Szeged és környéke

2013.12.30. 20:14

Erről írtunk 2013 novemberében

Csongrád megye – Zombik Szegeden. Kiugrott a szegedi Feldmár Szabolcs Budapesten egy szállodából. Szavak, amelyeket novemberben tanultunk meg: peonza, gómijó (sic), iszapizű. MSZP-sek lettek DK-sok Ásotthalmon. Gyevi temető: sosem lesz vége? Mindenki stadiont akar Szegeden. Többek közt ezeket írtuk az év tizenegyedik hónapjában.

Delmagyar.hu

Bizonyára sok minden felett átsiklottunk, mialatt készítettük ez a válogatást, ugyanakkor valahol határt is kellett szabnunk az eseményeknek. Viszont itt a nagyszerű alkalom, hogy Ön is szerkesszen velünk! Olvassa végig összeállításunkat, s ha valamit nem talál, ossza meg a Facebook-oldalunkon ennek a cikknek a kommentjeként! Mottó: „Szerintem ez kimaradt!"

November 1.:
Milliárdos kompenzációt kapnak a hőszolgáltatók

Érzik a rezsicsökkentést a háziasszonyok, de azt mondják, ettől nem élnek jobban. Az első díjvágást júliusig 1 milliárddal kompenzálta az állam a megyei hőszolgáltatóknak. A gáz- és áramszolgáltató visszafogta a beruházásait.



november 2.:
Zombik szállták meg Szeged belvárosát

Idén is megrendezték a Zombie Walkot Szegeden. Több tucat fiatal "változott" zombivá és más ijesztő lénnyé.

Zombik szállták meg Szeged belvárosát (galéria)


Lázár János: 290-300 milliárd forint a megyei jogú városoknak
Legkevesebb 290-300 milliárd forint áll rendelkezésre 2014 után a megyei jogú városok számára. A pénzt a gazdaságra lehet költeni, a helyi kis- és középvállalkozó szektorra – közölte a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen [namelink name="Lázár János"], a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Csatárból válogatott kapus
Az U19-es labdarúgó-válogatott stabil tagja a szegedi származású kapus, [namelink name="Leindler Domonkos"], aki az MTK kölcsönjátékosaként Szolnokon véd.

november 3.:
Darvak tízezrei pihennek a szegedi Fehér-tónál

Az európai darunépesség egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik.

Darvak tízezrei pihennek a szegedi Fehér-tónál (galéria)


Parrondo: A Pickben szerepelni elismerés
[namelink name="Roberto Parrondo"], a Pick Szeged spanyol válogatott játékosa a nyáron igazolt a kétszeres bajnok, hatszoros magyarkupa-győztes férfi kézilabdacsapatba. A BL-győztes jobbszélső a családjával költözött Magyarországra, felesége, Mamen, és két kislánya, Ainhoa és Leyre is remekül érzi magát nálunk.

Parrondo: A Pickben szerepelni elismerés (galéria)

Év végi visszatekintés

Erről írtunk 2013 januárjában
Erről írtunk 2013 februárjában
Erről írtunk 2013 márciusában
Erről írtunk 2013 áprilisában
Erről írtunk 2013 májusában
Erről írtuk 2013 júniusában
Erről írtunk 2013 júliusában
Erről írtunk 2013 augusztusában
Erről írtunk 2013 szeptemberében
Erről írtunk 2013 októberében

november 4.:
Máté, Gordon Ramsay szegedi bártendere

Koktélokat és kávékat készít egy londoni étteremben a szegedi [namelink name="Tombácz Máté"]. A hely tulajdonosa a világhírű sztárséf, [namelink name="Gordon Ramsay"], akivel eddig egyszer találkozott. „Mindent tudott az italokról"– mondta Máté.

november 5.:
Futnak és ugranak a vérszopó denevérek

Kuriózumnak számító állatok, Európában csak két-három állatkertben látható rőt vérszopó denevérek érkeztek a Szegedi Vadasparkba Amerikából, a chicagói Brookfield Zooból.

