Szeged és környéke

2013.12.24. 18:44

Erről írtunk 2013 májusában

Csongrád megye – Megérkeztek a pályázatok a Szent-Györgyi-szoborra. Szívféreg Szegeden egy kutyában! Az állam ezt sem tudta elintézni: egy normális csaj/pasi sem jött össze senkinek a párválasztón. Indul az MKKP a 2014-es választáson. Ön benne van a négyből abban a háromban, aki még olvas, bármit. Több mint egy tonna eltűnt Csongrád megyéből! Üzenet volt a Kurca hídjában! Bronzérmes az A-Híd, ezüstérmes a Pick Szeged a bajnokságban. Többek közt ezeket írtuk az év ötödik hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

május 1.:
Több ezren a szegedi majálison
A pártok aláírást, a fiatalok élményeket gyűjtöttek a városi majálison. A Terminator megríkatta a lányokat.

Nyári majális Szegeden (galéria)


május 2.:
4 milliós adóssággal maradt árva Emese
Több mint egymillió forintos villanyszámla és 3 millió forintos hitel – ez az öröksége egy kübekházi fiatal nőnek. Szülei halála után egyedül maradt a családi házban a kifizetetlen csekkekkel, 70 ezres béréből saját megélhetésére is alig telik. Nehéz szívvel árulja emlékekkel teli otthonát, de lehet, hogy a végrehajtó hamarabb elviszi.



A világhír felé tart a vásárhelyi mammut autó
A világ legnagyobb modellautóját fejlesztette ki egy 4 tagú vásárhelyi csapat. A Mammuth Works két méter hosszú robbanómotoros autója iránt Ausztráliától Dél-Amerikáig nagy az érdeklődés. A motorsport szakma képviselői mellett, többek közt egy hadiipari cég figyelmét is felkeltette.



Csanádi lányok szavalnak románul a legszebben
Sorra nyerték a román nyelvű országos versenyeket a magyarcsanádi református iskola diákjai, [namelink name="Luncz Lili"] és [namelink name="Faludi Olívia"] – most, nyolcadikban Lili második, Olívia pedig első lett az Eminescu versmondó versenyen. Tanáruk szerint jó hasznát fogják venni nyelvtudásuknak.



május 3.:
KRESZ: 30 ezerbe kerülhetnek a változások

Gyermekek táblánál május elseje óta legfeljebb 30-cal lehet közlekedni, a rutinból vezetés akár 30 ezer forintba is kerülhet. Az KRESZ új módosítása szerint tilos kikerülni a várakozó iskolabuszt.

május 4.:
Szent-Györgyi-szobor: 10 pályázat érkezett

9 pályázó 10 pályamunkát adott be az önkormányzat országos Szent-Györgyi Albert-szoborpályázatára. Zsűrizés egy hét múlva, szobor bő négy hónap múlva lesz.



Makói lány lett a Nagykunság szépe
Makói lány, a 20 esztendős [namelink name="Gazdag Boglárka"] lett a Nagykunság szépségkirálynője. Civilben animátorként dolgozik a Maros Kalandparkban.



május 5.:
Emberre is veszélyes szívféreg Szegeden

Megdöbbentő esetről számolt be egy szegedi állatorvos: hazánkban eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy németjuhászban. A szívféreg szúnyoggal terjed – akár emberre is.


Ismét lesz futballcsapat Kiszomboron
Jövő héten kezdi meg a felkészülést a következő szezonra a Kiszombor labdarúgócsapata.

május 6.:
Idén felújítják a Csaba utcai romot

Megvannak a tervek, idén az állam felújíttatja a Csaba utcai napsugaras házat. A műemlék hasznosításáról egyeztetnek. A környékbeliek internetkávézót, tájházat szeretnének.


Több szobára való bútor az utcán
Több szobára való bútor garnitúra került utcára a hétvégén. Hétfőtől indul a tavaszi lomtalanítási hét.

Tavaszi lomtalanítás Vásárhelyen (galéria)


május 7.:
Felújítást osztottak – iskolákra 40, utakra 150 millió

Politikai osztozkodás vagy átgondolt döntés? A tény: iskolafelújításra 40 millió forintot, utakra 150 milliót osztott szét a szegedi közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága.



60 kutyát és két szamarat tart a tanyáján Henrik
Az állatokért él a szentesi [namelink name="Frei Henrik"], aki jelenleg is több mint 60 kutyát tart tanyáján. Azzal híresült el, hogy 10 éve megmentett, s befogadott egy szamarat, nos, Jani azóta is a tanyán legelészik - túlélte kegyetlen egykori gazdáját.

