Szeged és környéke

2014.01.01. 20:18

Tiltott tanórai reklám az iskolában

Szeged - Olvasónk felháborodott, amikor gyerekeinek egy szegedi általános iskolában a tanórán egy kiadó képviselői 2400 forintos foglalkoztató csomagot kínáltak. A törvény szerint is tiltott az iskolai reklám.

Segesvári Csaba

– A gyerekeim még a téli szünet előtt azzal jöttek haza a suliból, hogy óra közben idegenek mentek be a tanterembe. A tanárral közölték, engedéllyel jöttek, és 5 perc alatt végeznek. Minden gyereknek kiosztottak egy reklámcsomagot, termékismertetőt, azzal a megjegyzéssel, hogy azt vigyék haza. Az ajánlat szerint korlátozott ideig vehettük volna meg a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának rendeletével összhangban lévő CD-t és teszteket tartalmazó tanítási segédeszközt. A csomagot kínáló kiadó képviselői hozzátették, ha a gyerekek holnapra nem viszik vissza a csomagot, vagy véletlenül megsérülnek a lapok, akkor is ki kell fizetni a 2400 forintos fejlesztő csomagot – panaszolta olvasónk. A felháborodott szülő kérte, nevét ne írjuk meg. Attól tart, hogy gyermekeit hátrányosan megkülönböztetik a panasza miatt.

– A gyerekek szerint a pedagógus döbbenten figyelte a kiadó képviselőit. Vajon az óra megzavarását, a csomagtukmálást az intézményfenntartó Klik engedélyezte? – kérdezte olvasónk.

A reklámokról szóló törvényt 2008-ban szigorították, ebből kiderül, „általános iskolában és általános iskolai tanulókat fogadó kollégiumban tilos a reklámtevékenység". Ugyanakkor megengedi, hogy az iskolai rendezvényeket, kulturális programokat támogató vállalkozások logóját az intézmények megjelenítsék, ez azonban nem egyenlő a tanórai csomagosztogatással. A Magyar Reklámetikai Kódex is kiemeli: az iskolai reklám nem zavarhatja az oktató-, nevelőmunkát, különös tekintettel az iskolaidőre, a tanítás rendjére, valamint a tanórákra.

Az esettel először a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordultunk, ahol közölték, a témával kapcsolatban nyilatkozattételre az intézmény vezetője jogosult.

„Jóhiszeműen jártam el, és a gyerekek érdekét tartottam szem előtt, amikor lehetőséget adtam a szülő által kifogásolt kiadvány bemutatására" – reagált megkeresésünkre [namelink name="Pécskai Gabriella"]. A Szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola megbízott igazgatója hozzátette, a foglalkoztató csomag alsó tagozatosoknak készült, és anyanyelvi, matematikai, természetismereti feladatsorokat tartalmazott, amelyhez interaktív CD és Európa-falitérkép is tartozott. – A szakmaimunkaközösség-vezető előzetes véleménye alapján megszerveztük a csomag bemutatását az alsós osztályokban. Semmilyen reklám- és üzleti tevékenységet nem kívántunk folytatni, a tanulók szülei önkéntes alapon élhettek esetleges vásárlási szándékukkal. Az intézménynek anyagi haszna nem származott belőle. Tanítványainknak csupán csak egy újabb lehetőséget szerettünk volna kínálni készségfejlesztésre, a szabadidő hasznos eltöltésére – mondta az intézményvezető. Pécskai Gabriella hozzátette, a jövőben szigorúan betartják a törvényi előírásokat.


" implementation="null" class="fb-post" nofocusrect="null" fb-xfbml-state="rendered" fb-iframe-plugin-query="app_id=&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdelmagyar%2Fposts%2F718650494811893&locale=hu_HU&sdk=joey&width="466"">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!