Szeged és környéke

2013.12.31. 12:17

Erről írtunk 2013 decemberében

Csongrád megye – UP szerint újra kell teremteni a szegedi halászlét. Máshogy közlekedünk a Szent István térnél és a Sóhordó utcában (elvileg). Dovalovszky helyi pénzt bocsátana ki. Közöny a köbön: az utasok szeme láttára ütötték-rúgták Dávidot. Ha már halászlé: nettó hülyeség a hungarikum? 32 éves, de még mindig csecsemő. Pribanic örökké szegedi. Többek közt ezeket írtuk az év tizenkettedik hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

December 1.:
Karácsonyi vásárrá változott Szegeden az egész belváros

Vásármustrát tartottunk a szegedi karácsonyi vásárokban: a Dugonics téren a világító óriásszarvas és a pónik a menők, a Széchenyi téren karácsonyi dallamok, kürtőskalács és forralt bor illata teszi hangulatossá a vásárlást.

Karácsonyi vásárrá változott Szegeden az egész belváros (galéria)


december 2.:
2-es villamosvonal: a kivitelező fizetne, kérdés, hogyan

Kifejezte fizetési szándékát a 2-es villamosvonal cseh kivitelezője. Kérdés, hogyan törleszti a városnak a nagyjából félmilliárd forintos kötbért. Erről hamarosan tárgyalás kezdődik.

Mozaik mozi: újjávarázsolták a régi termet
Nemrégen nyitotta meg ismét kapuit a vásárhelyi Mozaik Mozi, amelynek nagyon sok Hódmezővásárhelyi lakos örül. Praktikus és igényes szórakozást kínál.



Peti pék neve fogalom
A város csak úgy emlegeti: Peti pék. Az üzlete előtt már hajnalban sorakoztak a vevők, nem tudtak annyit sütni, amennyi el ne fogyott volna. [namelink name="Hegedűs Péter"] nyugdíjasként régi-új hobbijának, a motoroknak hódol.


Fehér Miklósra emlékeztünk: a fák az égig érnek
A Pick Szeged–S. L. Benfica férfi kézilabda-mérkőzés a fiatalon elhunyt Fehér Miklós emlékének szólt. Az 52 éves szegedi és a 109 éves lisszaboni együttes méltó módon emlékezett meg a magyar válogatott labdarúgó játékosról. A kezdődobást [namelink name="id. Fehér Miklós"] végezte el.



december 3.:
Uj Péter: újra kell teremteni a szegedi halászlét

Az egész Alföld pocsékul áll az országos gasztromezőnyben, a magyar étkezési és éttermi kultúra agyhalál közeli állapotban van, a helyzet katasztrofális – véli [namelink name="Uj Péter"] újságíró, a Gault&Millau étteremkalauz egyik munkatársa, akit a halászlékritika nyomán kirobbant vitáról kérdeztünk.



Olena Zserzserunova elbúcsúzott a kosárlabdától
35 évesen befejezte pályafutását [namelink name="Olena Zserzserunova"], a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának korábbi ukrán légiósa. A válogatott center két periódus alatt három évet töltött a Szeviépnél és a Mediteamnél, játéktudása és hosszabb szegedi időszaka alapján valószínűleg a klub történetének legjobb légiósa volt. Még nem tudja, mihez kezd a jövőben, de vannak tervei.



Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában
Erről írtunk 2013 februárjában
Erről írtunk 2013 márciusában
Erről írtunk 2013 áprilisában
Erről írtunk 2013 májusában
Erről írtunk 2013 júniusában
Erről írtunk 2013 júliusában
Erről írtunk 2013 augusztusában
Erről írtunk 2013 szeptemberében
Erről írtunk 2013 októberében
Erről írtunk 2013 novemberében

december 4.:
999 pénznyerő automatával is nyílhat kaszinó Szegeden

Pályázat nélkül üzemeltethet akár 99 játékasztallal és 999 pénznyerő automatával kaszinót Szegeden az a szerencsejáték-szervező, akit [namelink name="Varga Mihály"] nemzetgazdasági miniszter megbízhatónak minősít. Azt egyelőre nem tudni, hol és mikor nyílhat kaszinó Szegeden.

A lájkgyűjtés sikeres volt: Joulupukki Maroslelére látogat
Sikeres volt a Facebook.com/marosleleokosfalu oldalon a gyerekek lájkgyűjtése, így csütörtökön a maroslelei Mikulás-nap vendége lesz Joulupukki, a lappföldi Télapó.

Másfél év múlva elkészül az új műtőtömb
Aláírták a kórház 2,5 milliárdos műtőtömb-építési pályázatának támogatói szerződését. Az épületnek másfél év múlva állnia kell.