60 kutyát és két szamarat tart a tanyáján Henrik (galéria)


május 8.:
Keményen ellenállnak a telefontoronynak

Hallani sem akarnak a kecskéstelepiek a Zombori utca folytatásába tervezett adótoronyról. Ez derült ki a lakossági fóromon, ahol a Telenor munkatársai bemutatták a terveket.



Átépítik a tiszai sarkantyút
A Budapesti Műszaki Egyetem bevonásával modellezték a folyó áramlását, majd bebizonyosodott, hogy át kell építeni a sarkantyút a Tiszában. Ha nem tennék, előbb-utóbb eltűnne a homokföveny.


május 9.:
Életmentés – rádión keresztül

Életmentés rádión keresztül – ma már ez sem lehetetlen. Az EKG-vizsgálatot váltja ki az az egyszerű berendezés, amelyet a mentők az alacsony szintű kocsikon használnak.

Elhagyatott ping-pong asztalok nyomában
Ma már alig használják a vásárhelyiek a szocializmus évtizedeire emlékeztető néhány megmaradt ping-pong asztalt, ami a város több pontján árválkodik. Pedig néhány évtizeddel ezelőtt a lakótelepi fiatalok közkedvelt játéka volt az asztalitenisz.

Elhagyatott ping-pong asztalok nyomában (galéria)


Meggyógyították és elengedték a gólyát
Bár sokan aggódtak a visszatért gólyákért a márciusi hideg és havazás közepette, egyedül egy magyarcsanádi példány szorult segítségre – tudtuk meg Veprik Róberttől, a Szegedi Vadaspark igazgatójától.

Dohány miatt válna Bokros
Darabra megvan a 9 nemzeti dohánybolt Csongrádon, csak éppen Bokrost felejtették ki a számításból. Igaz, hogy hivatalosan városrész, de táblától tábláig 10 kilométert kellene buszozni egy doboz cigiért. A bokrosiak olyan dühösek, hogy ismét azt fontolgatják: válnak Csongrádtól.

Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában
Erről írtunk 2013 februárjában
Erről írtunk 2013 márciusában
Erről írtunk 2013 áprilisában

Hetesekkel jutott a döntőbe a Pick Szeged
A férfi kézilabda NB I bajnoki elődöntőjében a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata hetesekkel bejutott a bajnoki döntőbe, A rendes játékidő után 24-24 volt az eredmény, a büntető párbajt azonban 4-1-re nyerte a Skaliczki-csapat.

május 10.:
60 ezres bírság jöhet a 47-es úton

Sebességmérésnél lakott területen belül 30, lakott területen kívül már 60 ezer forint a bírság, ha a "Gyermekek" tábla mellett nem lassítunk 30-ra. A közútkezelők a táblázás felülvizsgálatát ígérik.



Célegyenesben a szentesi műtőtömbpályázat
Megérkezett a fenntartói támogatás, ez már fél siker a műtéti tömb pályázatában, mondta a szentesi kórház főigazgatója. Az intézmény státusza múlhat a 2,5 milliárdos projekten.

május 11.:
Két embernek már nem éri meg vonattal utazni

A járatokra kötelező lesz pótjegyet váltani, amely a megtett kilométertől függően 150–795 forintba kerül. Még pár nap, és az autó legyőzi a vasutat, ha ketten ülnek benne.

Erőt adnak az idézetek
A londoni olimpia hőse volt, két aranyérmet nyert a tavalyi ötkarikás játékokon. [namelink name="Kozák Danuta"] (Újpest) immár új célokért küzd, miközben a kedvenc helyekkel teli Szegedet belakta.

május 12.:
Békés megye elfoglalja Csongrádot

Nemcsak Makón, hanem várhatóan Szentesen, Kisteleken, Mórahalmon és Sándorfalván is a Békés megyei óriáscég lesz hamarosan az ivóvíz-szolgáltató. A városok eredetileg megyei vízművállalatot hoztak volna létre, de tervük meghiúsult, furcsa körülmények között.

május 13.:
Salakmotor: sztárparádé, vendégsiker
Izgalmas versenyt és sztárparádét hozott a mórahalmi Polgármesterek Kupája salakmotorverseny, amelyen Mórahalom és Debrecen hétfős csapatai küzdöttek meg 15 futamon keresztül szombaton. A végén a vendégek örülhettek, akik 49–43-ra nyertek – a kupáról azonban csak a visszavágó dönt majd.

Debrecen legyőzte Mórahalmot a Polgármesterek Kupáján (galéria)


május 14.:
10 millió forint jut 13 kiskerti utcára Szegeden

A kiskerti utak felújítására szánt idei 10 millió forintot elosztotta a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága.