Már nem ázik be a makói sportcsarnok
A füstelvezető rendszert építő kivitelező lefóliázta a munkaterületet a makói sportcsarnok tetején, ezt azonban felszakította a szél – ezért kellett beázás miatt félbeszakítani, majd lefújni a női kézisek meccsét.

Felgyőn jó buli polgárőrnek lenni
Összetartó, baráti társaság a felgyői polgárőr szervezet. Nagyon büszkék rá, hogy náluk lányok is dolgoznak, sőt ketten közülük lovasok. Talán a szebbik nemnek is köszönhető, hogy a faluban megnőtt az érdeklődés a polgárőrség iránt.



Révész Judit, a búvárúszó tanár néni
Mi lett vele? sorozatunkban olyan emberekről írunk, akikről régen hallottunk. [namelink name="Révész Judit"] egykori válogatott búvárúszó 2000-ben fejezte sportolói pályafutását, azóta Ruzsán testnevelő tanár.



november 6.:
Teret nevezhetnek el Szent-Györgyi Albertről
Egy újszegedi utca után egy ma még névtelen kis belvárosi tér is Szent-Györgyi Albert nevét viselheti a jövőben. Ha a városi közgyűlés is hozzájárul, a Nobel-díjas tudósról nevezik el a Fekete Ház melletti teret a Somogyi utcában.



november 7.:
Kézisek a Tappancsnál

A szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány egy évvel ezelőtt az A-Híd Szeged férfi vízilabdacsapatával készített egy jótékonysági naptárt. Az akció sikeres volt, a kétszeres magyarkupa-győztes és LEN-kupa-győztes együttes tagjairól készült falinaptár kelendő volt. Most a Pick Szegedet kérték föl.

A Pick kézisei a Tappancsnál (galéria)


november 8.:
Megelőzhetetlen: Provics Ferenc a spanyol királlyal is beszélt rádión

Amikor felteszem a fülhallgatót, egy másik világ nyílik meg előttem – mondja a szegedi [namelink name="Provics Ferenc"], a világ egyik legjobb gyorstávírásza.



Denevérek vertek tanyát a vásárhelyi tízemeletesben
A fugába fészkelték be magukat a denevérek egy panelházban Hódmezővásárhelyen. A lakók nem tudnak a zajtól pihenni, ráadásul az állatok összepiszkítanak mindent.

Branko Jereminov négyszer ült Európa trónján
[namelink name="Branko Jereminov"] (26), a Naturtex-SZTE-Szedeák szerb irányítója a nyáron szerződött a szegedi együtteshez. A közönség gyorsan megkedvelte a technikás játékost, aki hazája különböző korosztályos válogatottjaival négyszer volt Európa-bajnok.



november 9.:
Savat locsoltak az autójára - kétszer is

Egy hét alatt kétszer öntötték le maró folyadékkal Újszegeden [namelink name="Sajó László"] Opeljét. A kár közel 300 ezer forint. A környéken az utóbbi időben egyre több a rongálás. A rendőrség nyomoz.



november 10.:
Peonza-őrület a Plazában

Közel 250 résztvevője volt az utolsó nagy szegedi peonzaversenynek, amelyen még személyesen vett részt a mexikói játék világbajnoka, [namelink name="Salvador de la Rosa"]. Roller, kerékpár és tablet volt a fődíj, a tombolán pedig kisorsoltak egy különleges peonzát is, amelyből Magyarországon csupán három található. Régen nem volt olyan játék, ami így tudta volna lelkesíteni a gyerekeket – és meglepő módon a felnőtteket is.

Peonza-őrület a Plazában (galéria)


november 11.:
Több pénzt kapnak, de szerintük nem élnek jobban

Az egészségügyi alapellátásban dolgozók több pénzt kapnak, mint korábban: a napokban érkezik meg minden érintetthez 10 hónapra visszamenőleg az emelt összegű juttatás. Praxisfinanszírozást kaptak, nem béremelést – így azt mondják, hogy lényegében észrevétlen marad az a havi pár 10 ezer forinttal magasabb összeg.