Halkó Pál stadiont tervezett
A városi sporttanács ülésén [namelink name="Halkó Pál"], a Tisza Volán labdarúgó-szakosztályának vezetője egy ötéves projektet vázolt fel. A tervezett futballstadion helyére, az Etelka sorra álmodott meg egy szerényebb, de a helyi klubok számára kedvezőbb létesítményt.

december 5.:
Változik a Szent István tér és a Sóhordó utca közlekedése

A Szent István tér tehermentesítése érdekében rövidesen egyirányúsítják a Sóhordó utca tér felőli végét, a Csongrádi sugárútról érkezőket elterelik.



december 6.:
Carlos ceruzája: egy roma hajléktalan szabadsága

Tizennyolc évesen tudta meg, erős tüdejének köszönheti egyáltalán, hogy életben van: ugyanis csecsemőként egy kukában találtak meg, ahol keservesen sírt. Intézetekben, nevelőszülőknél lakott. Kipróbálta a füvet, és megpróbálta a halált is. Hatszor sem sikerült az öngyilkossági kísérlet. Hajléktalanszállón lakik, viszont végre van állása: csontozómunkás a Picknél. A figyelmet magára azonban a rajzaival hívta, hívja föl. Carlos, ahogy ezeket a rajzokat szignózza ekkor, rajzolás közben érzi magát igazán szabadnak. Abban bízik, egyszer eljön a nap, amikor csak ezekkel foglalkozhat. Íme egy 28 éves, egykori intézetis roma srác, Kállai Richárd monológja, amit néha-néha megszakít egy-egy újságírói kérdés. A tegezés a szerzőre nézve megtisztelő.

Amikor rajzol, akkor szabad: Carlos és az ő portréi (galéria)


300 milliót költenek két utcára
Jövő tavasszal kezdődhet a Somogyi Béla és a Dózsa György utca felújítása Vásárhelyen.

Európai turnén a Pick Szeged
Sorsoltak Bécsben, a férfi kézilabda EHF-kupában. A Pick Szeged a C csoportban a szlovák Presov, a francia Nantes és a svéd Kristianstad ellen csatázik a továbbjutásért. A küzdelmek jövőre kezdődnek.

december 7.:
Helyi pénzt bocsátana ki Szegeden Dovalovszki András
[namelink name="Dovalovszki András"] szegedi civil aktivista helyi pénz kibocsátásával biztosítaná a városi projektek önerejét. [namelink name="Nagy Sándor"] képviselő szerint ez csak Disneylandben működik.

december 8.:
Graffitisből festő: előbb a falak, aztán a vászon

Kint hideg volt, ezért lett graffitisből festő [namelink name="Treplán Gábor"]. A fiatal szegedi alkotó képeivel eljutott már Londonig, fújt falat Bécsben, most pedig szegedi jótékonykodásról beszélt a létra tetején ülve. Tré Gé kézjegyű képeit hangulatos kiskocsmákban szívesen látja, így közelebb kerül az alkotó és a képei is az emberekhez – vallja a nem csak utcai művész.

Jótékonysági kiállításra készül a szegedi graffitis (galéria)


december 9.:
Ütötték-rúgták a villamoson - senki nem segített Dávidnak

Dagadtra ütötték az arcát egy szegedi fiatalembernek péntek este a 2-es villamoson. A járművön legalább félszázan utaztak, mégsem segített neki senki. A vezető valószínűleg észre sem vette, mi történik az egyébként bekamerázott járaton.



1400 gyerek karácsonya Vásárhelyen
Labdát és bakugant választott a temérdek játék közül [namelink name="Horváth Lara"] a gyerekkarácsonyon a vásárhelyi Fekete Sasban.

Lopják a fedlapokat Makón
Nem a háztulajdonosoknak kell pótolni a szennyvízcsatorna-csatlakozás fedlapját, ha ellopják – tudtuk meg egy olvasónk panasza nyomán. Sok tűnik el szerte a városban – ez néhol balesetveszélyt is jelent.



Romics Roli focicsapata
December 22-én (vasárnap) rendezik a 27. Kék Mókus szegedi kispályás labdarúgótorna döntőjét. Lapunk ismét gálává varázsolja a város idei utolsó nagy sporteseményét. Ismét neves szegedi születésű futballistákat láthatnak, akik Romics Roli csapatában lépnek majd pályára.

december 10.:
Phóval főzték meg a pestieket

Alig fél éve nyitott, de máris elnyerte a Gault&Millau étteremkalauznál a 2014-es év legjobb street food étterme címet a budapesti Funky Pho gyorsétterem. Vezetője és konyhafőnöke a szegedi [namelink name="Szabolcs Éva"] és férje, [namelink name="Szabolcs András"].



