Szeged és környéke

2013.12.26. 15:11

Erről írtunk 2013 júliusában

Csongrád megye – Idén volt barack dögivel. Akinek van esze, Szerbiába jár át cigiért, kenyérért – Tiszaszigetről pláne. Egyre kisebb a csoki, a tejföl – így emelnek árat manapság. Makón koponyát találtak, közben Kesha tényleg Szentesen nyaralt. Gyurta Dániel újra Vásárhelyen edzőtáborozik. Mikler Roland marad, Dóra János viszont elköszönt. Többek közt ezeket írtuk az év hetedik hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

Július 1.:
Mázsaszámra terem az őszibarack
Mázsaszámra terem a finom őszibarack a Homokhátságon. A gyümölcs rajongói tavaly jobbára csak az ízben és illatban gyengébb minőségű külföldihez jutottak hozzá, ugyanis a fagy akkor az egész magyar termést letarolta. Idén szerencsére más a helyzet: a korai fajták szedésével már elkezdődött a szüret.

Búcsúztak az FK-legendák
Búcsúmeccsel köszönt el legendáitól, Meszes Csabától, Nagy Vincétől és Dóra Jánostól az FK 1899 Szeged megyeegyes labdarúgócsapata. A szegedi összecsapáson a [namelink name="Dóra János"] All Star 5–4-re legyőzte az FK-t.

Búcsúztak az FK-legendák (galéria)


július 2.:
Kevés pénzből is minőséget szeretne Szeged főkertésze

A környezetgazdálkodás főkertésze büszke a szőregi körforgalom növényeire. [namelink name="Sirkó Zoltán"] velük szemlélteti, hogyan lehet minőségi munkát végezni kevés pénzből hosszú távra.



Pad őrzi Novák István főépítész emlékét
Egyedi módon fogja megőrizni a közelmúltban elhunyt főépítész, Novák István emlékét Makó: kedvenc Szent István téri padjára illesztenek emléktáblát. Az ötlet Orosházának, Szarvasnak és Szegednek is megtetszett.

Gyurtáék Vásárhelyen edzőtáboroznak
Hétfőtől három héten keresztül ismét Hódmezővásárhelyen, a [namelink name="Gyarmati Dezső"] Sportuszodában és a Török Sándor Strandfürdőben edzőtáborozik a barcelonai világbajnokságra készülve a Széles-féle úszócsapat.

július 3.:
Több munka – alacsonyabb órabér

Fizetésemelést kapnak a pedagógusok – órabérben kevesebbet keresnek majd szeptembertől, mint korábban. A fél-egy éven belül megvalósuló teljes életpályamodell is mindössze pár százalékos emelést jelent majd a fizetés-munkaidő arányát tekintve, de a túlórák elvételével vélhetően a legtöbb esetben ez is elolvad.



Újra pályázott a vásárhelyi Hód-Mezőgazda állami földre
Nem tudja megjósolni, hogy sikeres lesz-e az állami földbérleti pályázatuk, annyi biztos, hogy újra pályáztak – mondta [namelink name="Antal Gábor"], a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: mindenképpen folytatni szeretnék a tevékenységüket. Föld híján viszont mérlegelni kell, melyik ágazatot tudják fenntartani, melyiket nem.

100 ezer új munkahelyet várnak a kertészetektől
100 ezer új munkahely jöhet létre 2020-ig a hazai kertészetekben a kormányzat támogatásával – hangzott el az országgyűlés kertészeti albizottságának fábiánsebestyéni ülésén kedden. A vállalkozók üdvözölték a termálvíz használatát megkönnyítő új törvényt, de úgy tapasztalják, a zöldhatóság még nem vett tudomást a változásról.

Pick Szeged: Mikler Roland nem eladó!
A klub nem kívánja eladni egyik legjobbját, így [namelink name="Mikler Roland"] a következő szezonban is a szegediek játékosa lesz.

Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában
Erről írtunk 2013 februárjában
Erről írtunk 2013 márciusában
Erről írtunk 2013 áprilisában
Erről írtunk 2013 májusában
Erről írtuk 2013 júniusában

július 4.:
Élet a szerb határ mellett

Szerbiával jövőre kezdi el az EU a csatlakozási tárgyalásokat, legkorábban 4-5 év múlva élhetjük át azt az eufóriát, amelyet a horvát határ közelében lakók tapasztalnak. Mi lesz addig itt, a határ mentén? Erősítgetjük a gazdasági kapcsolatokat, örülünk, ha a déli szomszédok vásárolni jönnek.

