Szeged és környéke

2013.12.25. 19:54

Erről írtunk 2013 júniusában

Csongrád megye – Szeged megint „szabotőr": sehol nem énekelték a Nemzeti összetartozás dalát... Csak azért is lehet vedelni az utcán! Kiesett a Szeged 2011 az NB III-ba, ahova viszont nem jutott föl a Tápé. Többek közt ezeket írtuk az év hatodik hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

június 1.:
Csak 2015-ben újul meg a bajai út

A Csongrád megyei főutak többsége szinte járhatatlan, a legsiralmasabb állapotban az 55-ös, bajai út van, amelynek tovább csúszik a felújítása. Megy a „cigánytapasztás": ahol nagy a baj, ott gyorsan lemarják a nyomvályút, és betömik a kátyút.



Ha földbérletről hall, fölmegy nála a pumpa
Tudomásul vette [namelink name="Bajkán Zoltán"] vásárhelyi gazdálkodó, hogy az önkormányzat nem hosszabbította meg vele a 2 hektáros föld bérleti szerződését, erdőtelepítésre hivatkozva – de amikor azt hallotta, hogy másnak újra kiadták, felment benne a pumpa. Mint kiderült, a kérdéses föld egy részét az önkormányzat tudta, engedélye nélkül vetette be valaki.



Bivalyerős gyengébbik nem
Kalandos utazás után nyert Köteles Mária arany-, Kovács Eszter pedig ezüstérmet a kaunasi korosztályos fekvenyomó-világbajnokságon. A szegedi lányokat [namelink name="Ducsai Géza"], a DEO névadója készítette fel. Két bivalyerős sportoló a gyengébbik nemből.

június 2.:
Szabadka, Újvidék, Arad, Temesvár: marad az autó

Még a 45 kilométerre lévő Szabadkára is csak átszállással lehet eljutni vonattal Szegedről. Ennél is nagyobb vállalkozás Aradra, Temesvárra, Újvidékre vonatozni vagy buszozni.

június 3.:
Hetven százalékkal drágulhat a menzakoszt

Hetven százalékkal drágulhat a menzakoszt januártól a szigorú előírások miatt – állítja a Magyar Közétkeztetők Szövetsége. Csongrád megye legnagyobb ellátója szerint ez túlzás, az azonban biztos: a jelenlegi összegből nem gazdálkodható ki annyi gyümölcs, zöldség és tej, amennyit a törvény elvár.



A polgármester testvérvárosi tánca
Nyolcadik alkalommal gyűlnek össze Szentesen kulturális fesztiválra a testvérvárosi küldöttségek, hogy három napig barátkozzanak, jól szórakozzanak a fellépők és vendéglátók egyaránt.

június 4.:
A szegedi iskolákban nem énekelték a nemzeti összetartozás dalát

Nem találtunk olyan szegedi általános iskolát, ahol megörökíthettük volna a nemzeti összetartozás dalának éneklését.

Nagy Péter, a nagy átlövő
[namelink name="Nagy Péter"], a Szegedi Lelkesedés válogatott súlyemelője a júliusi kazanyi Universiadéra készül. Az olimpikon sportoló pályára lépett az I. KÉSZ kézilabda-fesztiválon, és gólt is szerzett a Pick–A-Híd vegyes csapat ellen.

június 5.:
Káosz a gyermekklinikán

Telefonon utasították a gyermekkórház fülészeti osztályát: fejezzék be a műtéteket és pakoljanak. Az osztály feladatait hétfő óta átvette a fül-orr-gégészeti klinika, ám erről elfelejtették értesíteni a szülőket, akik az előjegyzett időpontban megérkeztek az intézménybe. Ott pedig úgy gondolták, ellátják őket.



Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon
2011-es évjáratú Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon. A versenyre 15 aranyérmes borral neveztek.



Épül az új Pick Szeged
Meghonosítaná a spanyol stílust a Pick Szegednél [namelink name="Juan Carlos Pastor"], a bajnoki ezüstérmes férfi kézilabdacsapat új vezetőedzője. A szakember, segítője, [namelink name="Marko Krivokapics"], valamint a klub új játékosai a Bemutatkozunk névre keresztelt sajtótájékoztatón beszéltek a csapat jövőjéről a szegedi Art Hotelben.