Fényre várnak az éjszakában
30 éve várnak közvilágításra a bereklaposi zártkerteknél. Most már nevük van az utcáknak, aki kiköltözik, hivatalosan bejelentkezhet. Szeretnék, ha nem koromsötétben kellene hazabotorkálni.

Még nem tudni, kinek szépülnek
Csongrád közösen indult a romániai Temesvárral egy uniós, határon átnyúló pályázaton, amelyen a Tisza-parti város 50 millió forintot nyert. Ebből az összegből a belvárosi halászházakat fogják felújítani.

december 11.:
Nem csak a villamoson vagyunk közönyösek

Nem a szegedi villamosos eset volt az első, hogy az emberek közönye országos botrányt kavart. Pár hete a Blaha Lujza térre kiugrott szegedi fiatalember meztelen teste mellett is mindenki elment segítségnyújtás nélkül. A viselkedéskutató és a kriminálpszichológus szerint is sajnos ez a jellemző viselkedési forma.

december 12.:
Kamu az 50 ezres járdasózási bírság

Több mint egy éve nem szabálysértés a járdák sózása, így senkit sem büntetnek meg a hagyományos jégoldásért. Miközben az útszóró só kilója alig 50 forint, addig a környezetbarátnak titulált anyag ennek duplája.



Válogatáslemez a crossover makói királynőjétől
A rajongók is segítettek abban, hogy mi kerüljön a korábbi albumokról [namelink name="Szentpéteri Csilla"] és zenésztársai új, most megjelenő válogatáslemezére. A makói születésű, világszerte ismert zongoraművésznő a régi számokat új hangzással, más-más hangulatokat idézve rögzítette újra.



december 13.:
Ragaszkodnak a kutyájukhoz - az utcára kerülhetnek

Nem könnyű kutyával albérletet találni. Egy szegedi édesanya két gyermekével és kiskutyájával akár az utcára is kerülhet a hétvégén. Az ölebről nem hajlandó lemondani, a főbérlők hajthatatlanok.



Kétbusznyi szurkoló ajándékozta meg Bánfiékat
A női kézilabda-világbajnokságra tartó kétbusznyi szurkoló hozott ajándékokat a székkutasi Bánfi családnak. Lapunkban olvastak róluk, és elhatározták, ők is megpróbálják szebbé tenni Bánfiék ünnepét.

Év sportolója-díj: egy emberöltő legendái
Lapunk 44. alkalommal rendezi meg Az év sportolója díjátadó gálát, a jövő hét keddi esemény előtt pedig archívumunk segítségével a korábbi elismerésekből szemezgetünk.

december 14.:
5 év alatt újra felépül a Kurca élővilága

A vízi növényzet két év alatt, a teljes élővilág 5 esztendőn belül épül fel újra a Kurca rehabilitációja után – magyarázta [namelink name="Kozák Péter"], az Ativizig igazgatója lapunknak egy olvasói észrevétel kapcsán.

december 15.:
Hungarikumok: idióta mánia vagy minőségi termékek?

Nyílt levelet írt [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnöknek [namelink name="Horváth Zoltán"] szegedi televíziós, aki azt kéri a kormányfőtől, álljon ki a szegedi halászlé mellett, akár úgy, hogy közbenjár a hallé hungarikummá minősítésének érdekében. Uj Péter újságíró, a 444.hu főszerkesztője viccnek nevezte, hogy bürokratikus szervezetek minőségi kontroll vagy igény nélkül döntik el, hogy mi eléggé magyar, és így próbálnak identitást építeni.

december 16.:
Szeged Szépe: a 19 éves Czibolya Nikolett

Modellkarrierre vágyik, egy civil irodában dolgozik [namelink name="Czibolya Nikolett"]. A sándorfalvi lánynak csak elindulnia kell egy szépségversenyen, a siker garantált. LEgutóbb 16 lányt utasított maga mögé.



december 17.:
Pontot tehetnek a Vigadó-ügy végére

[namelink name="Botka László"] polgármester azt javasolja a városi közgyűlésnek, hogy vásárolja meg az önkormányzat 36 millió 780 ezer forintért a Vigadót a Profit-Optima Kft.-től, és integrálja a területet az újszegedi ligetbe.

Karácsonyi kaktusz, ˝ezer˝ virággal
A vásárhelyi [namelink name="Vincze Ernőné"] nagyon büszke karácsonyi kaktuszára, amelyen legalább 100 virág nyílik.



