeklődését katonai pálya iránt. Törekvéseiket többek között támogatja a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, a helyi toborzó- és érdekvédelmi központ, valamint számos katonai bajtársi egyesület is. – Szeretnénk majd vitrineket is felállítani, amelynek tárgyai a volt szegedi laktanyákat, a vásárhelyi laktanyát, az újszentiváni lokátoros laktanyát, a tüzérséget és a katasztrófavédelmet mutatná be – mondta Király Nikolász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!