Szeged és környéke

2014.01.26. 21:51

Pótlék helyett magasabb bért kérnek a szociális dolgozók

Szeged - A szociális dolgozók többsége havi 5500 forintos bérpótlékot kap márciustól. Ettől a kedélyek nem nyugodtak meg, mert a bértábla maradt, ahogy volt.

Dombai Tünde

– 5 és 11 százalék közötti béremelés lesz márciusban a szociális ágazatban dolgozóknak, januárig visszamenőleg. Ezt ígérte év elején Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. Ez havi bruttó 6–17 ezer forint pluszpénzt jelent, ami nagyjából nettó 4–12 ezer forint. Azóta erről csönd van – számolt be a fejleményekről [namelink name="Király Sándorné Zsuzsa"], az újszegedi Töltés utcai bölcsőde vezetője, az önkormányzati bölcsődék szakszervezeti titkára.

A tizenöt intézménynek 290 dolgozója van. Információik szerint 17 ezret a kormány azoknak a nyugdíj előtt álló kollégáknak szán, akiknek egyetemi diplomájuk van – ilyenből a szociális ágazatban mindössze három van a Magyar Államkincstár adatai szerint. Tízezer forintot szánnak a 18 éve pályán lévő, főiskolát végzetteknek, hatezer forintot adnának a két éves tapasztalattal és nyolc általánossal rendelkezőknek. A többség 9600 forintot kapna, egészen azokig a munkavállalókig, akik 28 évet dolgoztak. Ez az emelés nem lenne több nettó 5000-5500 forintnál. És nem épül be a bérbe, mert ágazati bérpótléknak hívják. Ha majd meglesz az úgynevezett szociális életpályamodell, a béreket pedig az alapján rendezik, a bérpótlékot nyilván vissza is vonják. Ez vonatkozik a szociális ágazat minden dolgozójára, a gyermekvédelmisekre, a gyermekjóléti és idősellátásban dolgozókra.

Király Sándorné Nem nyugodtak meg a kollégák. Fotók: Frank Yvette

Játék a bölcsiben. A dolgozók kijátszva érzik magukat, hogy béremelés helyett csak bizonytalan pótlékot kapnak. Fotó: Frank Yvette 
– Nem nyugodtak meg a kollégák. Az alapproblémánkat az ágazati pótlék nem oldja meg, mert a bértábla rendezéséhez semmi köze nincs, és egy tollvonással elvehető. Ráadásul a bértáblában a januári minimálbér-növeléssel a bruttó 118 ezer forint szakmai minimálbér, illetve 101 ezer 500 forint bérminimum szerepel – magyarázta a problémájuk lényegét a szakszervezeti vezető. – Ennek az emelésnek az lett az eredménye, hogy a bértáblában most 11 kategória csúszik össze, míg korábban kilenc kategória keresett ugyanannyit. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az alacsony végzettségű kezdő és a 29 éve végzett, kétéves felsőfokú oklevéllel rendelkező kollégánk fizetése között nincs különbség.

Király Sándorné. Nem nyugodtak meg a kollégák. Fotók: Frank Yvette

Király Sándorné. Nem nyugodtak meg a kollégák. Fotók: Frank Yvette

A tárgyalások az életpályamodellről elkezdődtek. Ez kell ahhoz a szaktárca szerint, hogy tartósan rendezhessék a béreket. Az első minisztériumi egyeztetés egy hete volt, a bölcsődéket a szakszervezeti elnök és a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke képviselte. A bemutatkozáson túl abban maradtak, hogy a tárca javaslatokat vár a szociális dolgozóktól, mi szerepeljen az életpályamodellben, illetve hogy még kiket vonjanak be a megbeszélésekbe. A tárgyalás január 31-én folytatódik. Konkrétumokról tehát érdemi egyeztetés nem volt.

Király Sándorné hozzátette, a szociális ágazat továbbra sem mond le a sztrájkról, jelenleg az elégséges ellátásról egyeztetnek a kormányzattal. Változatlanul részt vesznek a Közszolgálati Szakszervezetek Demonstrációs és Sztrájkbizottságában, a Közdemoszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!