Szeged és környéke

2013.12.25. 16:55

Martin az interneten tanulta a cukrászmesterséget

A 15 éves Farkas Martin nagy álma, hogy egyszer majd New Yorkban élhessen, és saját tortakészítő műhelyében alkothasson. A szemerei önjelölt cukrászfiú sorra nyeri a magyar versenyeket, Angelina Jolie-nak is készített már narancsos, virágba borult cukorcsodát.

Kancsár Tímea

– Miért szerette volna Angelina Jolie-t tortával meglepni?

– Nagyon tisztelem azért, amilyen ember. Hollywoodi híresség, nagyon gazdag, mégsem felejtette el gyámolítani a „gyengébbeket". Természetesen a tehetségét sem lehet megkérdőjelezni. Két évvel ezelőtt egy videoriportot készített velem az egyik kereskedelmi televízió, ahol bemutattuk a tortát is, amelyet a tiszteletére készítettem. De úgy tudom, sajnos nem kapta meg a virtuális édességet.

– Honnan a cukrászat és a torták iránti rajongás?

– Kiskoromban nagyon sok időt töltöttem a nagymamáméknál, ők sokat sütnek-főznek, nagyon profik. Ott kezdődött az egész. Még tízéves sem voltam, amikor már besegítettem nekik a konyhában. Tizenkét éves koromban, három évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni tortadíszítéssel. A televízióban láttam az Esküvői tortacsodák című műsort, akkor döntöttem a szakma mellett.

Martin az interneten tanulta a cukrászmesterséget (galéria)

Karácsonyi tortadíszítés

A saját készítésű karácsonyi torta kiváló ajándék lehet, hiszen az mindig nagy érték, ha valamit mi magunk készítünk el szeretteinknek, időt fordítunk rá, nem beszélve a gasztronómiai élvezetekről. Ha sütésre szánjuk el magunkat, előtte érdemes elgondolkodni azon, milyen körítéssel adjuk át az ajándékunkat. Ha négyszögletes tortát készítünk, melynek teteje lapos, egy dekoratív szalaggal át is köthetjük, szalagot vékonyra nyújtott marcipánmasszából is készíthetünk. Süthetünk karácsonyi motívumú – csillag, fenyőfa – tortát. Az alaptésztából vágjunk ki sablonnal tetszés szerinti motívumot! Szórjuk körbe a forma körül a süteményt, vagy a sütemény tetejét porcukorral, majd vegyük le a sablont. A téli hangulatot, a hóval „fedett" látszatot kókuszreszelékkel tudjuk a legjobban utánozni. Kiváló és nagyon szép dekoráció lehet a süteményeken az apró szemű aszalt gyümölcs egy kevés vízbe és utána rögtön nagy szemű kristálycukorba mártva. Olyan lesz így az aszalt gyümölcs, mintha megfagyott volna.

– És azóta sorra nyeri a versenyeket...

– Valójában még nem vettem részt igazán sok versenyen. Legelőször két éve tavasszal voltunk Mosonmagyaróváron, a Haller Gasztro Kupán, ott cukorvirágcsokorral indultam, és második helyezett lettem. Aztán tavaly Szegeden jártunk a tortacsatán; a vitt és az ott készített kategóriában is első helyezett lettem. Sőt az abszolút győztes címet is én kaptam meg. Nemrég ismét voltunk a Tisza-parti városban, és a helyben készített kategóriában ismét elhoztam az első helyet.

– Nem kis teljesítmény ilyen szép eredményeket elérni olyan tanulókkal megméretve, akik a cukrászmesterséget iskolában tanulják.

– Valóban kihívás. Én mindent az internet segítségével tanultam meg. Amit nem tudtam elkészíteni, rákerestem, hogyan kell. Megpróbáltam tökéletesíteni a technikámat. Az eszközeimet is a netről szerzem be. Gyakran az egész családom részt vesz az alkotásban. Apa például megcsinálta a forgatható tálcámat, amelyen a torták készülnek. Ha sok a munka, akkor anya és a testvérem is besegít. Van egy háziállatként tartott őzikénk, előfordul, hogy ő is figyelemmel kíséri az eseményeket. Szóval mindenki támogat ebben a dologban, ami rengeteget jelent számomra.

– A nagy álom pedig egy amerikai iskola.

– Nyáron voltunk New Yorkban, ott találkoztam egy nagyon híres tortamesterrel, Ron Ben-Israellel, majd a gimnázium után szeretnék visszamenni abba a híres gasztronómia iskolába, ahol ő tanít vendégtanárként. Ebben az iskolában szokott olyan öt-hat hónapos kurzus indulni, ami pont azzal foglalkozik, amit én is csinálok, vagyis szeretnék csinálni. Ebben benne van a tortasütés, a töltés, összeépítés, díszítés és a cukorvirágok készítése.

– És majd az Egyesült Államokban ragad?

– Nagyon kedvelem Amerikát, különösen New Yorkot, mindent, ami onnan jön, a stílus, az életvitel. Az a nagy álmom, hogy ott éljek – tudom, elég nagy tervek. Nem szeretnék hagyományos cukrászdát, ahol fagylaltot, süteményeket és kávét lehet vásárolni. Arra vágyom, hogy legyen egy saját műhelyem, ahol kizárólag megrendelésre különleges tortákat készíthetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!