Mister és tanítványai - bemutatkozott az új Pick Szeged (galéria)


június 6.:
Romantikus magány a strandokon

A felhős, esős június miatt üresek a strandok, május elseje óta a jó időt várják. A meteorológus szerint még várni kell a 30 fok feletti nyárra.

Romantikus magány a strandokon (galéria)


Csöpög a plafon a panelekben
Csöpög a víz némelyik vásárhelyi panellakás plafonjából. Főként melegben jön elő a probléma négy szövetkezeti házban. A Centrum Lakásszövetkezethez tartozó panelek tetejét szeretnék felújítani. Egyikben megvan a kellő szavazati arány, a másikban elhalasztanák a munkát, kettőben a többség nemmel szavazott.

20 éves a Makói Majorette Egyesület
20 esztendeje alakult meg a Makói Majorette Egyesület. A lányok a jubileumot győzelmekkel ünnepelték az országos bajnokságon – évek óta az élmezőnyben vannak.



Lassú, de olcsóbb a vonat Orosháza felé
A Szentes-Orosháza vasútvonalon is életbe lép júliustól a 15 százalékos menetdíjcsökkentés. Már alig van utas, aki élhet a kedvezménnyel.

Bélteki Pál: meglepetés a tanítványoktól
A legendás szegedi tornaedző, [namelink name="Bélteki Pál"] nemrég töltötte be a hatvanadik életévét.


június 7.:
E-útdíj: elszakadt a cérna a fuvarozóknál

Kétszáz fuvarozó hallgatta Szegeden az e-útdíjról szóló tájékoztatót – indulatba jöttek. Július elsejétől indul a díjszedés, de a regisztrációs honlap még nem működik.



június 8.:
Lehúzta a rolót a Cserepes sori pékség

Nem sütnek körülbelül egy hónapja a szegedi, Cserepes sori pékségben. [namelink name="Nagyiván Mihály"] tulajdonos-ügyvezető semmit sem árult el a zárás okairól, a pékszövetség régiós elnöke országosan érzékelhető problémákról számolt be.



Tápé-Cigánd 0-3 - osztálykülönbség fél óra alatt
Gyorsan megszerezte a vezetést az NB III-as Cigánd, majd kényelmesen növelte előnyét. Fél óra alatt kijött az osztálykülönbség.

Tápé-Cigánd (galéria)

Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában
Erről írtunk 2013 februárjában
Erről írtunk 2013 márciusában
Erről írtunk 2013 áprilisában
Erről írtunk 2013 májusában

június 9.:
Haverok beszélnek mikrofonba, jól

Érdekesen beszélgetni közönség előtt nagyon nehéz. [namelink name="Balog József"] újságíró vasárnap késő délután a Dugonics téren mégis megoldotta. Igaz, kellettek hozzá a vendégei is. Hallgassa meg, hallgassa újra!

Makóiak töltötték a zsákokat a solti Duna gátján
44 makói önkéntes dolgozott a solti Duna parton, tűző napon kellett a töltést homokzsákokkal erősíteniük - kollégánk is elkísérte a csapatot.

Makóiak is segítenek a Dunánál (galéria)


június 10.:
Egy 21. századi Öveges professzor

Egy komoly ember nem árulja el, mi a kedvence saját területén belül – vallja [namelink name="Csányi Sándor"], aki az egyik legrangosabb szakmai díjban részesült fizikát oktató tanár.



június 11.:
Baktóban görények garázdálkodnak

Kistestű ragadozók járnak rá a baktói kertek szárnyasaira: a tulajdonosnak csak a bosszúság marad, ugyanis a védett állatok – mint a menyét és a molnárgörény – táplálkozását a törvény szerint nem szabad zavarni. A közönséges görény ugyan nem védett, de most nincs vadászszezonja.

