Szeged és környéke

2013.12.21. 16:43

Erről írtunk 2013 februárjában

Csongrád megye – Cheerleaderek az egyetemen, veszélybe kerülő szegedi foci és teke. Elhunyt Novák István. Gyimesi László ingatlanjai. Nem elég Vásárhelynek az adósságcsökkentés. Többek közt ezeket írtuk az év második hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

Február 1.:
Félárván az anyjukat is majdnem elveszítették
Előbb elvesztette párját, majd két gyermeke őt is majdnem elveszítette. Néhány hónap alatt kilátástalanná vált [namelink name="Börcsök Erika"] és két lánya élete, de barátok és az idős nagymama összefogásával életük legnehezebb időszakán is átlendültek. Egy mai mese arról, hogy vannak még jó emberek.

Fotó: Schmidt Andrea

Fotó: Schmidt Andrea
Régen volt: Zalatnay Cini rózsaszín reflektorfényben
Több száz fővel rendezték még nem is olyan régen a szentesi bálokat, az orvosok és a pedagógusok összejöveteleire emlékeznek sokan a legszívesebben.

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig

Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában

Pick Szeged: Prodanovics távozik - hivatalos
[namelink name="Rajko Prodanovics"] nem hosszabbítja meg a szerződését a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatával, így két idény után távozik a szerb válogatott jobbszélső.

február 2.:
Csókolom, mi csak élni szeretnénk!

Csókolom, mi csak élni szeretnénk! – kiáltotta az emeletről egy férfi a városi főépítésznek az Arany János iskola aulájában megrendezett Subasa-fórumon, amikor [namelink name="Sz. Fehér Éva"] éppen arról beszélt: sok időbe telik, mire a szegedi kiskertekben magasabb lesz a beépíthetőség, mint három százalék.

Subasa-fórum az Arany Jánosban (galéria)


Nem elég a 60 százalék adósságcsökkentés Vásárhelynek
15,5 milliárd forint főösszeggel elfogadta a vásárhelyi közgyűlés a város idei költségvetését. Napirend előtt az is kiderült, a 60 százalékos adósságcsökkentést nem tartják elegendőnek. Jelenleg ennyit vállalna át az állam a mintegy 20 milliárdos adósságállományból.

Félezren a batyus bálon
Sok éves hagyomány Makón, hogy a város batyus bált rendez az Erdei János Sportcsarnokban.

Batyus bál volt Makón (galéria)


Hegyi Péter: Még fel sem fogtam, mi történt
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) két új magyar tagot is beválasztott a bizottságaiba. Ezek egyike a szegedi [namelink name="Hegyi Péter"] (40), aki a játékvezetők szakmai bizottságának, az úgynevezett Convention Panelnek lett tagja.

február 4.:
Elhunyt Novák István

Otthonában váratlanul elhunyt Novák István DLA, Ybl- és Príma Primissima díjas építész, Szeged volt főépítésze, a város díszpolgára, Makó, Orosháza és Szarvas főépítésze.

Archív fotó: Karnok Csaba

Archív fotó: Karnok Csaba
Lepusztult állapotban az egykori Metripond-óvoda
A Metripond Mérleggyár meghatározó szerepet töltött be a város életében közel 40 éven át. A gyár többek közt saját konyhát, üdülőt, sportpályát és óvodát működtetett. A vállalat szétesett, a vagyona felaprózódott, és az egykori Metripond-óvodánál is csak omló vakolat, szemét és gaz fogadja az arra járókat.

Lepusztult állapotban az egykori Metripond-óvoda (galéria)


Politika lett a szentesi tanyavillamosításból
Nem nyert a város egyik pályázata, így nem lesz egyhamar vezetékes áram a szentesi tanyákon. Ezen [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester – aki az elutasítás mögött szándékosságot sejt – és egy képviselő nyilvánosan össze is vitatkozott.

február 5.:
Különös kegyetlenséggel ölte meg főbérlőjét a 72 éves férfi

Legkorábban 9 év múlva, büntetése háromnegyedének letöltése után lehet ismét szabad ember a 72 éves P. Mihály. A gyulai nyugdíjast különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla.

Szegedi vendéglősök és képviselők az adós szégyenlistán
215 milliárd forinttal tartoznak cégek és magánszemélyek az adóhatóságnak. A legfrissebb szégyenlistán ismert szegedi vendéglős és volt önkormányzati képviselő is szerepel.

