Szeged és környéke

2014.03.20. 19:22

Egy hamburger 2400 liter vízzel

Szeged – Egy szem almához szerintetek hány liter vízre van szükség a fától az asztalunkig? – hangzott a víz világnapi kvízkérdés az Anna fürdő csütörtöki rendhagyó „vízóráján".

Munkatársunktól

A Juhász Gyula gyakorló iskola 3. d osztályából peregtek a tippek: 600, 50, 10, 1000, 30, 70. A gyerekek végül eltalálták, az almához 70 liter kell. 10 deka sajthoz 3,2 liter, egy szelet kenyérhez 3 liter, egy csésze kávéhoz 170 liter és egy hamburgerhez megdöbbentően sok, 2400 liter víz fogy el. Gömöri Csilla, a fürdő munkatársa azt is megmutatta kicsiben: a Földön elérhető vízkészletnek csupán 3 százaléka édesvíz, a többi tengervíz. Annak is a kétharmada fagyott állapotú, a hegyekben található gleccserek formájában. Csupán egy százalék marad ivásra. Az összes víz úgy aránylik az iható édesvízhez, mint a teli kancsó vize a kékkel megfestett pár csepphez a kémcsőben.

A gyerekek azt is megtudhatták, hogy a felnőttek testének 70 százaléka víz, a babákénak több, 80 százalék. Egy nap 8 pohár vizet ajánlatos meginni. Egy átlagos felnőtt 300-370 liter vizet használ el egy nap mosdáshoz, mosáshoz, főzéshez, mosogatáshoz, fürdéshez. Bajt a pazarlás és a szennyezés okoz. Egy csöpögő csap miatt akár hetente 90 liternyit veszíthetünk, ha pedig fogmosáskor marad nyitva a csap, egy perc alatt 6 liternyi folyik el fölöslegesen. Spórolni odafigyeléssel lehet, és létezik egy perlátor nevű eszköz, ami a csapra szerelve levegővel dúsítja a vizet, így 60 százalék takarítható meg. A gyerekek első kérdése a bemutató után az volt: ihatunk egy pohár vizet?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!