Szeged és környéke

2013.12.13. 12:28

Lassan vége a nagy levélszedésnek

Szeged – Még szeptember közepén kezdődött, mostanában ér véget a nagy őszi levélszedés: több mint 1000 tonna lomb hull le Szeged fáiról.

Garai Szakács László

Egész ősszel Szeged-szerte lehetett látni a nagy fehér zsákokat és a lelkesen gereblyéző munkásokat. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. dolgozóinak egyik fő feladata ilyenkor a lehullott lomb összegyűjtése. Kíváncsiak voltunk, mennyit gyűjtöttek össze és mi történik a megsárgult levelekkel.

– A lombgyűjtést szeptember 16-án kezdtük meg, amelyet folyamatosan végzünk a kedvező időjárásnak is köszönhetően. A munkákat ez év végéig majdnem teljesen befejezzük, mert a viharos szelek megtették hatásukat. A fokozatos levélvesztő fajok – platán, tölgy – maradék levélszedését folytatjuk, de ez már nem számottevő. A munkát igyekszünk a komolyabb fagyok előtt befejezni, hogy ne tapadjon le a lomb a földre – tájékoztatta honlapunkat [namelink name="Makrai László"] igazgató.

Ismerősek a big-bag zsákok? Lassan vége a nagy levélszedésnek. Fotó: Garai Szakács László - mobiltelefonnal készített felvétel (galéria)


Makrai azt is elmondta, a lakótelepi részeken, Tarjánban, Rókuson, Újszegeden a terület nagyságával arányban szinte nap mint nap dolgoznak az emberei, akik eddig 1005 tonna levelet került gyűjtöttek be, és szállítottak el. – Novemberben a kft. dolgozóin kívül 300 közcélú munkás is dolgozott a közterületeken ekkor naponta 200–250 egy köbméteres big-bag zsákot töltöttek meg falevéllel – tette hozzá az igazgató.

A falevelet önrakodós teherautókkal a Sándorfalvi Regionális Hulladéklerakóba vitték, ahol a zsákokat kiürítették így újra felhasználták azokat – volt olyan ősz, amikor egyszer használatos nejlonzsákokba gyűjtötte a lombot a cég. A lehullott leveleket Sándorfalván a hulladéklerakóban egy erre a célra elkülönített részen tárolják – komposztot készítenek belőle. Megtudtuk azt is, hogy a lomb igen száraz, ezért nedvdúsabb zöld anyag bekeveréssel gyorsítják komposztálódás folyamatát. A komposztot felhasználják: minden lágyszárú, évelő ágyáshoz, illetve a lezajlott őszi fásítási programban – amelyben 400 csemetét ültettek el –, az ültetőgödörben használták talajerőpótlásra.

Makrai László arról is beszámolt, ezekben a napokban befejezték a fák őszi lemosó permetezését, így már védve vannak a gombák és a szívókártevők ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!