Szeged és környéke

2014.01.31. 23:12

Szalagavatóval ünnepelte új iskoláját a Wesley

Szeged - Két hónapja vette át a Wesley János iskola igazgatója a volt Dugonics-iskola kulcsait. Azt ígérte, a január végi szalagavatót már ott rendezik. Hihetetlennek tűnt a vállalás, mégis sikerült.

Dombai Tünde

Felújított, takarított, pakolt, költözött, berendezkedett, engedélyeztetett új helyén a Wesley János iskola – két hónap alatt, rohamtempóban. A regionális intézmény fenntartója, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) sokáig kereste a megoldást, hogy a hattyastelepi és szentmihályi bérlemények helyett végleges otthont találjon az általános és középiskolájának. Végül a két éve bezárt Dugonics-iskola épületének megvásárlása mellett döntött, és a várostól ötéves részletre 224 millió forintért megveszi az Osztróvszky utcai, helyi védettségű saroktömböt. A 2130 négyzetméteres alapterületű ingatlan kulcsait november 28-án vette át Trócsányi Anna igazgató. Azt ígérte, január végén már a tornateremben rendezik meg a tizenkettedikesek szalagavatóját. A lelakott épületet látva nagyon merésznek tűnt a vállalás, ám a tanárok, szülők, diákok és segítőik akaraterejét siker koronázta.

 Családi napközi is lesz

A Bokor utcai parókián tovább működik a Susanna Wesley Csimoták Gyermekmegőrző, ami ősztől családi napközivé alakul át.

Tegnap az épület mindhárom szintje nyüzsgött; az utolsó simításokat végezték a folyosókon és a tantermekben. A tanári és az igazgatói szobában pedagógusok pakoltak, mellettük a tizenkettedikesek érettségire készültek az új termükben, a tornateremben az utolsó lámpatesteket cserélték, az elegáns dekoráció már elkészült. Délután próbát, este szalagavatót tartottak benne a végzősök. A folyosók falait javítják, glettelik – egyelőre ennyi renoválással kell beérni. A lépcsők szintén megértek a felújításra, de az várat magára, most gyógypedagógiaiasszisztens-hallgatók takarították. A Rogers Gimnáziumból érkező fiatalok is segíteni jöttek, söprűt, felmosóvödröt fogtak. Az intézményvezető büszkén mutatta, a MET karbantartó brigádja végezte és még végzi a szakmunkákat. Beüzemelték a régi gázkazánt, amit pályázatból ki kell majd cserélni, mert korszerűsíteni nem lehet. Egyszerre húszan dolgoztak, hogy 5 millió forintból mielőbb elhárítsák a vízvezeték hibáit, átnézzék az elektromos hálózatot, javítsák a nyílászárókat, korszerűsítsék a melegítőkonyhát, és ahol kellett, padlót cseréljenek. A nagyobb termeket kisebbekre osztották, hogy az autisták és sajátos nevelési igényűek kis csoportjai elférjenek. A szülők, pedagógusok és családjaik, valamint a nagyobb diákok százan takarítottak, majd négy álló napig költöztették a szekrényeket, padokat, könyveket, segédeszközöket. Ők festették szép színesre a termeket, függönyt varrtak, díszítettek. A napokban a friss szakhatósági engedélyek is megszülettek.

Költözködés után lazítás. Ahogy ígérték, a szalagavatót már a volt Dugonics-iskolában tartották. Fotó: Karnok csaba

Költözködés után lazítás. Ahogy ígérték, a szalagavatót már a volt Dugonics-iskolában tartották. Fotó: Karnok csaba
– Az utóbbi két hétben nem volt tanítás, csak az érettségizőknek tartottunk felkészítést. Különben munka mellett, előtt, után készülődtünk a költözésre. Hétfő reggel 8-kor becsöngetnek a 29 pedagógusnak és 140 gyereknek. És mert többé nem kell hozzánk a világ végére jönni, már hat gyerek szülei jelezték, szeretnének ebbe az iskolába járni – mondta fáradt örömmel az igazgatónő. – Több mint 400 ezer forint értékű felújított számítógép érkezett a Wesley-gálák bevételéből, végre ezeken érettségiztetünk, nem kell albérletbe menni. Egyvalami sürget még: a hátsó ajtót ki kell cserélni újra, biztonságosra. Március 1-jén adjuk vissza a városnak a régi épületeinket, a hattyasiból művelődési ház, a szentmihályiból talán másik iskola lesz. Támogatást kapunk a régiós Susanna Wesley Körtől, február elején együtt ünnepeljük az új iskolát. A hagyományos Wesley-gála március 1-jén lesz író-olvasó találkozóval, könyvbemutatóval, hivatalos iskolaavatóval. [namelink name="Ifjabb Iványi Gábor"], a MET dél-alföldi régiójának lelkésze hozzátette: segítség kellene a későbbiekben az udvar parkosításához, a szeptemberben induló óvoda fajátékaihoz, az iskolarádió rendszeréhez. Megköszönik, ha bárki bármilyen megunt könyvespolcot, könyvet, játékot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!