Mennyit ér 5 hektár természet?
Visszautasított Makó önkormányzata egy megvételre fölajánlott Maros-ártéri területet, mert négyzetméterenként 1000 forintért kínálta a tulajdonosa. A szegedi vállalkozó szerint közel a városhoz, mégis a természetben, épp az önkormányzat által építtetett szomszédos lombkoronasétány és a megszépült strand teszi értékessé ezt a birtokot.



november 12.:
Téli közmunkaprogram: havi nettó 49 ezerért tanulnak és dolgoznak

A téli közmunkaprogramban a szegedi Cserepes soron és a dorozsmai Árpa utcában élők a lakóhelyük rendben tartására kapnak fizetést. A városban összesen 1100 közfoglalkoztatott dolgozhat és tanulhat áprilisig.

Szilveszterkor adják át a szentesi kalandparkot
Az eredetileg tervezett október végi határidő helyett december 31-én, szilveszterkor adják át Szentesen a Kurca-part Kalandparkot.



Mikor lesz új stadion Szegeden?
A szegedi Felső Tisza-parti stadion építése még nem kezdődött el, az ügyben egyelőre csend van. Az MLSZ területi igazgatója, [namelink name="Nógrádi Tibor"] azonban szeretné felgyorsítani az eseményeket – az ügy mellé állt, hiszen szerinte most a legjobb az esély az új stadion megépítésére.



november 13.:
Van igazi egész napos iskola is

Egész napos iskolának hívjuk a szeptember óta bevezetett rendszert, pedig az, hogy kötelezően ott vannak a gyerekek délután 4-ig, messze áll ettől az oktatási modelltől. Szeged két iskolájában működik igazi egész napos oktatás, a gyerekek és a szülők is kedvelik.



Stadion - törvényesen
Nógrádi Tibor képviselőhöz hasonlóan [namelink name="Mózes Ervin"] szegedi főjegyző is benyújtja előterjesztését a pénteki közgyűlésre a szegedi futballstadionra vonatkozó pályázatról. Mózes szerint a két anyag között mindössze néhány számadat a különbség, ám előbbi törvénybe ütköző részeket is tartalmaz, utóbbi nem.

november 14.:
Évi 40 ezer forintot költünk az utca fűtésére

Évente 18 ezer forintot költünk arra, hogy ne kelljen felállnunk a fotelból a televízió bekapcsolásához. Ha csöpög a csapunk, egy hét alatt egy kádnyi vizet pocsékolunk el – csak rossz szokásainkon kell változtatnunk, hogy tízezreket spóroljunk.

november 15.:
100 ezres túlteljesítésért 2 milliós prémium?

Törvénytelenségi kifogásokkal kerül a mai közgyűlés elé a városi temetkezési cég vezetőjének 2012-es prémiumértékelése és az idei célkitűzése. Az SZKT selejtezne.



Harmadszor is kupagyőztes az A-Híd Szeged
Az első félidőben eldöntötték, utána már csak az előnyre vigyáztak: kupagyőztes az A-Híd Szeged VE!

Sima címvédés: Szeged-Szolnok magyar kupadöntő (galéria)


november 16.:
Az MSZP-ből átlépők a DK-ban látják az összefogást

Hatan léptek át a korábbi ásotthalmi MSZP-alapszervezetből a Demokratikus Koalícióba, összesen pedig 11-en csatlakoztak a párthoz a községből – pontosította a sajtóhíreket az ásotthalmi [namelink name="Kurucz Mihályné"].

Villanyoszlopnak hajtott, 140 családnál elment az áram
A BMW félig kidöntötte a villanyoszlopot, a műszaki mentés ideje alatt több fogyasztónál áramkimaradás lehet.



november 17.:
Medencében élnek a Fűrész utcaiak

Olykor 10-15 centiméteres kátyúk, esős időben hatalmas pocsolyák teszik szinte teljesen járhatatlanná a szegedi Fűrész utcát. Az önkormányzati képviselő szerint a város egyik legrosszabb utcájában élnek az itt lakók.



november 18.:
Tízezrekbe kerül a feledékenység

85 éves tarjáni olvasónk panaszolja, hogy hetekkel ezelőtt megkapta a szegedi környezetgazdálkodás felhívását: igazolja 5 munkanapon belül, hogy ő és a felesége jogosult a nyugdíjaskedvezményre.