Kér még táblákat a sztrádára Makó
1,8 millió forintot költött Makó tavaly arra, hogy saját tervezésű reklámtáblákkal hívja fel az autózók figyelmét a városra, miután az M43-as átadását követően sok autós panaszkodott, hogy nehéz megtalálni a sztráda végpontját. Ez azonban sokak szerint még mindig kevés.

Volt egyszer a Textilművek SE
Sorozatunkban egykori legendákkal, nagyszerű, ám a szemünk elől hosszabb vagy rövidebb időre valamiért eltűnő sportemberekkel foglalkozunk. Ezúttal viszont annyiban kivételt teszünk, hogy nem egy személyre, hanem egy csapatra, a Szegedi Textilművek SE női kézilabdaegyüttesére emlékezünk.

Az 1983-ban NB II-es bajnok Textilművek SE női csapata

Az 1983-ban NB II-es bajnok Textilművek SE női csapata, állnak (balról): Csorba P., Sass T., Hozsó K., Fohsz, Farkas, Bíró, Vincze, Kocsis, Dobozy, Kispál, Börcsök, Lonkai; guggolnak: Gát, Fári, Bullás, Németh, Utasi, Gajdacsi, Márkus 
február 6.:
Kisbolygót neveztek el a szegedi tanárnőről

Matematika–fizika szakos tanárként évtizedekig Szegeden dolgozott Lang Jánosné Steiner Zsuzsanna, akiről kisbolygót neveztek el.

Bombázó szegedi cheerleaderek - videó

Bombázó szegedi cheerleaderek (galéria)


Amerikai filmekből ismerős mozdulatokkal kápráztatják el a drukkereket és a csapatokat a parányi forrónadrágokba öltözött szegedi egyetemista lányok.



Díszpolgár lett Kisteleken a Törökgyörgy házaspár
A Törökgyörgy házaspár Kistelek legújabb díszpolgára. Rendkívüli alkalommal adományozta nekik ezt a címet a képviselő-testület, nem sokkal a junior latin-világbajnokság után, amelynek a város adhatott otthont. A 66 éves táncos pár azt mondja: a mindennapokban is érzik a megbecsülést, amelyet most így is kifejezett a város.

Törökgyörgy József és felesége díszpolgári címet kaptak. Fotó: Frank Yvette

Törökgyörgy József és felesége díszpolgári címet kaptak. Fotó: Frank Yvette

Csongrád mozija: a vándor vetítésektől a megújulásig
A csongrádi városi mozi ebben az évben ünnepelheti fennállásának 50. évfordulóját. Az épület valóban akkor épült, de a történet sokkal régebben kezdődött.

50 éves Csongrád régi-új mozija (galéria)


február 7.:
Gyimesi 4 ingatlant kapott ajándékba
[namelink name="Gyimesi László"] (Fidesz-KDNP) négy ingatlant kapott ajándékba tavaly, [namelink name="Kozma József"] (MSZP) ©koda Fabiát vett – derül ki a szegedi önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozataiból. Azt is megtudtuk a bevallásokból, hogy négy nyugdíjas képviselő tavaly nem kapott nyugdíjat.

A panaszok ellenére marad az új menetrend
„Úgy ítéljük meg, hogy a 2013. január 1-jével bevezetett új menetrend alapján közlekedő járatokat az utazóközönség nagy többsége panaszmentesen veszi igénybe" - mondta [namelink name="Káity Károly"].

Vonzó a csanádpalotai ˝adóparadicsom˝
A szerény mértékű helyi adóztatással próbálja magához édesgetni a vállalkozásokat például a közeli Makóról Csanádpalota. Az adómérték persze nem minden, de úgy tűnik, a kísérlet nem reménytelen: több vállalkozó is fantáziát lát a román határhoz és az épülő M43-ashoz közeli városban.

február 8.:
Lehet hígítani a földgázt, de nem éri meg

Lehet-e hígítani a földgázt? Mitől sárga a gáztűzhely lángja? Valóban rosszabb minőségű gázt kapunk? Utánajártunk, hol mérik a gáz fűtőértékét, és többet fizetünk-e, ha a rossz gáz miatt jobban pörög az óra.

Lehet hígítani a földgázt, de nem éri meg (galéria)


Pitvaroson újra áll a bál: megint időközi választást tartanak
Feloszlatta magát a pitvarosi képviselő-testület, így a faluban megint időközi választást tartanak. A feloszlatást kérők fő indoka az volt, hogy nem tudnak együtt dolgozni a májusban újraválasztott polgármesterrel – [namelink name="Radó Tibor"] most is indul a tisztségért.

