Szeged és környéke

2013.12.30. 21:56

Elárverezik Juhász Árpád juhait

Dóc - 14 millió forint kikiáltási áron hirdették meg árverésre a dóci Juhász Árpád 200 új-zélandi anyajuhát. A tulajdonos 1,9 millió forint haszonbérleti díjjal tartozik jog szerint, ő azonban igazságot szeretne. Kálváriáját összefoglalta, a paksamétát elküldte a legfőbb ügyészhez és az agrárminiszterhez. <br>

Bakos András

Várhatóan árverést tartanak január 7-én, kedd délelőtt 10 órakor Dóc közelében, a Percsora-major 123/A alatt. 200 corridale anyajuhot árvereznek el, a kikiáltási ár 14 millió forint, az előleg 1,4 millió, a legalacsonyabb vételár 4,9 millió forint. A végrehajtást a Héjja Testvérek Kft. kérte, olyan jogcímen, hogy az árverés helyszínén, juhai mellett lakó gazda, [namelink name="Juhász Árpád"] 1 millió 909 ezer 325 forint haszonbérleti díjjal tartozik neki, ezt megítélte a bíróság.

A 78 éves állattenyésztő üzemmérnök vállalkozását – eddig kétszer írt róla az újság – korábban sem kísérte sok szerencse. Juhász Árpád egykor szövetkezeti vezető volt, majd az állam felhívása nyomán kezdett önálló vállalkozásba a rendszerváltáskor. Az akkori agrárminisztérium Új-Zélandról corridale fajtájú juhokat hozott be és akart meghonosítani, ő pedig fiával együtt beszállt a programba. Bérelt 116 hektár gyepet, OTP-hitelt vett föl, megjöttek a jószágok. Ezután derült ki: a nemzeti park nem engedélyezi a területen a nyájszellemmel nem bíró jószágok tartásához szükséges kerítést. Elmaradt a várt bevétel, a hitelt nem sikerült törleszteni, akkor is elvitt a végrehajtó valamennyi birkát. A maradékból azonban újraépült a gazdaság. Ezután kezdődött a hercehurca a legelő bérletével. Egyszer bizonyítottan elkeveredett Juhász Árpádék szerződése a Csongrádi Állami Gazdaság és az Állami Vagyonügynökség között, ezt 1999-ben tisztázták. Az állami szervezet azonban a következő évben úgy adta bérbe a területet Héjjáéknak, hogy arról Juhászékat nem értesítette, holott – ezzel érvel Juhász 13 éve – az akkori törvény szerint őt előbérleti jog illette volna meg. Jelenleg a juhász és a 110 embernek munkát adó, növénytermesztő, sertéstelepet és húsüzemet fönntartó Héjja Testvérek Kft. is törvényes bérlőnek tekinti magát ugyanazon az állami tulajdonú területen. Emiatt gyakoriak az összetűzések. Legutóbb a Szegedi Járásbíróság 1 év próbaidőre bocsátotta Juhász Árpádot, amiért 2011-ben lekaszáltatta a füvet, a szénát báláztatta, és elkezdte etetni a jószágaival. Ami a bérleti jogot illeti, a bíróság Héjjáéknak adott igazat több ízben, Juhász Árpád viszont szeretné, ha az agrártárca májusi ígéretének megfelelően felülvizsgálná törvényesség szempontjából az összes földbérleti szerződést, így e területét is.

Juhász Árpád 13 évvel ezelőtti jogsértést kér számon az államon. Fotó: Bakos András

Juhász Árpád 13 évvel ezelőtti jogsértést kér számon az államon. Fotó: Bakos András
A történet dokumentumait lapunk mellett most eljuttatta a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, [namelink name="Polt Péter"] legfőbb ügyészhez és [namelink name="Fazekas Sándor"] vidékfejlesztési miniszterhez. Abban bízik, sikerül elkerülni az árverést is. Ez ellen hivatalos kifogást jelentett be. A bérleti joggal kapcsolatos érvei mellett arra hivatkozik, hogy a lefoglalt anyák épp most ellenek, 60 százalékuk már kisbárányt szoptat, és a leválasztás nagy veszteséget okozna az egész állománynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!