Szeged és környéke

2013.12.30. 22:51

99 éves röghöz kötés?

Szeged - Eladhatatlanok az üdülési jogok – nem egy, nem is két cikkben írtunk a jelenségről lapunkban. Most egy olvasónk figyelmeztetett, hogy megjelentek Szegeden azok a balektoborzó cégek, amelyek új módszerrel próbálják meg csőbe húzni az embereket.

Munkatársunktól

– Önnek van-e eladó üdülési joga? – ilyen SMS-t kapott S. P. szegedi olvasónk nemrégiben az egyik olyan cégtől, amelyiknek a neve a Holiday szót is tartalmazza. Amennyiben igen – folytatódott az üzenet –, akkor találkozzunk a megnevezett szállodában ekkor és ekkor. Nem sokkal később még 2 SMS érkezett, más cégektől, újabb szállodai helyszínt és időpontot megjelölve.

– Először is: honnan tudták, hogy van üdülési jogom? – kérdezte panaszosunk, aki kíváncsiságból ment el mindhárom megbeszélt találkozóra. – Az elsőn perceken belül kiderült, hogy nem vásárolnak üdülési jogot, hanem azért hívtak, hogy cseréljem el a mostanit egy másikra. Már induláskor 250 ezer forintos klubtagsági díj befizetését kérték.

– A másik két megbeszélés szinte szóról szóra egyformán zajlott – folytatta a szegedi férfi a történetét. – Hogy érthetőbb legyen az esetem, elárulom: két üdülési jogom is van, az egyik 4, a másik 6 személyre szóló úgynevezett piros, főszezoni hét Hévíz mellett, a Club Dobogómajorban. 10 évvel ezelőtt 3-3 millió forintot fizettem értük. Gondoltam, jó lesz a gyerekeknek, megörökölhetik, de rosszul gondoltam.

700 ezertől 3,5 millióig

Kíváncsiságból megnéztem az interneten, mennyiért hirdetik a dobogómajori heteket. A kereső az aprod.hu-t adta ki: 4 oldalon, oldalanként 40 hirdetést találtam, amelyek közül csak néhány volt kakukktojás. Az árak 700 ezer és 3,5 millió forint között mozogtak, volt köztük egyszerű 4 személyes apartman, valamint bioház is. Akadt olyan eladó, aki karácsonyiajándék-ötletként dobta fel a hirdetését, más azzal kecsegtette a leendő vevőt, hogy 99 évre szóló élményben lehet része. A Club Dobogómajor Hévíz fotói amúgy festői környezetről, szép házakról, wellnessről, kényeztető luxusról árulkodnak.

Olvasónknak először azt az ajánlatot tették, hogy meghirdetik darabját 3 millióért, sikeres értékesítés esetén 2 milliót fizetnek neki. Németországban, Svédországban, Oroszországban, sőt Ukrajnában is felkínálnák az apartmanokat a potenciális érdeklődőknek, a hirdetés költségeinek felét az ügyfélnek kellene állnia. Emellett felhívták a figyelmet arra is, milyen új lehetőségek vannak, amennyiben külföldön szeretne üdülési jogokhoz jutni. Panaszosunk egyik lehetőséggel sem élt.

– A két apartman, illetve ház éves fenntartási költsége közel 160 ezer forint – mondta S. P. –, ennyiből bármikor eltölthetnék egy hetet ugyanezen a helyen. Már nagyon bánom, hogy annak idején beugrottam. A fogyasztóvédelem is tehetetlen: a panaszosnak azt tanácsolják, hogy mielőtt döntene, olvassa végig a szerződést.


 
  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!