Négy Mancs-per: terítéken a feketelista
Tanúk meghallgatásával folytatódott a Négy Mancs Alapítvány ellen indított kártérítési per a Fővárosi Törvényszéken.

február 9.:
˝Idehozták a nyakunkra a tanyai piacot˝
Nem egyenlő feltételekkel versenyez egymással a húsbolt és a kistermelő a szegedi Mars téren – állítják a kereskedők. A hentesnek szinte percenként kezet kell mosni, a termelő utcai ruhában, asztalról árul. A tanyasi termékek piaca miatt feszültek egymásnak az árusok.

Húsbolt és kistermelő a szegedi Mars téren (galéria)


19 ágyas nappali kórház épül Kakasszéken
Tizenkilenc ágyas nappali kórházzal bővül a vásárhelyi Erzsébet-kórházhoz tartozó Kakasszéki Mozgásszervi Rehabilitációs Centrum. A 377,3 milliós beruházás 2014 végére készülhet el.

Kis sportágválasztó: Párbajtőrbe csalva - a vívás
Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: rendszeresen bemutatunk egy olyan sportágat, amelynek technikája, fortélyai kevésbé ismertek az emberek számára. Mert futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a vívással?

Kis sportágválasztó: Párbajtőrbe csalva - a vívás (galéria)


február 10.:
Mózes: Törvénysértő a beépíthetőség növelése

Törvénysértő lenne [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző szerint, ha a közgyűlés megszavazná azt az indítványt, amely 3-ról 10 százalékra emelné a szegedi kiskertek beépíthetőségét.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház
A sokat megélt csongrádi Ifjúsági Ház végre elérte azt a célt, amire annak idején építették. Kicsit át kellett ugyan építeni az évek során kissé elhasználódott épületet, hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak, de mára 100 százalékos kihasználtság mellett működik, és összefogja a sportolni, vagy kikapcsolódni vágyó fiatalokat, és középkorúakat is.

Kisvárosi sikertörténet: a csongrádi Ifjúsági Ház (galéria)



február 11.:
Plébánospuccs Kisteleken: új papot kér a püspöktől a város
Laczkó atya megöregedett, elfáradt, a polgármester kérjen másik plébánost a püspöktől – döntött a kisteleki képviselő-testület még decemberben. Ajánlott levélben kért magyarázatot a polgármestertől, mert tavaly óta nincsenek jóban.

Laczkó Ferenc plébános. Fotó: Karnok Csaba

Laczkó Ferenc plébános. Fotó: Karnok Csaba
Szevasz, Öcsi!
Ez a búcsú minden várakozást felülmúlt. Túl korán jött.

február 12.:
A Dugonics és az Árpád téren megszűnik az autóforgalom

Február végétől jelentős forgalmi változások lépnek életbe a Dugonics és az Árpád téren, illetve a környező utcákban, ha átadják a felújított tereket és utcákat.

Tilos az utcán ruhát szárítani - Vásárhelyen közösségellenes
Aktualizálta és újra hatályba léptette a közösségellenes magatartásokat szabályozó helyi rendeletét a vásárhelyi közgyűlés. A büntetési tételek mérséklődtek, a közterület-felügyelők figyelmeztethetnek is.

Bélyegre került a makói, aki meghódította Amerikát
A makói József Attila Múzeum adta a fotóanyagot annak a bélyegnek a megtervezéséhez, amely Galamb József előtt tiszteleg a nevéhez köthető Ford T-modell sorozatgyártásának 100. évfordulóján. Ő a harmadik Makóhoz köthető híresség, akiről magyar bélyeg jelent meg.

Járógép segíti a 6 éves Szebasztián mozgását
Magántanulóként elsős, és járógéppel közlekedik a génhiba miatt izomgyengeséggel született szentesi [namelink name="Varga Szebasztián"]. A 6 éves kisfiúnak és szüleinek sorsát rendszeresen figyelemmel kísérjük.