Baksa László: a Spandaunál sem rövid távra tervezek
Sorozatunkban aktualitásokkal foglalkozunk. [namelink name="Baksa László"], az A-Híd Szeged VE vízilabdacsapatának 27 éves kapusa a nyáron csapatot vált, és egy évre a német Spandau 04 együtteséhez szerződik.

június 12.:
Ahol átok a rezsicsökkentés: felezik miatta a cafeteriát

A szegediek havi 552 forintot nyernek a rezsicsökkentés második lépésében: ennyivel lesz kevesebb a szemétdíj. A hulladékszállítást végző, önkormányzati tulajdonú cég dolgozói pedig átlagosan havi 6000 forintot buknak – részben emiatt.



június 13.:
Szomszédjuk a biomassza-erőmű

Szolnokon jártunk, ahol megnéztünk egy három éve működő biomassza-erőművet: megtudtuk, hány kamion érkezik naponta, füstöl-e a kémény, és kikérdeztük az erőmű szomszédjait is.

Duzzasztógát lett a tanyabejáróból
A kerékpárút-építők előbb összevágták, majd előzékenyen leaszfaltozták egy csongrádi tanya bejáróját – azóta ott megáll, tóvá gyűlik az esővíz. A bicikliút már megrepedt, de ott húzódik az országút is. A Magyar Közút szerint ez hiába állami terület, a tanya gazdájának kell átereszt készíttetnie.



június 14.:
Pecaszék és Alphaville - már az első nap deja vu-nk volt

Elkezdődött Szeged első Deja Vu Fesztiválja, ahol 390 forint a sör, jók a 40-es csajok és indokolatlanul kevés a részeg.

Pecaszék és Alphaville - már az első nap deja vu-nk volt (galéria)


8 év fegyházat kapott a mártélyi rabló
Fegyveresen elkövetett rablás miatt első fokon 8 év fegyházzal sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki – ahogy megírtuk – március végén kirabolta a mártélyi Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetet.

június 15.:
Tíz másodpercenként vált ruhát Gubik Petra

Negyvenkét helyszínt kell színpadra állítani az Elfújta a szél musicalváltozatában. Atlantát lézerlánggal robbantják majd fel. A száz szereplő mindegyike legalább öt karaktert játszik, így összesen közel ötszáz jelmezre lesz szüksége a stábnak.

Gémóver: Szeged 2011-Várda SE 0-3
Kétszer szakadt félbe szurkolói rendbontás miatt az osztályozó, amelyet teljesen megérdemelten nyert meg 3-0-ra a Várda SE. A Szeged 2011 megsemmisült, dicstelenül búcsúzott a második vonaltól.

Gémóver: Szeged 2011-Várda SE 0-3 (galéria)


június 16.:
Ehető virágok az alsóvárosi liliomfesztiválon

Testi és szellemi táplálékokkal gazdagodhattak az alsóvárosi ferences kolostor és a látogatóközpont vendégei. Szent Antal ünnepéhez kötődően liliomfesztivált rendeztek, este gyertyafényben koncerteztek, filmeztek, likőrt és bort kínáltak a középkori eredetű épületegyüttesben.

Ehető virágok az alsóvárosi liliomfesztiválon (galéria)


június 17.:
Összeírják a kutyákat Szegeden is

Ebösszeírást tart a szegedi önkormányzat október 31-éig. Minden kutyáról nyomtatványt kell kitölteniük a gazdáknak, aki ezt elmulasztja, több tízezer forintos állatvédelmi bírságra számíthat.

Sikítva zuhant a riporternő
Új elemmel gazdagodott a Maros-parti strand Makónál: elkészült, s hamarosan használható lesz a 18 méter magas inga, amelyről szabadesésben lehet a folyó felé lendülni. 7,1 millióba került, de teljes egészében pályázati támogatásból épült.



Lerakták a szentesi uszoda alapkövét
Szentesen épül az első TAO-s uszoda, vagyis abból a pénzből valósul meg, amelyet cégek, vállalkozások a társasági adóból a sportinfrastruktúra fejlesztésére ajánlhatnak fel az egyesületeknek. A jövő nyárra elkészülő fedett uszoda alapkövét hétfőn rakták le.

Marika-kupa: gólzápor, kánikula
A 44. alkalommal megrendezett Marika-kupa labdarúgótorna ezúttal a Röszke II. sikerét hozta. Az érdeklődők nem unatkoztak, ha kitartottak, négy meccsen 33 gólt láthattak.



június 18.:
Köztéri ivászat: nem tiltja jogszabály

Kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalackok, hangoskodó, kapualjba vizelő, hőbörgő részegek – a rendőrség tehetetlen. Jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely a közterületi alkoholfogyasztást bünteti.