Bicikliút épül a 43-as legveszélyesebb szakasza mellett
Kerékpárút épül a 43-as út mostani legveszélyesebb szakaszán, Makó és Apátfalva között. Itt ér véget az M43-as, a kamionok itt találkoznak először biciklisekkel. A helybeliek nagyon óvatosan közlekednek, tavaly egy baleset sem történt a községben.

Rutinos lovas volt a szerencsétlenül járt szentesi férfi
A vonat füttyétől riadhatott meg az a ló, amelynek lovasát szombat este halálra gázolta a Szegvárról Szentesre tartó vonat.

május 15.:
Gaztenger a szegedi Postás-sporttelepen

Kaotikus állapotok uralkodnak a Postás-sporttelepen. A 6 éve folyamatosan pusztuló egykori sportkomplexumot minden oldalról benőtte a gaz, a környékbeliek a pollenre és az élősködőkre panaszkodnak. Az önkormányzat lapunk érdeklődése után megindítja az eljárást a terület használójával szemben.

Gaztenger a Postás-sporttelepen (galéria)


május 16.:
Bodorszéken most ért véget a téeszvilág

Különös helyzetbe kerültek a Dóc melletti bodorszékiek, amikor a több évtizede használt földútról kiderült: magánterület. Az új tulajdonos továbbra is engedi az átjárást, mégis sokan fölháborodtak a kerítések miatt.



Érmet nyerne a 12 román játékost foglalkoztató Csanádpalota
Három fordulóval a vége előtt három pont a hátránya a Csanádpalota megyeegyes labdarúgócsapatának a listavezetőhöz képest. A klub mindenképpen érmet szeretne nyerni, bár sokan támadják őket amiatt, hogy a csapat több mint fele román labdarúgókból áll.

május 17.:
Intenzív osztályon találta meg az édesanyját Bernadett

Honnan tudja meg a hozzátartozó, ha a családtagja eszméletlenül a kórházba kerül? Ki fogja értesíteni? Olvasónk több napig kereste az édesanyját, mire kiderült: elgázolták, és kórházba került.

Balek utca Mártélyon
Balek utcának keresztelte át a mártélyi Tisza utcát olvasónk, [namelink name="Farkas Csamangó Zoltán"]. Egyrészt bicikliút, másrészt mindkét végén tábla van, amelyek szerint gépjárművel behajtani tilos. Ennek ellenére előszeretettel száguldoznak át motorral, autóval, traktorral – írta e-mailben. Úgy véli: megoldást kell találni a problémára.


Tervezik a Makó-Szeged villamosvonalat
Nyolc évvel ezelőtt írtunk róla először, hogy villamosvonallal kötnék össze Szegedet Makóval. Az elképzelés nem csak álom. A megvalósíthatósági tanulmány elkészült, a projektre a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusban juthat uniós forrás. Új Tisza-híd is épülhet.

A-Híd: megvan a bronzérem!
Hatalmas csatában a bronzcsata második mérkőzését idegenben is megnyerte az A-Híd Szeged a Vasas ellen, így 2:0-s összesítéssel a Tisza-partiak végeztek a Vodafone OB I harmadik helyén.

május 18.:
Pénztárgépek: nem büntetnek egyelőre

A Kisosz a napokban részt vett a pénztárgépekkel kapcsolatos minisztériumi egyeztetésen – mondta [namelink name="Pataki Andrea"], a kereskedők és vendéglátósok érdekképviseletének Csongrád megyei titkára.

Üzenetet rejt a Kurca-híd
Lassan-lassan kibontakozik az az üzenet, melyet a Kurca-híd egykori építői -vagy tervezői, netán a város vezetése - hagytak az utókorra egy kis palackban.

május 19.:
Szeged madártávlatból - gyönyörködjön a napfény városában!

Lenyűgöző légifelvételek készültek Csongrád megye székhelyéről, Szegedről. Csodálja meg a fényképeket!

Szeged madártávlatból (galéria)


május 20.:
Közel ezer palack fogy pincénként a Borfesztiválon

A bódéban és a szálláson tárolják a borászok a fesztiválra szánt nedűket, maguk után hozatják otthonról a tartalékot. Találkoztunk olyannal, aki a kis faépületben alszik 10 napon keresztül. Megnéztük mi folyik a Borfesztivál pincészeteiben.

Így hangoltak Pünkösdhétfőn az esti borfesztiválra (galéria)


Botrányos volt a Hooligans Makón! Most javítottak!
Botrányba fulladt a legutóbbi makói Hooligans koncert Makón. Hat évvel ezelőtt az együttes akkori gitárosa – aki azóta már nincs a csapatban – bedobta a gitárt a tömegbe, a zenekar pedig félbehagyta a koncertet. Most ezt a bakit hozták helyre a srácok. Fergeteges koncertet adtak a XIII. Sweet Freedom Motorostalálkozón.