Virágok lépcsőházban: csak engedéllyel!
Akár nagyobb összegű pénzbüntetésre is számíthatnak azok a hódmezővásárhelyi társasházak, amelyek a Katasztrófavédelem által meghatározott előírásokat nem tartják be. Tudta-e, hogy a virágok lépcsőházban való tárolása engedélyköteles?

Fantasztikus hangulatú bunyógála Szentesen
A nagyközépsúly bajnoki övét [namelink name="Kelemen Balázs"] szerezte meg Szentesen a Ferobox Event ökölvívógálán. A legnagyobb szenzációt a cirkálósúly regnáló bajnokának, a szegedi Nagy Sándornak a kiütéses veresége jelentette.

Fantasztikus hangulatú bunyógála Szentesen (galéria)


november 19.:
Gyevi temető: minden maradt a régiben

Nem állt el a volt Gyevi temető beruházójával kötött szerződéstől az önkormányzat, mert a Fidesz–KDNP szegedi közgyűlési frakciója tartózkodott a szavazáskor a pénteki testületi ülésen, jogi aggályok miatt. A vállalkozás, amelynek 1,4 milliárd forint az adóssága, csődeljárás alatt áll, az ügyvezető továbbra is elérhetetlen.



20 ezer forinton megy a huzavona Eperjesen
A gázszolgáltató tartozásokat követel Eperjestől, a falu nem talál kifizetetlen számlát, szerintük minden rendben van. Egyszer már majdnem kikapcsolták a gázt az önkormányzatnál, most adósságkezelő céggel leveleznek. Körülbelül 20 ezer forintról van szó.

november 20.:
Három az ásotthalmi polgármesterjelölt

Mindhárom ásotthalmi polgármesterjelölt függetlenként indul a december 15-i időközi választáson. Megkérdeztük, mit terveznek a jövő évi országos önkormányzati választásokig.

Gyűlik a szemét a makói Maros-parton
Megindult a rendszeres lakossági hulladékszállítás a Maros-parti üdülőövezetben, a siker azonban egyelőre kétséges: még a konténerek körül is találtunk illegális szemétlerakó helyet.



november 21.:
Évi 300 milliót keresnek a klinikák a külföldi betegeken

A kórházak és klinikák külföldieknek eladható szolgáltatásait méri fel a minisztérium – ezeket 2014-ben központilag kezdik értékesíteni. A szegedi egyetemi klinikáknak bruttó 300 millió forintos forgalmuk van a külföldi, fizetős betegekből. Céget hoztak létre, hogy külföldi biztosítókkal kössön szerződéseket.

november 22.:
Bontják a szegedi Postás-sporttelepet

Rövid időn belül teljesen lebontják a Postás-sporttelep 2,5 hektáros területén álló épületét. Csütörtök délután az egykori tekepálya oldalának elemeit emelte le egy daru. A tulajdonos győri székhelyű kft. cégvezetője nem akart nyilatkozni a bontásról. Azt beszélik, hogy nem akarnak tovább építményadót fizetni.

Bontják a szegedi Postás-sporttelepet (galéria)


november 23.:
December 20-án teheti le az esküt az új jobbikos képviselő

Nem kap automatikusan bizottsági helyet a szegedi városi közgyűlésben a lemondott [namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] helyére lépő jobbikos önkormányzati képviselő, aki várhatóan december 20-án teszi le az esküt.

Átépítik, emelik a Hármas-Körös gátját
Felénél tart az a gátfelújítás, amely a Hármas-Körös jobb partját érinti. Többek között Szelevény, Csépa és Tiszasas közelében is újjáépítik a védművet.



Hegedüs Gábor doktor lenne a bajnoki döntőre
Remekelt az A-Híd Szeged férfi vízilabdacsapatának kupadöntőjén [namelink name="Hegedüs Gábor"], aki a védelem oszlopaként mindhárom mk-győzelem részese volt, most pedig nevelőklubja, az Eger elleni vasárnapi bajnoki rangadó mellett a tavaszi diplomaszerzésre és bajnoki döntőre hangol.



november 24.:
Szóljon hozzá – Facebook-oldalunkon!