július 5.:
Megfogta élete halát a 84 éves horgász

Egy szákot ajándékoztak szegedi halvédők a 84 éves Tóth Józsefnek, aki pár napja élete halát, egy 15 kilós pontyot fogott ki a Holt-Marosból. - Egy 67 éves szegedi férfi - aki nem kívánja felfedni kilétét - egy vadonatúj teleszkópos horgászbotot ad orsóval és damillal.


július 6.:
Bedöntheti a szegedi hőszolgáltatót a rezsicsökkentés

Több állami támogatást kér a hőszolgáltató, mert az a díjbevétellel együtt nem elég a kiadásaira. Ha a használati meleg vízért teljes árat kell fizetniük, őszre csődbe mehet a cég – állítja [namelink name="Básthy Gábor"], a Szehő ügyvezető igazgatója.

Disznók helyett gaztenger
Mára az enyészeté lett az egykor jól működő sertéstelep Székkutason. Korábban a helyi téeszé volt, majd néhány éve egy kft. vette meg. A helyeik szerint nagy reményekkel indultak. Akkor viszont már nem volt sertés a telepen. A dolgozók egy része rendkívüli felmondással távozott, akik maradtak, azoknak jószerével a bontás jutott.



július 7.:
Kollégiumi szobák nyaralóknak

A nyárra megnyílnak a szegedi kollégiumok kapui, és bárkit szívesen fogadnak, akár nagyobb csoportokat is, ha szállást keresnek néhány napra. A szobák szerények és olcsók – a panziók mégis fel tudják venni velük a versenyt.

Völgyi Dániel: Debrecen, BL, Bayern
Rangos mérkőzések előtt áll a Győr szegedi származású bal oldali védője, [namelink name="Völgyi Dániel"]: sorrendben a Debrecen elleni szuperkupadöntő, a Maccabi Tel-Aviv elleni BL-selejtező, majd a Bayern München elleni gálameccs következhet.



július 8.:
Díszállatként tartja szamarait

Díszállatként tartja szamarait egy gazda Szeged külterületén. Öt éve foglalkozik velük, azóta szépen megszaporodtak a legelő tisztán tartására szerződtetett patások. Húsukból többek között szalámi és ízletes pörkölt készíthető.



Kerékpárt árvereztetnek – mielőtt a hitelező bank lép
Hiába a segítőkészség, a sors mintha szándékosan keresné a fogást a szentesi asszonyon: a bal fülére 10 hónap alatt teljesen elvesztette a hallását, alig talált munkát, a banki hitelekkel már nem bírnak. A férje egy egyedi kerékpárt készített, azt próbálják árvereztetni.



július 9.
Bártfai György: öröm látni, ha a fiatalok sikeresek

A szegedi nőgyógyászati klinika intézetvezető-helyettese, [namelink name="Bártfai György"] Batthyány-Strattmann-díjat vehetett át egy héttel ezelőtt az emberierőforrás-minisztertől. A professzor életműdíjáról azt mondta: benne vannak a kollégái is, akik segítették, támogatták ambícióit. Két év múlva vonul nyugdíjba, de utána is aktív életet szeretne élni: kutatni, tanítani.



Konnektortűz Hódmezővásárhelyen - két kisgyerek is veszélyben volt
A hódmezővásárhelyi Kistópart utca egyik lakásából riasztották a tűzoltókat: a lakásban, ahol az anyuka két gyermekével tartózkodott otthon a konnektor kapott lángra a szobában.



Külvárosi füstölgés a trafikok miatt
Háborognak a külvárosi dohányosok Makón, mert a hagymavárosban szinte csak a centrumban, illetve a főutak mentén nyílt trafik. A dohányboltosok azt mondják, itt voltak alkalmas, nyereséggel kecsegtető helyek – ha kiderül, hogy sok van egy helyen, később nem kizárt a költözés.

július 10.:
Átugranak Szerbiába cigiért, sörért, kenyérért

Tiszaszigetről sokan kerékpároznak át cigarettáért a 4 kilométerre fekvő Gyálára, mert Szerbiában feleannyiba kerül, mint Magyarországon. Ha már ott vannak, hoznak sört is, ami szintén olcsóbb. Kenyeret pedig azért vásárolnak, mert a szerb finomabb, mint a magyar.

