Szeged és környéke

2014.04.11. 23:08

Húsvéti kosár: hétszeres különbség spórolósék és gazdagék között

Szeged - Kovácsék szegények, Szabóék nem. Az egyik család megengedheti magának, hogy majdnem 9000 forintos borral öblítse le a 3000 forintos olasz kalácsot, a másik famíliának csak a barack ízesítésű vodka és a saját márkás kalács jutott. A két számla közti különbség mellbevágó.

Arany T. János – Váraljai Anna

Képzeletbeli Kovácsék és Szabóék a szegedi Rókusi körúti Tescóban intézték el a húsvéti vásárlást péntek délben. Az egyik família megengedhette magának, hogy minőségi termékekből válogasson, Kovácsék viszont spórolósan pakolták meg a bevásárlókocsit.

A bejárat közelében a Kovács és Szabó gyerekek is csokinyuszit és csokitojást követeltek. Még jól kereső Szabó apuka is meglepődött az egyik minőségi csokoládékat gyártó cég apró, 50 grammos nyuszikáján, amely nyakában aranyos kis csengő csilingelt. Az apró édességért több mint ezer forintot kérnek.

Saját márkás és prémium termékeket vettünk húsvétra. Fotó: Karnok Csaba

Saját márkás és prémium termékeket vettünk húsvétra. Fotó: Karnok Csaba
– Nem sok ez egy kicsit? – kérdezte egy nyugdíjas asszony, míg azon tanakodtunk, megvásároljuk-e a csokinyulat. – Azt hittem, rosszul látok. Inkább odaadom az unokáimnak azt a pénzt. Gumicukrot vettem nekik. Az a drága csoki fél falat a kicsi szájában – mutatta a néni.

 Bordó metszéslap, nem puha

Piaci adatok szerint a füstölt húsok értékesítése a húsvétot megelőző egy hónapban a szokásos forgalom négyszeresére növekszik, meghaladva a 4000 tonnát. – A sonka választásánál legelső teendőnk, hogy vegyük alaposan szemügyre a terméket – tanácsolja a vásárlóknak [namelink name="Szántó Zoltán"], a Pick Szeged Zrt. termékmenedzsere. – A jó minőségű füstölt sonka jellemzője, hogy pácérett, azaz a terméket megvágva a metszéslapja egyöntetűen bordó, sötétrózsaszín. A sonka tapintásra nem lehet puha, nyomás nélkül levet engedő vagy éppenséggel túl kemény, beszáradt – mondta a szakember.

Az olcsó, 40 grammos, jórészt hidrogénezett növényi zsírból készített nyuszi 169, míg a hasonló összetételű csokitojás 149 forintba került.

A húsvét elmaradhatatlan finomsága a sonka. Kovácsék találtak főtt, kötözött lapockasonkát 888 forintos kilónkénti áron, nagy mennyiségű páclétartalommal. Szabóék a 2790 forintosat választották.

A kilós fonott húsvéti kalács 400 forintba került, az üveges reszelt torma 119 forintért kerül az asztalukra. A legolcsóbb tojás darabja 32 forint, bár ennek mérete leginkább egy fürjtojáshoz hasonlítható. A húsvéti hidegtál díszítői – a csomós retek és az újhagyma – legolcsóbb változatai egyformán 140 forintosak.

A háziasszonyoknak az sem mindegy, mennyiből jön ki egy tepsi vendégváró sütemény. Ha a legolcsóbb alapanyagokat választjuk, mint Kovácsék, a margarin, a liszt és a cukor 430 forint összesen. A saját márkás napraforgó étolaj literje 326 forint, a szénsavas ásványvízé 39.

Ha a vendégeket borral és sajttal kínálná Kovácsné, növényi zsírból készült
pizzafeltétet már 700 forintos kilónkénti áron kaphat, és mellé 260 forintos
alföldi asztali vörösborral koccinthat a locsolkodókkal. A töményet Kovácsék sem úszhatják meg olcsón. A legegyszerűbb barack ízesítésű vodka 1200 forintba kerül.

A csokinyúl sok gyerek kedvence. Fotó: Karnok Csaba

A csokinyúl sok gyerek kedvence. Fotó: Karnok Csaba
Szabóné margarin helyett vajjal süt, náluk az édességek egészséges és drága tönkölybúzalisztből és nyírfacukorból készülnek. A 3000 forintos olasz kalácsot 9000 forintos minőségi száraz vörösborral öblítik le. A locsolkodókat pedig feketeribizke-pálinkával várja a gazdag ház asszonya, amelyből 7255 forintba került három és fél deci.

A bevásárlás végén a kasszánál spórolósék 4394 forintot hagytak ott. A mindenből a legjobbat választó Szabó család ennek körülbelül hétszeresét, 31 ezer 714 forintot fizetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!