Varga Szebasztiánhoz fejlesztőpedagógus is jár. Fotó:

Varga Szebasztiánhoz fejlesztőpedagógus is jár. Fotó:
február 13.:
A 37 ezer forintos ellátásra is két hónapot kellett várnia

Rokkantnyugdíjasból visszaminősítették Gulyás Istvánnét rehabilitálhatónak. Jogorvoslatot kért, majd új eljárást. Több mint két hónapot várt a határozatra. A hivatal törvényesen járt el.

február 14.:
Romáktól rettegnek a Csillag téri garzonban

Nyolc emelet, két lépcsőház, 234 lakás. A Kereszttöltés utcai garzonházban a legtöbb ajtón lakat jelzi, a Csillag tér környékén egyre többen élnek félelemben. Az idősebb lakók a romákra panaszkodnak.

Rettegés a Csillag téri garzonházban (galéria)


Amikor a kutya a lépcsőházban végzi a dolgát
Lehet kutyát tartani a nagyobb lakóközösségekben, de az nem zavarhatja az embereket. Ugatással sem, „végtermékkel" sem.

Körös-toroki Napok: egy jelentkező
Az önkormányzat helyi vállalkozásokat szeretett volna helyzetbe hozni, ezért az idei Körös-toroki Napok decemberben tartott előzetes érdekegyeztető fórumára kizárólag a város gazdasági szereplőit hívták meg.

február 15.:
Trágya: melléktermék vagy hulladék?

Ha a trágya hulladéknak számít, borsos áron és sok adminisztráció mellett lehet kivinni a földekre. Pontos definíciót várt a hatóságtól a biogáz-egyesület.

42 évesen lett fazekastanuló
A vásárhelyi [namelink name="Schütz Roland"] tavaly novemberben szánta rá magát, hogy kitanulja a fazekasságot, mesterének Ambrus Sándort választotta. Segítséggel már több vázát készített, ősztől már önállóan dolgozhat.

Schütz Roland fazekastanuló.

Schütz Roland fazekastanuló.
A szökőkutakon is kénytelen spórolni Makó
A szépszámú szökőkút üzemeltetésén is igyekszik spórolni Makó, méghozzá oly módon, hogy ezeket az önkormányzat átadja a Kommunális Nonprofit Kft.-nek.

február 16.:
Nevelőszülőket várnak, nem botrányt

Botrányt kavart Budapesten egy magzatot ábrázoló plakát. [namelink name="Kothencz János"] szerint sajnálatos, hogy egy régebbi abortuszellenes kampánnyal mossák össze a családból kiemelt gyermekek ügyét.

Városi támogatás nélkül maradhat a szegedi futball
Városi támogatás nélkül maradhat a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapata, ha a február 22-i szegedi közgyűlés elfogadja a 2013-as évre tervezett költségvetést. A kiemelt sportegyesületekre fordított tavalyi 166,3 millió forintos támogatás 103,1 millió forintra csökkenhet.

február 17.:
Szegeden is sztrájkolnak a pedagógusok

Országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

20 éve nyerte meg a hazai BEK-döntőt a Hungerit-Szentes
Különleges évfordulóhoz érkezett a szentesi sportélet: a város női vízilabdacsapata 20 esztendeje hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, méghozzá egy óriási hangulatú, hazai döntőben. Az akkori csapatkapitány, [namelink name="Vincze Edit"] segít felidézni a legendás sikert.



február 18.:
Bence gazda még mindig keresi az igazit

Megnéztük, hogyan telnek [namelink name="Kucsora Bence"], a Házasodna a gazda vásárhelyi szereplőjének mindennapjai két hónappal a műsor vége után.

Bence gazda hazai pályán

Bence gazda hazai pályán
Szeged 2011: Gálhidi szerint jövőre új stadiont adhatnak át
Modern, villanyvilágítással rendelkező stadion építése kezdődhet meg még idén Szegeden – mondta [namelink name="Gálhidi György"] vezetőedző a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.



február 19.:
Ilyen állat nincs is - nem pózol a csupasz turkáló a Szegedi Vadasparkban

Kelet-Afrikában, föld alatti kolóniában élnek a csupasz turkálók. Kinézetük ellenére nem vakondok, hanem rágcsálók.

Fotó: Segesvári Csaba

Fotó: Segesvári Csaba
Csatorna a védett kőfalnál - 8,3 millió forintba kerülne
A vásárhelyi Tóalj utcában lakók szennyvíz-csatornázási ügye a 2000-res évek elején kezdődött, amikor 10 ingatlan kimaradt a beruházásból. Legutóbb lakossági fórumon elhangzott: 8,3 millió forintba kerülne a csatornázás.