Botrányos volt a Hooligans Makón! Most javítottak! (galéria)


május 21.:
Eltűnt egy tonna Csongrád megyéből

Véget ért a XII. Városi Fogyókúraverseny több mint kétszáz jelentkező közel 1300 kilótól szabadult meg.



20 éves a szentesi vízilabdás B közép, a Köménymag
A szentesi B közép, a Köménymag magja 1993-ban, a Hungerit-Szentesi VK által megnyert BEK-döntő idején alakult. Azóta egyre markánsabb, országosan is egyre ismertebb lett – főként sportszerű buzdításáról – ez a szurkolói csoport.

Hősi halál: Pick Szeged-MKB Veszprém 24-26
Hazai pályán is kikapott a Pick Szeged az MKB Veszprémtől, ezzel elbukta a férfi kézilabda NB I fináléját. Bajnok a bakonyi alakulat.

Bajnoki döntő Szegeden: Pick Szeged-MKB Veszprém (galéria)


május 22.:

Ezer porcelánbabával élnek együtt Virágh-ék

Nagyjából ezer porcelánbabával él együtt egy balástyai házaspár. Pontosan ők sem tudják, mennyivel, mert már kinőtték a házat, így a többség ládákban van.

Ezer porcelánbabával élnek együtt Virágh-ék (galéria)


Anyagyilkosság: vádat emeltek a 20 éves fiú ellen
Emberölés bűntette miatt javasol vádemelést a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya egy 20 éves hódmezővásárhelyi fiatalember ellen, aki 2013. január 27-én az esti órákban megölte édesanyját.

Leszakadt a partfal: sziget a Tiszában
Érdekes jelenségre lehettek figyelmesek a csongrádi Tisza gáton sétálók. Néhány nappal ezelőtt a vízirendőrség épületével szemközti Tisza partszakaszról egy jókora partfal darab leszakadt a rajta levő fával együtt, mely a mederbe csúszva egy kisebbfajta szigetecskét képezett.

Leszakadt a partfal: sziget a Tiszában (galéria)


május 23.:
Több mint ötkilós kislány született Szegeden

Természetes úton hozott világra egy több mint 5 kilós csecsemőt egy szegedi édesanya. A kislány teljesen egészséges. Emma Sarolt az újszülött méretű ruhákat ugyan nem tudja hordani, és a pólyába sem fér bele, de legalább nem kell majd annyira félteni két bátyjától, akik alig várják, hogy végre megszeretgethessék.

Több mint ötkilós kislány született Szegeden (galéria)


május 24.:
Menő állat lett a vidra

Állati érdekes az, ahogyan az ember védi a természetet.

Másfél órás hajvágás a tartós frizuráért
Dauer helyett ma már komoly hajvágási technikákat kell tudniuk a fodrászoknak – mondta [namelink name="Cseh István"] mesterfodrász, aki Vásárhelyen tanít, a közelmúltban megkapta a Magyar Érdemérem Lovagkeresztjét. Szerinte a pályakezdők jobban boldogulnának, ha mestervizsgához kötnék a vállalkozói igazolványt.



Nyilas Elek a fokozatosság híve
Gyulán edzősködik, és ha ideje engedi, az FTC élvonalbeli meccseire is kijár [namelink name="Nyilas Elek"] (44), a zöld-fehérek korábbi válogatott kedvence. Az egykori kiváló középpályás egy teremtornára látogatott Kiskundorozsmára, ott beszélgettünk vele az edzői szakmáról és a terveiről.

május 25.:
Hiánycikk a ˝Trafikos leszek!˝ póló

Vak komondort is könnyebb a szegedi hídivásárban találni, mint városunkat népszerűsítő termékeket. Sokáig kerestünk, mire sikerült szegedes pólót találni.

Hiánycikk a ˝Trafikos leszek!˝ póló (galéria)


Családi tragédia Csongrádon: két lány veszítette el szüleit
Megölte a feleségét, majd magával is végzett egy csongrádi taxis. A férfiról egy szomszéd azt mondta: nem volt indulatos ember.

Megölte feleségét, majd kamionnak hajtott (galéria)


május 26.:
Gyerekek táncoltak a Plázában, az állami csajozás elmaradt

Egyetlen párját kereső fiatallal sem találkoztunk az állami párválasztó szegedi rendezvényén. A Lechner térről a Plázába költözött a rendezvény, de csak gyerekek mutattak be táncokat.