November 25-én, hétfőtől Facebook-oldalainkra helyezzük át portálunkról a kommentelési lehetőséget. Úgy tapasztaltuk: az Önök névvel írt hozzászólásai értékesek, szórakoztatók és több látogatóhoz érnek el.

Összegyűlt Evelynnek a világbajnoksághoz szükséges pénz
Ahogy arról korábban beszámoltunk, összefogott Makó azért, hogy [namelink name="Makó Evelyn"] kiutazhasson a törökországi kick-box világbajnokságára. Sütypartyval, futással és egy bulival gyűjtötték össze a kijutáshoz szükséges 400 ezer forintot.



november 25.:
Egy tonnányi karácsonyfa Szeged belvárosában!

Egy újszegedi családi ház kertjében vágták ki hétfő reggel a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai azt a 12 méteres ezüstfenyőt, amelyet a Klauzál téren állítottak fel.

Egy tonnányi karácsonyfa Szeged belvárosában! (galéria)


november 26.:
Halálugrás: nem állt kezelés alatt a Feldmárban Szabolcs

A járókelők és az autósok többsége ahelyett, hogy segíteni próbált volna, telefonjával videózott.

Nem Rambo, de nem is bújt el
– Ilyen katonákra van szükség – hangzott el a vásárhelyi laktanyában, ahol miniszteri kitüntetést kapott [namelink name="Mag István"] tizedes a Szeged–Hódmezővásárhely buszjáraton tanúsított rendkívüli helytállásáért. A katona egy gázpisztollyal fenyegetőző férfit csillapított le.

Kitáblázzák a Kurca sort
A Kurca sor, a Csongrádi út és a Kiss Zsigmond utca által határolt városrészben megfelelő az utak szélessége, a minőségükkel nincs gond, a járdákra sem panaszkodnak a lakosok.



november 27.:
Földbe döngölték a szegedi halászlét

Földbe döngölték a szegedi halászlét és a szegedi halászcsárdák ételeit a világhírű Gault&Millau étteremkalauz kritikusai. [namelink name="Frank Sándor"] mesterszakács szerint ha az ítészek szája íze szerint készítenék az ételeket, már régen tönkrementek volna. [namelink name="Barta László"] algyői csárdagazda viszont a kritika hatására változtat bizonyos dolgokon.



november 28.:
Paprikás a hangulat a halászlékritika miatt

Hatalmas indulatokat kavart a szegedi halászlé rajongói körében a közelmúltban megjelent Gault&Millau étteremkalauz halászcsárdákról írt kritikája.

Jótékonykodik Óföldeák gasztrobloggere
Csatlakozik egy jótékonysági akcióhoz a lapunkban az Óföldeák régen és ma Facebook-csoport alapítójaként is bemutatott gasztroblogger, [namelink name="Tóth-Nacsa Ágnes"].



november 29.:
224 millióért elkelt a Dugonics-iskola épülete

Ha minden jól megy, a Wesley János iskola 140 tanulója már a Dugonics-iskola épületében kezdi meg a második félévét. Átvették a kulcsokat.

november 30.:
Hajnali vérontás Domaszéken

Böllérnapot rendeztek a községben, majd hordógurítással felavatták a település felújított főutcáját.

Önvédelmi fegyverré vált a szentesi labor
A válság idején is nyereséges maradt az a szentesi cég, amely a legnagyobb dél-alföldi élelmiszer-ipari vállalatok áruit vizsgálja naponta. A DABIC-ot azért hozták létre, hogy még azelőtt kiszúrja a hibás ételt, hogy az eljutna a vevőhöz.Ezek a laborok az utóbbi években gazdaságpolitikai tényezővé váltak világszerte.



Irány a csoportkör: Pick Szeged-Benfica 31-25
Végig vezetve múlta felül a Benficát, így kettős győzelemmel jutott be az EHF-kupa legjobb 16 csapata közé a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata.

 

Pick Szeged-Benfica 31-25 (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!