Vízben áll a csongrádi kerékpárút
Örülnek a csongrádiak az új bicikliútnak, de az már látszik: lesz még bőven gondolkodnivaló a terveken. Egyelőre inkább csónakkal járható a nyomvonal.

Hát.. Fotó: Králik Emese

Hát.. Fotó: Králik Emese
február 20.:
Kétszer annyi a szifiliszes Csongrád megyében

Egyre több a nemi beteg Magyarországon, háromnegyedük férfi. Az utolsó negyedéves statisztikák alapján Csongrád megyében a szifiliszesek száma megduplázódott egy év alatt. Egy felmérés szerint a magyarok keveset tudnak a nemi úton terjedő betegségekről.



Nem besúgók az utcakapitányok
A rendőrök és a polgárőrök mellett az utcakapitányok is erősítik Vásárhely közbiztonságát. Jelenleg összesen 50-en segítik az egyenruhások munkáját.

Csatornákat vág ketté az új M43-as
Fontos belvízelvezető és öntözőrendszereket fog kettévágni az M43-as újabb szakasza. Az átvezetéseket megtervezték, de korábban nem minden valósult meg papír szerint, amiből botrány lett. A vízgazdálkodási társulat azt javasolja, a tavasszal induló nagyberuházás az átereszek megépítésével kezdődjön.

Ez várható Makó után is: belvíz alatt a szántóföld egy része az M43-as autópálya építése mentén. Fotó: Karnok Csaba

Ez várható Makó után is: belvíz alatt a szántóföld egy része az M43-as autópálya építése mentén. Fotó: Karnok Csaba
Alig várja, hogy a jég alá merüljön
A Magyar Honvédség egyetlen mesterbúvára a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredben szolgál. [namelink name="Márton Róbert"] főtörzsőrmester élete a búvárkodásról szól, ez nemcsak szakmája, de hobbija is.

február 21.:
˝Sokkal könnyebb bekapcsolni a tévét˝

Időhiányra, a könyvek drágaságára is hivatkoztak azok a fiatalok, akiket az Ipsos kutatásába bevontak. A 15–25 éveseknek mindössze 7 százaléka olvas naponta. A Somogyi-könyvtárban vörös pöttyös negyeddel, a Karolina-iskolában a hónap könyvével népszerűsítik az olvasást.

Kispál Csaba és a fiatalság
Sorozatunkban olyan edzőket, testnevelőket, szakembereket, sportvezetőket mutatunk be, akik a saját területükön maradandót alkottak. A Tisza Volán leghűségesebb szakembere, [namelink name="Kispál Csaba"] 24 évesen lett edző.

február 22.:
Kicserélik a Somogyi utca kandelábereit

Nem elég magasak, veszélyeztetik a közlekedést a Somogyi utca új kandeláberei. Ki kell cserélni azokat. A lámpák eddig is erősen megosztották a szegedieket.

Még a csere alatt. Azóta magasabbak lettek. Fotó: Schmidt Andrea

Még a csere alatt. Azóta magasabbak lettek. Fotó: Schmidt Andrea
február 23.:
Puljezevics Nenad: Nem hív senki!
[namelink name="Puljezevics Nenad"] (39) jelenleg a német Hannover hálóőre. Az elmúlt 50 év legjobb szegedi kézilabdakapusa hét évet húzott le a Pick együttesében, amellyel bajnok és kupagyőztes lett. A szegedi közönség által csak Pukinak becézett kézilabdással telefonon beszélgettünk.

HAnnoverben őrülnek meg az őrjöngésétől. Fotó: Schmidt Andrea

Hannoverben őrülnek meg az "őrjöngésétől". Fotó: Schmidt Andrea

február 24.:
Szalagavató a megyeházán Móravárosi-módra

Tizennyolc osztály több mint négyszáz végzős diákja kapott szalagot a megyeházán a Móravárosi szakközépiskola bálján.

Szalagavató a megyeházán Móravárosi-módra (galéria)


Új rekord: 21 tonnát húzott el a fogával [namelink name="Sinka Zsolt"]
Fogai közé szorított kötéllel húzott el a szentesi Sinka "Popey" Zsolt egy BKV-buszt 44 utassal a fedélzetén szombaton Budapesten. Az erőművész több mint 21 tonnát mozdított meg így.

február 25.:
Vajdasági helyzetkép: nem félnek magyarul beszélni

A Vajdaságban történt magyarok elleni atrocitások ellenére továbbra sem fél magyarul beszélni Szabadkán és Zentán [namelink name="Mijatov Sven"] és [namelink name="Barsi Dániel"]. Svennek már több magyar ismerősét verték el szerb fiatalok, míg Daninak szerb radikális nézeteket valló ismerőse is van.