Leváltották Cseri Gábort, a csongrádi tankerület igazgatóját
A tankerület vezetőjével évtizedeken át elégedettek voltak, jó szakembernek tartja a környezete. Most egyik napról a másikra váltották le. Hogy miért – mindenki csak találgat.

A Mister spanyol karácsonya
[namelink name="Juan Carlos Pastor"] (45) hivatalosan a nyáron lett a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának mestere. A spanyol szakembert hihetetlen szeretettel fogadta az 52 éves klub szurkolótábora. A 2005-ben a hispán nemzeti együttessel világbajnoki címet szerző trénerrel a záróvacsorán beszélgettünk.

december 18.:
Ásotthalom: egy választás tanulságai

A választási szakértő szerint arra bizonyíték Ásotthalom, hogy nem szabad ölbe tett kézzel várni, hogy a Jobbikot majd kiveti magából a társadalom, mert az nem fog sikerülni.



december 19.:
A kimért zselés és gumicukros a legnépszerűbb

Többtucatnyi különböző ízesítéssel lehet kapni szaloncukrot a boltokban. Egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a karácsonyi édességet, amelyből emiatt inkább a kimértet vásárolja a magyar.



Amerikai énekesnőt igazolt az Overdream
Hét évvel ezelőtt adta ki első, eddig egyetlen, angol nyelvű albumát a szimfonikus rockot játszó makói Overdream. A csapat most nagy dobásra készül: leigazoltak egy amerikai énekesnőt, és új hangzóanyagot rögzítenek.



december 20.:
Fenyővásár tavalyi árakon
Kizöldült a Mars téri piac parkolója, ahol a tavalyinál is több fenyőfaárussal találkozhatnak a vásárlók. Széles a választék, a legtöbb vevőt az ünnepek előtti utolsó napokra várják. A lucfenyő a legolcsóbb.



december 21.:
Botka is megszavazta a futballstadion-építést

Hárommilliárd forint állami pénzből épülhet futballstadion az Etelka soron – döntött a szegedi közgyűlés, amely 510 millió forint kölcsönt nyújtott a csőd szélén álló Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek. Jövőre elmarad az Armel operafesztivál.

Évzáró közgyűlés Szegeden (galéria)


Kék Mókus-kupa: Romics Roli duplázott, döntetlen a gálameccs
A 27. Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna utolsó játéknapját online tudósítottuk.

Kék Mókus-kupa - a gálanap (galéria)


december 22.:
Adventi vásár a Rókus II-esben

A hagyományokhoz híven idén is megrendezte adventi vásárát a szegedi Rókus II-es általános iskola az aulában és a tornateremben.

Felezhetik a segélyt, ha nincs együttműködés
Felére csökkenthetik januártól a rendszeres szociális segély összegét azoknál, akik nem működnek együtt a családsegítővel – döntötte el a legutóbbi közgyűlés Vásárhelyen. Eddig 25 százalékot vonhattak meg.

december 23.:
Száz recept és számos ötlet új szakácskönyvünkben

Már megvásárolható a Délmagyarország és a Délvilág legújabb szakácskönyve, A családi tűzhely. És hogy mi a jellegzetessége? Száz recept bemutatásán keresztül – főzni tanít.



Gyűjtéssel, meséléssel segítettek a szentesi rádiósok
A Rádió 451 két akciót indított karácsony előtt. Az egyiknek a szeretetlánc nevet adták, a lényege az volt, hogy bebizonyítsák: egy üveggolyóból mosógép lehet.

december 24.:
Amikor a bibliai mágusok útnak indultak

Ha a tudósok kizárólag Máté evangéliumának tanítására hallgattak volna, akkor ma a legendák csupán arról beszélnének, hogy a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek hódolatuk jeleként a názáreti Jézusnak Betlehembe. Csillagászati megfigyelések, az ókori Kelet kultúrájának és vallásának megismerése azonban arra inspirálta a kutatókat, hogy kapcsolatot keressenek a napkeleti bölcsek látogatásának eseményei és az ókori Kelet világa között.



Pálfai Zoltán: Nemcsak a hívők a fontosak
Több mint egy éve szolgál Makón a római katolikus plébános, [namelink name="Pálfai Zoltán"]. Ez idő alatt sokan megkedvelték, hiszen a fiatal pap mottója: nemcsak a hívőket, hanem mindenkit szolgálni. Az atyáról írt cikkünkben most egy másik oldaláról mutatjuk be őt: jól érzi magát városunkban, még egy focicsapatba is beállt játszani.



A Tóth család kincsei a gyermekek
Az összes kincsünk itt ül az első sorban – mutatott a családjára [namelink name="Tóthné Horváth Varga Anikó"] a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.



december 25.:
Boldog Karácsonyt, Szeged!

