Szeged és környéke

2014.03.23. 20:24

Kiemelt ápolási díj: havi 47 ezer 700

Szeged - Az eddigi 34 ezer 500 helyett 47 ezer 700 forint ápolási díjat kap havonta a 60 éves Terike, aki több mint tíz éve gondozza teljesen béna fiát. A kiemelt ápolási díjat kérvényezni kell.

Dombai Tünde

– Ahogy megláttam az interneten, máris kérvényeztem a járási hivatalban a kiemelt ápolási díjat. Három nap alatt elbírálták, és a kérvényezés dátumától folyósítják is. Most az eddigi nettó 34 ezer 500 helyett havonta nettó 47 ezer 700 forintot kapok. Nem sok, de ennek is örülök. Csak a legsúlyosabb esetek ápolói kaphatják, és nem automatikusan jár. Beszámít a szolgálati időbe, napi 4 órás munkának számít az én 24 órás készenlétem. Sorstársaimmal levelet írtunk a miniszternek, hogy legalább minimálbért fizessenek, akkor 70 ezret kapnék legalább, de így ez tragédia. Annyival több a pénzem, hogy a mellkastól lefelé béna fiamnak a plusz fűtéshez szükséges olajradiátor villanyszámláját kifutja – mondta a 60 esztendős Terike. Egy éve írtuk meg, hogy 2003 óta gondozza az autóbalesetben teljesen lebénult fiát. Zsolt 37 éves, fekszik, édesanyja napi egy órára tudja csak kerekes székbe ültetni, hogy kicsit mozogjon a lakásban. Terike fürdeti, öltözeti, eteti, kötözi a felfekvéseit. Lopva pihen pár órát, hogy aludjon. Ha lánya leváltja rövid időre, elmegy a fia gyógyszeréért, vagy az orvosával konzultál.

 Emelték az emelt ápolási díjat is

Megmaradt az eddigi emelt ápolási díj, ennek az összege januártól automatikusan emelkedett 5000 forinttal, így most havi nettó 39 ezer 500 forint. Változatlan maradt az alap ápolási díj, ami egyenlő a mindenkori öregségi nyugdíjminimum ezer forinttal emelt összegével, vagyis nettó 29 ezer 500 forint. A szaktárca tavalyi adatai alapján megyénkben ápolási díjat 2717-en kaptak, ebből alapellátást 1806, emelt összegűt 911 fő.

Az újfajta kiemelt ápolási díj bruttó 53 ezer 300 forint, ebből marad a nyugdíjjárulék levonása után 47 ezer 700 marad. Zsolt nyugdíja 70 ezer, a fogyatékossági támogatása 24 ezer 600 – ennyiből élnek. A közgyógyellátás 6000, ehhez képest a gyógyszere 15 ezerbe kerül, a kötszereket ingyen kapják, a fertőtlenítőszereket, fecskendőket és a gumikesztyűt, speciális katétert viszont meg kell venniük. „Szívesen átadnám ezt az elfoglaltságot egy hónapra valamelyik miniszternek, majd megtudná, belefér-e 4 órába" – sóhajt az asszony, aki teljes neve elhallgatását kéri. És tegyük hozzá, hogy nincs szabadnapja, nem mehet szabadságra vagy táppénzre. A nyugdíjba beleszámítanak az ápolási díjas évei, de hiába dolgozott már le 45 évet, mégsem használhatja ki, hogy a nők negyvenéves szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek. Ennél a kedvezménynél ugyanis az ápolási díjat nem veszik figyelembe. Az 1954-es születésű asszony 3 és fél év múlva lesz jogosult az öregségi nyugdíjra.

Egyelőre nem sokan tudják, hogy kérhetik a kiemelt ápolási díjat. Eddig Szegeden 69-en kérték és 20-an kapták már meg. A megyei kormányhivatal információja szerint akkor adható, ha az ápolt a 18. életévét betöltötte, és a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján egészségkárosodása a legsúlyosabb E kategóriába sorolható, vagyis önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes. Akkor is adható, ha az ápolt a 18. évét nem töltötte be, számára az állapota miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, és ezzel együtt a magasabb összegű családi pótlékra jogosító állapotot végző szakorvos igazolja, hogy betegsége vagy fogyatékos állapota miatt tartós ápolást igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!