Nyilas Elek: csak az elvégzett munkában hiszek
Elkezdte a felkészülést a Szeged 2011-Grosics Akadémia edzőjeként a Ferencváros egykori BL-szereplő labdarúgója, [namelink name="Nyilas Elek"] (44), aki a következetes és kemény munka híve.



július 11.:
Zsugorodik a tejföl, a csoki: kevesebbet kapunk a pénzünkért

Azonos az ár, ránézésre azonos a nagyság, a termékek súlya között mégis lehet 25 százalékos eltérés is. A joghurt, a tejföl, a kávé egyre zsugorodik, az áruk változatlan – ez a burkolt áremelés.



július 12.:
Szabolcs, a hivatásos érzékenyítő

A fogyatékkal élő emberek mindössze 9 százaléka dolgozik. Köztük van a magát sérültnek nevező, kétgyermekes [namelink name="Papp Szabolcs"]. Egy új programnak köszönhetően egyre többen juthatnak munkához Csongrád megyében.



Az Angyalok Városából a Kacsa sörözőbe
A vásárhelyi [namelink name="Karsai Márta"] (48) kacskaringós életutat járt be. Sokáig Los Angelesben élt, tanult, dolgozott, 7 éve foglalkozik természetgyógyászattal, szülei betegsége miatt hazaköltözött, majd haláluk után átvette a családi sörözőt.



július 13.:
Botka és Lázár is hallgatott a Házban

A grundbirkózásról és a tarnabodi közvilágításról is beszéltek a Csongrád megyei országgyűlési képviselők a parlament tavaszi ülésszakán. Négyen meg sem szólaltak 5 hónap alatt.



Rabszolgasorban tartotta munkásait?
Az egyik munkás szerint rettenetes körülmények között, rabszolgaként dolgoztat embereket a tanyáján egy csanádpalotai gazdálkodó – feljelentése nyomán a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a férfit kényszermunka gyanúja miatt őrizetbe vette. Lánya azt mondja, bosszúból, igaztalan vádakkal rágalmazták meg az édesapját.

július 15.:
Gyilkosság Vásárhelyen: leszúrta az anya élettársát

Több késszúrással megölte anyja élettársát egy férfi Hódmezővásárhely külterületén hétfőn - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Márton Anita csalódott és motivált
Az Universiade női súlylökés döntője után csalódott volt, de már pozitívumot is lát negyedik helyében a szegedi Titán TC nehézatlétája, Márton Anita, aki már a következő megmérettetésekre és a hőn áhított eredmény elérésére koncentrál.

július 16.:
Fél éve folyik a rejtélyes tűzcsap

Fél éve folyik egy tűzcsap a MÁV kezelésébe tartozó területről az utcára a szegedi Szövetkezeti úton. A már algásodott, poshadó víz szaga mellett a derékig érő fű is zavarja a környékbelieket. A kerítésen tábla jelzi a tűzcsap jelenlétét, a MÁV szerint viszont nem található tűzcsap a területen.



Megszületett a második Szremkó-Nagy baba
Gyarapodott a csongrádi Szremkó–Nagy család: a közelmúltban megszületett a 3 és fél éves Kata testvére, Artúr. A 9 napos kicsi napjai „egyhangúak", eszik és alszik. Az egykori világ- és Európa-bajnok vízilabdás, [namelink name="Szremkó Krisztina"] (41) elárulta: Artúr annyira sietett, olyan gyorsan történt minden, hogy párja lekéste a tervezett apás szülést.



július 17.:
Fess a házamra, amit akarsz!

Óvodában, otthonban már készített graffitit megrendelésre, egy gyermekszoba dekorálására is kapott megbízást, magánház utcai falára azonban most először fest a szegedi [namelink name="Treplán Gábor"].



július 18.:
Három biztosítás is kevés, ha eláztat a szomszéd

Nyolcezer liter meleg víz áztatott el két hónapja több Rókusi körúti lakást és két garázst, mert egy üresen álló szomszédos ingatlanban eldurrant a bekötés. Mindenki kötött lakás- és épületbiztosítást, mégsem megy egyszerűen a kártérítés.



Nem elég siket a hatósági igazolványhoz
Csak hallókészülékekkel hall, szájról olvas, de az orvosi bizottság szerint mégsem kellő mértékben romlott a hallása annak a makói fúnak, akinek most nem újították meg azt a hatósági igazolványát, amellyel utazási kedvezményre, emelt összegű családi pótlékra jogosult.

Jakabos Zsuzsanna is Vásárhelyen edzőtáborozik
Vásárhely egyre népszerűbb úszóklasszisaink körében: [namelink name="Gyurta Dániel"] és [namelink name="Risztov Éva"] után a négyszeres Eb-ezüstérmes [namelink name="Jakabos Zsuzsanna"] is a Gyarmati Dezső Sportuszodát és a Török Sándor Strandfürdőt választotta edzőtáborhelyszínnek.

július 19.:
Több száz kamion vonult fel Szegeden

Elkezdődött pénteken a 23. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó.