Óceánjáróhoz is gyártanak elemet Mindszenten
Új, acélszerkezeteket gyártó üzemcsarnokot avattak szombaton Mindszenten. A 90,5 millió forintos beruházás [namelink name="Szőke István"] és családja nevéhez kötődik. A mindszenti vállalkozás már óceánjáró hajóhoz is gyártott rozsdamentes padlóelemet.

Merre található Kukutyin?
Elmehet Kukutyinba zabot hegyezni - mondjuk olyan embernek, akivel nem törődünk. Nem is gondolnánk, pedig igaz: a Kukutyin helynév létező településre utal.

február 26.:
Röszkei tömegszerencsétlenség: 2 év fogház a török kamionosnak

Jogerősen 2 év fogházzal sújtotta a Szegedi Törvényszék Kayabölen Alit. A 33 éves török férfi tavaly nyáron kamionjával hajtott bele a röszkei határnál álló kocsisorba: az ütközésben egy ember életét vesztette.

Tönkretették az utat, de hamarosan javítják
Sártengerré változtattak egy útszakaszt a Magyarcsanádhoz tartozó Bökényben a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatósága által megbízott vállalkozók munkagépei – panaszolta egy olvasónk. Az igazgatóság ígéri: rövidesen helyreállítják az utat, sőt újat is építenek.

Az utolsó gurítás? - megszűnhet a szegedi tekecsapat
A Szegedi TE tekecsapata kikerül a Szeged városa által támogatott, kiemeltnek minősített sportegyesületek közül – döntött a szegedi közgyűlés pénteken. A nemzetközi kupákat nyerő együttes már az idei évre sem kapja meg a támogatást, ezzel veszélybe került a csapat működése is. A 70 millió forintos sportkeretből azonban még juthat pénz a tekéseknek.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
február 27.:
40 milliárdos adósságot vesz át az állam
Megállapodott az állam a településekkel: közel 40 milliárd forint adósságot vállal át Csongrád megye 5000 fősnél nagyobb helyhatóságaitól.

Megint ritkulnak a szegedi buszjáratok
127 milliót spórol Szeged azzal, hogy a Tisza Volán március 30-ától 13 buszjáratát ritkítja, illetve kurtítja.

Példakép lenne a 19 éves makói rapper
Egy hónap alatt, több mint hatszázan látták első hangfelvételét az egyik leghíresebb videómegosztó portálon a makói Tóth Dávidnak.



Kevés a gyerek, sok a praxis
Minden eddiginél kevesebb gyermek született tavaly Szentesen: egy év alatt egy kisebb osztálynyival, 205-ről 187-re csökkent a városban anyakönyvezett újszülöttek száma. Mindez az oktatáson túl a helyi egészségügyre is hatást gyakorol: júliustól például megszűnhet az egyik gyermekorvosi praxis.

Fűtőanyag lesz Felgyőn a hulladékból
Elindult az új felgyői pelletálóüzem, ahol saját célra és eladásra is termel a csongrádi kommunális szolgáltató cég. Okos célra használják a zöldhulladékot.

február 28.:
Egykor árusok kuporogtak a mai sétáló utcán
Évszázadokkal ezelőtt a vásárhelyiek a városból kivezető utaknak praktikus nevet adtak: ahová vitt az út, arról nevezték el. Így Szegedi-, Makói-, Kutasi- és Szentesi úton érkeztek az akkoriak Vásárhelyre. A városból kivezető egykori Szentesi utcát később Szántó Kovács János utcára keresztelték, 2007-ben Dr. Rapcsák András út lett a Kossuth tér és a Teleki utca közé eső szakaszból.

Egykor árusok kuporogtak a mai sétáló utcán (galéria)


Citerákat készít, játszik is rajtuk - 21 évesen
Ódivatú dologra adta a fejét a 21 esztendős makói [namelink name="Fodor József"]: citerákat készít, s játszik is rajtuk. Most az egyik kedvenc zenekara, a Nox dalait készül megtanulni a hagyományos népi hangszeren – profi hangszerkészítő azonban nem akar lenni.

Megdöglünk?
[namelink name="Süli Róbert"] jegyzete az MKB Veszprém-Pick Szeged meccsen tapasztalt "közönségzajjal" kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!