Szeged és környéke

2013.12.06. 20:58

Új szivattyútelep dolgozik Tápén

Szeged-Tápé - 700 millió forintos uniós támogatásból készült el az új tápéi szivattyútelep, az Ativizig pénteken projektzáró ünnepséget tartott. Sikerült megmenteni az 1929-ben épült tápéi szivattyútelepet, amely múzeum lett.

Fekete Klára

– Nemcsak a szivattyútelepet építettük át, hanem a berendezések kapacitása is megnőtt – mondta [namelink name="Kozák Péter"], az Ativizig igazgatója tegnap. Befejeződött a tápéi belvízrendszer rekonstrukciójának első üteme, a cég a szegedi Kiskőrössy Halászcsárdában ünnepélyes projektzárót tartott. Az átépítést Kádár Mihály műszakiigazgató-helyettes kivetítőn mutatta be, majd a résztvevők meg is nézték a töltés túloldalán lévő létesítményt.

Új szivattyútelep dolgozik Tápén. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A folytatás

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) a Dél-alföldi Operatív Programban 700 millió forintos uniós támogatásból valósította meg a tápéi szivattyútelep rekonstrukcióját, ez volt a tápéi belvízöblözet korszerűsítésének I. üteme. A munkálatok 2012 szeptemberében kezdődtek el. A következő uniós költségvetési ciklusban, pályázati forrásokból, az eddigi beruházás folytatásaként szeretnék a térség belvizeit befogadó nagyobb csatornákat is átépíteni.

– Sikerült megmenteni a régi, 1929-es tápéi szivattyútelepet is, holott a korábbi tervek a felszámolásáról szóltak: két nagy átmérőjű csövet sajtoltunk át alatta, ezekkel kereszteztük az árvízvédelmi töltést, a régi telep pedig az építkezés alatt kiszolgálta az újat – folytatta az igazgató. – Ma már múzeum: a Magyar Épületgépészeti Múzeum jelképesen oltalom alá vette. A felszín alatt kiépült egy komoly vasbeton létesítmény, amely a jelenlegi kapacitást meghaladó mértékben tudja fogadni a Baktóról és Petőfitelepről érkező belterületi vizeket.

A projektzárón ott volt [namelink name="Schlick András"], a Ganz-előd Schlick-féle vasöntöde tulajdonosának, Schlick Ignácnak a dédunokája. Ez a gyár készítette a szivattyútelep régi berendezéseit. A védettségi plakettet Chappon Miklós, a Magyar Épületgépészeti Múzeum igazgatója együtt avatta fel az igazgatóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!