Kisgyerekek táncoltak a Plázában, az állami csajozás elmaradt  (galéria)


május 27.:
Felkelni sem tudtak az elhagyott kölykök

Újabb kiskutyákat dobtak ki a Tappancs Tanyánál. A menhelyet jelző táblánál, egy banános dobozban hagytak három kölyköt, melyek közül kettő rendkívül rossz állapotban volt.



Buday Dániel: jó volt visszatérni
[namelink name="Buday Dániel"] a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának saját nevelésű játékosa. Az irányító-átlövő két éve tért vissza a kétszeres magyar bajnokhoz, azonban az idény végén távozik a csapattól.

május 28.:
Elindul a választásokon a Kétfarkú Kutya Párt

Ha sikerül megépíteniük a hegyet Szeged mellé, jó esélyeik lehetnek – mondja az elnök. A városban alapított Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) céltudattal, de változatlan iróniával indul a parlamentbe kerülésért 2014-ben.

Újra ékszerdoboz a népkerti vasútállomás
Elkészült. A vásárhelyiek hat évet vártak arra, hogy megújuljon, megszépüljön a népkerti vasútállomás. A tavaly novemberben kezdett rekonstrukcióval – amelyet lapunk cikke kezdeményezett – végzett a kivitelező, a napokban már az utasok is birtokba vehették a létesítményt.

Újra ékszerdoboz a népkerti vasútállomás  (galéria)


Békés megyébe tart a szentesi járás
A járás majdnem teljes egészében a Békés megyei vízműhöz csatlakozik, vagy már eddig is oda tartozott. A törvény szerint valahová muszáj társulni, Fábiánsebestyén saját utat keresett.

május 29.:
Több mint 50 milliós adósságát törleszti a tankerület Szegednek

Több mint 50 millió forinttal tartozik a szegedi iskolák állami fenntartója az önkormányzatnak – áll abban a polgármesteri előterjesztésben, amelyről pénteken tárgyal a városi közgyűlés. Időközben a szegedi tankerület már átutalt 27 millió forintot a városnak.

Épül a fedett uszoda Szentesen
A szegedi Ferroép Zrt. építheti meg a fedett uszodát a ligetben, a szerződéseket a héten írták alá. A kivitelezési munkákat 2014. május 31-ig kell befejezni. A legdolgosabb időszakban 190 szakembert foglalkoztatnak majd az építkezésen, amelyhez már keresik a szentesi alvállalkozókat.

Horváth Ferenc daruval kel ki az ágyból
A feltörekvő, fiatal magyar futballedzői vonal igen színes egyénisége [namelink name="Horváth Ferenc"] (40). A Kecskemét szakvezetője – akivel a hírös városban megtartott kelet-magyarországi sportújságíró-találkozón beszélgettünk – csapata szinte minden mérkőzése után valami extrát próbál belecsempészni a nyilatkozataiba.



május 30.:
A lakosság negyede soha nem olvas

Az idősebb generáció a napilaptól a könyvig sokfélét olvas. A fiatalok elsősorban könyvet keresnek a könyvtárban. A hivatalos adat szerint a lakosság negyede soha nem olvas.

Kiszombori csatornaügy - pró és kontra
Épül és vitákat vált ki a szennyvízcsatorna Kiszomboron is.

május 31.:
Villám csapta szét a tetőt Újszegeden

Belecsapott a villám egy újszegedi család házába. Megszakadt az áramszolgáltatás, tönkrement minden elektronikus készülék. Szerencsére a biztosító fizet.

Mennydörgős ménkű! Darabokban a tető! (galéria)


A Hód-Mezőgazda is pályázik az állami földbérletre
Pályáznak az állami földbérletre, van tippje, hogy mennyi területet nyernek, de akkor is folytatják a tevékenységüket – mondta csütörtökön [namelink name="Antal Gábor"], a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója a kalászos fajtabemutató megnyitóján. A gazdáknak, partnereiknek tartott rendezvényen szó volt a vetőmagfajtákról is.

Vádat emeltek a hummeres gázoló ellen
Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya az osztrák Thomas Robert B. ellen, aki tavaly októberben Hummerjével halálra gázolt egy rendőrt Apátfalván.

[namelink name="Fogl Zengő"] könnycseppjei
A pályára szabálytalan módon belépő óbudai edző vette el a labdát az egyik hódmezővásárhelyi kézilabdástól a hétvégi U8-as országos elődöntőben. A nyolcéves kislány az eset után a kezét fájlalva, sírva ment le a pályáról. Az óbudai szakember szerint ilyen esetből számtalan történik a magyar utánpótlásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!