Itt a második, gyönyörű timelapse-videó Szegedről. Egy évet vártunk rá. Megérte!



december 26.:
Rendszeresen meghibásodik a hídon a galambriasztó

Cikkünkből értesült a Belvárosi hídon működő galambriasztó kivitelezője, hogy meghibásodott a rendszer. Lehet, hogy a napokban helyrehozzák, de elképzelhető, hogy a madarak még a hídon szilvesztereznek.

Galambürülék a Belvárosi hídon: már tisztítják (galéria)


december 27.:
M43-as: a bíróságig jutott az alvállalkozók pénze

Bírósági letétbe helyezték az M43-as egyik szakaszának építésén részt vett alvállalkozók pénzét. Akkor juthatnak hozzá, ha a bíró az iratokból meg tudja állapítani, tényleg ők a jogosultak. Egyikük azonban olyan értesítést kapott, hogy a bíróság visszautalta a pénzét az államnak, mert nem jogosult a kezelésére – de 250 ezer forintot levont belőle.



Nagy Erika, a 32 éves batidai csecsemő
A batidai [namelink name="Nagy Erika"] egészségesen született, de 6 hónaposan agyvelőgyulladást kapott – görcsös rohamok kínozzák azóta is –, és 32 évesen is csecsemőként él. Csörgőlabdával játszik, beszélni nem tud, pelenkázni, fürdetni, etetni kell.



Viheti az értékeket a miniszter
A szakma a józan belátásban bízik, és hisznek abban, hogy nem indul el a múzeumokban a szabadrablás. Egy új törvény okozott felzúdulást. Az intézményvezetők szerint talán mégsem olyan veszélyes a helyzet, mint ahogy látszik.

december 28.:
Próbaüzem a napelemparkban

Megkezdődött a próbaüzem a balástyai és az ópusztaszeri napelemparkban. A nap sugárzásából villamos energiát előállító telepeket a pécsi SYBAC Solar Eastern Hungary Kft. érdekeltségébe tartozó vállalkozások építették, 60 százalékos uniós támogatással.

Antonio Pribanic szíve szegedi maradt
[namelink name="Antonio Pribanic"], a Pick Szeged egykori horvát beállósa jelenleg Lengyelországban (SPR Stali Mielec) profiskodik. Két évet játszott a kétszeres magyar bajnokcsapatban, a Tisza-parti közönség egyik legnagyobb kedvence volt. Még az ünnepek előtt beszélgettünk a rijekai születésű sportolóval.



december 29.:
Farkas László, a mozgássérültek révésze

Hat éve él kerekes székben a szegedi [namelink name="Farkas László"]. A 39 éves fiatalember balesete után szentül hitt teljes gyógyulásában, ma már elfogadta azt, hogy életét kerekes székben kell leélnie. Ettől függetlenül nincs korlátok közé szorítva: átalakított autójával már 210 ezer kilométert vezetett le, tagja a kerekes székes magyar rögbiválogatottnak, és révészként segíti át a frissen sérült embereket a legnehezebb időszakokon.



december 30.:
Kozma Róbert az agy moziját viszi számítógépre

Gimnazistaként [namelink name="Kozma Róbert"] arról álmodott, hogy az agy és a számítógép működésének összefüggését kutathassa. Álma valóra vált, világhírű magyarok nyomában világsikert ért el.



Makói gáz: bírósági döntésre vár a TXM
A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon támadta meg a TXM Kft. azt a határozatot, amely megtiltja a rétegrepesztést a makói árok gázmezejét kutató cégnek.

december 31.:
Kutyafalka garázdálkodik a Cserepes sor környékén

Kutyák rohantak egyik reggel nemrég a Móravárosi körútra, egyiket olvasónk autójával elgázolta. A kutya megúszta, a kocsiban viszont több tízezer forintos kár keletkezett. A gazda lenne a felelős – ha megtalálnák.

Január második felére megújulhat a szentesi belváros
Január második felére elkészülhet Szentesen a belvárosi rekonstrukció: a járdák burkolását elvégezték, az utakhoz szükséges anyagot leszállították, ezekből a munkálatokból már csak kétheti maradt hátra, amit az időjárás függvényében végezhetnek el a szakemberek.

Cattani: a film forog-forog tovább
A szegedi sportcsapatok főszurkolója. Ott van a Pick, az A-Híd, a Naturtex, az UTC meccsein. Nélküle nem rendeznek jóformán hazai bajnokit. A Pick Facebook-oldalán a Cattani-filmek a legnézettebbek között vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!