Van élet a kiesés után?
Az edző fenntartja korábbi nyilatkozatát; a két kiállított idegességről, pillanatnyi kihagyásról beszél; az ultrák akciója spontán cselekedet volt; az NB III-at már nem támogatja a város. A Szeged 2011 labdarúgócsapatának NB II-ből való kiesése sokkolta a közvéleményt.

június 19.:
Lepukkant Fiat keresi gazdáját a Diófánál

Nem sokat ér a hatósági felszólítás azoknak az autótulajdonosoknak, akik már egyszer elhatározták, hogy forgalmi nélküli autójukat Szeged egyik eldugott parkolójában hagyják az örök enyészetnek. Ha lejár a türelmi idő, és nem jelentkezik a tulajdonos, a közterület-felügyelet autóbontóba viszi a kocsit.



június 20.:
Virágzik a Tisza

Általában június tizedike-huszadika között rajzik a tiszavirág. Idén is menetrendszerűen megérkezett.

Temető a Tisza, mikor kivirágzik (galéria)


A retró jegyében – tupír, vörös ajkak, körömcipő zoknival
Tupír és dauer minden mennyiségben. Madárfészek és a nagy sikerű amerikai sorozat, a Charlie angyalai ihlette Charlie-frizura – az 1980-as évek slágerei elevenednek meg szombaton 20 órakor a vásárhelyi Emlékpontban, a Múzeumok éjszakáján.



1000 makói kép fél percben
Fél perces kisfilmet készített egy makói fiatal a makói polgármesteri hivatal előtti látképről. 1000 képet fűzött össze.



Foggal húzta el az 50 tonnás Airbust
A Guinness-rekordok könyvébe illő sportteljesítményt mutatott be csütörtökön a Budapest Airport 1. termináljának forgalmi előterén Sinka „Popeye" Zsolt: foggal húzta a Wizz Air légitársaság egyik Airbus A 320-as típusú, 180 személyes repülőgépét.

Gálhidi: Emelt fővel távozom
Utólag vannak dolgok, amelyeket másképp csinálna, de emellett felemelt fejjel távozik Szegedről [namelink name="Gálhidi György"], az NB II-ből kiesett Szeged 2011 labdarúgócsapatának edzője, aki továbbra sem árulja el, kikre gondolt az osztályozó utáni nyilatkozataiban.

június 21.:
Félmillió embert ellátó vízműcég született

Magyarország egyik legnagyobb, 500 ezer embert ellátó ivóvíz-szolgáltatójává nő az Alföldvíz Zrt. Januártól Szeged, Hódmezővásárhely, Algyő, Nagytőke és Fábiánsebestyén kivételével a Csongrád megyei településeket is ez a cég látja el. A változás célja, hogy olcsóbb legyen a víz. A zrt. ígéri, számít a megyebeli vízműves dolgozókra.

Szeged 2011: átmenetileg Gyulán
Eldőlt, hogy az NB II-ből kiesett Szeged 2011 csapata az NB III-ban folytatja a szereplését, ám telephelyét áthelyezi Gyulára, a Grosics Akadémiára, így itt játssza hazai mérkőzéseit is az elkövetkező egy évben.

június 22.:
Demcsák Zoltán, a szegedi brutálfutó

Hét kilométeren sárban, szögesdrótokon, gumikerekeken keresztül vezet a brutálfutók útja. [namelink name="Demcsák Zoltán"] 50 évesen ismerkedett meg a dagonyás kihívással.



június 24.:
Megoldódhat a Belvárosi temető talajvízproblémája

A Belvárosi temető, a tápai Veres Péter és a dorozsmai Kond utca csapadékvízgondját kell megoldani abból a kevés pénzből, ami erre költhető – döntött a városüzemeltetési bizottság.

június 25.:
Lövöldözés Kisteleken: rátámadtak a rendőrre, golyót kapott az egyik tolvaj

Meglőtt egy kábeltolvajt egy kisteleki rendőr kedd hajnalban az autópályától 300 méterre, miután tetten érte. A férfi két társával telefonkábelt vágott le, az intézkedő rendőrre az erővágóval támadtak, az arcán megütötték: a lövés ezután dörrent. Autósüldözés után kapták el őket a kisteleki vasútátjáró közelében, de az egyik tolvaj mégis kereket tudott oldani.