Több száz kamion vonult fel Szegeden (galéria)


Vásárhely önállóan szolgáltatna tovább

Ha megkapja az engedélyt, egy évig még a helyi ivóvíz-szolgáltató látja el a lakosságot Hódmezővásárhelyen. A város önkormányzata az egész megyét meglepte azzal, hogy bár tárgyalt a békési Alföldvíz Zrt.-vel – amelyhez a legtöbb település kénytelen volt csatlakozni –, mégsem kötött vele szerződést.



Vajdát legyőzték, de mehet a vébére
Az EDF DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület kenus klasszisa, [namelink name="Vajda Attila"] kikapott ezer méter egyesben, azonban indulhat duisburgi világbajnokságon. [namelink name="Kárász Anna"] részvételéről, a négyesbe kerüléséről [namelink name="Storcz Botond"] kapitány dönt, de kicsi az esély, hogy bekerüljön a csapatba.

Vajdát legyőzték, de mehet a vébére (galéria)


július 20.:
Igazgatóválasztás a szegedi Madáchban

Szakmai döntés szülessen a szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatói pályázatában – kéri nyílt levélben a szülői munkaközösség a megyei kormánymegbízottól. [namelink name="Balog Zoltán"] miniszteren múlik, ki vezeti augusztustól az iskolát.

Börtönbe vonult Loboda Fábián
Megkezdte börtönbüntetését a jogerősen 3 év szabadságvesztésre ítélt szentesi szülész-nőgyógyász, [namelink name="Loboda Fábián"].

Perre megy igazáért a meleg konyhafőnök
Többször is bántó megjegyzést tett egyik beosztottja a csongrádi [namelink name="Horváth Gábor"] konyhafőnökre, ő pedig erről írásban tett panaszt főnökeinek. Választ nem kapott. Viszont saját kezűleg kellett megírnia, hogy közös megegyezéssel távozik a cégtől. Megrettent, írt és aláírt, de most munkaügyi pert indít.

július 22.:
Alzheimeres, de még munkaképes?

Az asszony Alzheimer-betegsége nullázott le egy szegedi házaspárt. A tündérmesének induló életút ma inkább rémálomra hasonlít. A hatóság szerint minden törvényesen történt.



Elkezdte a Pick Szeged a felkészülést
Megkezdte a felkészülést a 2013–2014-es szezonra a Pick Szeged együttese. Az első foglalkozáson orvosi vizsgálat, majd 2×3 kilométer futás szerepelt a programban.

július 23.:
Magyarország még mindig az ígéret földje

1218 hízott liba árával tartozik a Hajdú-Bét felvásárlója a mártélyi Venczel Teréziának és Börcsök Szilveszternek 2001 óta. A mostani kormány azonban csak a 2003 után megkárosított libásoknak ad kompenzációt. Történetük – ahogy az átvert búzatermelőké, alvállalkozóké – arról szól, hogy a politika a rendszerváltás óta nem tud igazságos jogszabályokkal segíteni a becsapott embereken.

Makói lány a szentesi strand szépe
Újabb korona került a makói [namelink name="Gazdag Boglárka"] fejére: ő nyerte meg a szentesi strand szépségversenyét.


Község marad Fábiánsebestyén
Idén biztosan nem lesz város Fábiánsebestyénből, derült ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tájékoztatásából.

Szedeák: Jonathan Levy visszatér
Egy éves szombathelyi és paksi kitérő után újra a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapatához szerződött [namelink name="Jonathan Levy"].

július 24.:
Ötven éve dolgozik az algyői fodrász

Tizennégy éves kora óta, ötven éve fodrász az algyői [namelink name="Süri-Zakar Sándor"]. A szakma fortélyait édesapjától leste el, legrégebbi vendége jövőre lesz százesztendős.



július 25.:
Bevásárol az IKV-ügyvéd családja

A Széchenyi tér 2/A alatti társasház öt lakásából négyet, a három nem lakáscélú helyiségéből pedig egyet vásárolt meg 2011 ősze óta az IKV ügyvédjének családja, amely a tetőteret is szerette volna megvenni. Ehhez azonban egyelőre nem járult hozzá a város, mert 1,5 millióra becsülte az IKV, 19 millióra pedig az önkormányzat szakértője a padlástér értékét.



Vásárhely, a nagy gyümölcsöskert
Vásárhely olyan, mint egy hatalmas gyümölcsöskert. Falusias, kertvárosias részein a házak előtt rengeteg a gyümölcsfa, főként szilva és meggy, de előfordul barack és cseresznye is. Ezeket sokszor dézsmálják az utcán közlekedők.