Rendőr lőtt a kábeltolvajra - helyszínelők (galéria)


Szétszedik a milliárdos babaruhát
Hét év után kilép a falvak önkormányzataival kötött társulásból Csongrád. Csanytelek, Felgyő és Tömörkény együtt marad az év végéig biztosan járó plusztámogatás miatt. A társulás 2005 óta 1 milliárd forintnyi értéket hozott össze pályázataival, a városnak – polgármestere szerint – mégis terhes.

Fallabda: Sebők Benedek vidékbajnok
A hétvégén Budapesten rendezték a fallabda vidékbajnokság döntőjét, amelyre a selejtezők legjobb 16 játékosa került be.

június 26.:
Újra forog a szélmalom Ópusztaszeren

Megújult az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a szentes-dónáti szélmalom, valamint a skanzenben álló erdészházból kialakították a Puszta Házát.



Nagyítós bogárnéző és a többiek
Július elején nyitja meg kapuit teljesen felszerelve, berendezve a több mint 138 millió forintból (95 százalékos támogatás) megvalósult környezeti információs központ Hódmezővásárhelyen, a kórház területén található Hunyadi utca 3. szám alatt.

Egy fillért sem hoz a makói gázmező
Egyelőre nem hoz bevételt az államnak a gigantikus makói gázmező, hiszen nem zajlik kitermelés. A nemzeti fejlesztési miniszter kimondta, amit lapunknak a zöldhatóság nem árult el: a TXM-nek tényleg nem adtak engedélyt a gázkitermelésre.

június 27.:
Az FBI nyomoz egy szegedi cégtulajdonos ellen?

Büntetőeljárást indított az FBI-nál egy szegedi informatikai cég a társaság egyik tulajdonosa ellen, aki a menedzsment állítása szerint létfontosságú iratokat semmisített meg az utolsó munkanapján. A társaság honlapján olvasható közlemény szerint több milliárd forint tűnt el, a cégvezetők többsége lemondott, a stratégiai igazgató Nizzába utazott.

Keller Jánosné: hagyni kell a gyerekeket boldognak lenni
El sem tudtam képzelni, hogy mást csináljak, életem legszebb percei voltak, amikor a tanítványaim között lehettem. Minden gyermekben ott lakozik a manuális készség, és a jó pedagógus képes ezt kihozni belőle – vallja [namelink name="Keller Jánosné"]. Nemrég közoktatási díjat kapott a megyétől.



június 28.:
Állati rekorderek a Szegedi Vadasparkban

Már csak 2 évet kell egészségben eltöltenie Maminak a Szegedi Vadasparkban, hogy korrekorder legyen a világ ékes pókmajmai között. Mami 1968-ban született, most 45 esztendős. A kismajmon kívül számos állati rekorder éli mindennapjait a Vadasparkban.



június 29.:
60 millió 99 százalékát vitte a Fidesz

Nem vonta vissza korábban hozott döntését a Fidesz–Jobbik közgyűlési többség, épülhet a biomassza-erőmű, és folyhat a termálvíz a csapból. Politikai döntés született a közterületek felújításáról, ugyanis a 60 milliós keret 99 százalékát fideszes körzetek kapták.

Két gázpalack is felrobbant egy mártélyi melléképületben - több állat elpusztult
Tűz keletkezett egy ház garázsában és melléképületében. A tűzoltók kiérkezése előtt két gázpalack robbant fel.

2 gázpalack is felrobbant egy mártélyi melléképületben (galéria)


június 30.:
Tour de Algyő: 170-en tekertek a mellrák ellen

Rózsaszín fátyollal és kalapokkal díszített PSZH – páncélos harcjármű – várta a helyi szabadidőközpont udvarán az Algyői Nőegylet szombati rendezvényének résztvevőit, akik mind rózsaszín pólókat és szalagokat kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!