Koponyát találtak Makón
Emberi koponyára bukkantak a makói Feltámadás utca egyik portája előtt. A házi szennyvízcsatorna bekötésének munkálatai közben akadtak rá, az egyik munkás ásta ki.

Koponyát találtak Makón (galéria)


Kesha tényleg Szentesen járt
Hihetetlen, de valóban Szentesen járt a napokban az amerikai popipar csillaga, [namelink name="Kesha"]. Három napig a városban voltak, de olyan jól belesimultak az átlagemberek világába, hogy senki nem vette őket észre.



július 26.:
IKV: minden átlátható és törvényes

Megint az IKV-val kampányol az alpolgármester, megint elmondta a hangzatos, pontos tényeket nélkülöző beszédét, kiemelve politikai felettese nagyszerű cselekedeteit – reagált közleményben [namelink name="Nagy Ferenc"], az IKV Zrt. vezérigazgatója [namelink name="Solymos László"] alpolgármester szavaira.

Nem babra megy a Négy Mancs elleni per
42 milliárdos idei árbevétele lesz, mégis csak „pozitív nulla" eredményre számít a szentesi Hungerit Zrt., mert az útdíj és tranzakciós adó együtt évi 600 milliós terhet jelent számára. Ilyen körülmények között különösen hiányzik a Négy Mancs akciói nyomán elvesztett német, osztrák piac. A szentesi cég abban bízik, ha pert nyer az állatvédőkkel szemben, régi partnerei visszapártolnak hozzá.



július 27.:
Hongkongból nézve Szeged is egzotikus

Sokat iszunk, viszont szépek az épületeink és jó a levegőnk. Így látja a szegedieket egy 20 éves hongkongi lány, aki még soha nem járt Európában. Másfél hónapig dolgozott egy magánóvodában, ahol angolt tanított, sőt az egyik kicsit kínaira is.

Hongkongból nézve Szeged is egzotikus (galéria)


A szegedi Kalmár István szerezte az első érmet a Világjátékokon
A szegedi [namelink name="Kalmár István"] ezüstérmes lett a világjátékokon: a 115 kilogrammos szumós öröme azonban nem lehet felhőtlen, mivel az elődöntő után Achiles-ín-szakadást szenvedett, így hosszú kihagyás vár rá.

július 28.:
Dani talpa bánta a traktorhúzást

Erős embert és erős asszonyt is választottak a baksi falunapokon. A traktorhúzás mellett melltartót is dobtak a versenyzők.

Dani talpa bánta a traktorhúzást (galéria)


július 29.:
Őz küldte padlóra a szegedi taxist

Lakott területen, a szegedi Bérkert utcán ugrott őz [namelink name="Berinszki Zoltán"] taxija elé. Az ütközés után a vad megrázta magát, elfutott. A rendőrség szerint a sofőr nem szegett szabályt, ám a vadásztársaság kártérítés helyett kioktatta KRESZ-ből a hivatásos sofőrt, akinek most tönkremehet a vállalkozása.

Népi játékok az apátfalvi Parasztolimipán
A régi falubeli hagyományok tükrében rendezték meg immáron hetedik alkalommal az apátfalvi Parasztolimpiát. A gyerekeknek szánt megmérettetésen kicsik és nagyok lelkesen zúgatták a gombokat, hordták a vizet az abronyicán.



július 30.:
Hazáig követték a kerékpártolvajt

Ellopták a Tolvajkergetők lezárt, műholdas nyomkövetővel felszerelt csalikerékpárját, amelyet másfél óra múlva egy Boldogasszony sugárúti épület előtt találtak meg. A tetten ért K. Sándor ellen lopás és garázdaság miatt indult eljárás.

Maguk vették kézbe a sáros utcák gondját
Az útépítésre kiírt pályázatoknak Csanytelek nem felel meg, de beleuntak, hogy 17 kilométer sáros utca van a faluban. Saját üzemükben gyártott lapokból járdát fektetnek, hogy ne kelljen a gyerekeknek nejlonzacskóval a cipőjükön iskolába járniuk.



július 31.:
1,5 milliárdos kerítés épült a logisztikai központ helyett

Csupán egy drótkerítést húztak fel - uniós pályázati pénz százmillióit keresik rajtuk. Eredetileg Kisteleken épült volna és Csongrád megyei cég volt a nyertes. Nézze meg az ország legdrágább kerítését!



A miniszter is gratulált Bakóék termálkútjához
A termálkút fúrására még tavaly kért engedélyt a szentesi Bakó család. Akkor még szó sem volt arról, hogy eltörlik a termálvíz visszasajtolásának kötelezettségét, de hittek abban, hogy nem történhet másképp. Előre menekültek, 80 millió forint hitelt vettek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!