Szeged és környéke

2014.04.25. 17:22

Kalmár beszámolt a Kalmár-jelentésről

Szeged - A román delegáció nemmel szavazott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a kisebbségek helyzetéről szóló Kalmár-jelentésre. Az ukrajnai küldöttséget vezető román – azaz hazájában kisebbségben élő – politikus viszont a jelenlévők nagy többségével együtt támogatta – hangzott el pénteken a megyeházán.

Bakos András

A kormány által fontos diplomáciai sikerként értékelt döntés hátteréről a jelentést tevő [namelink name="Kalmár Ferenc"] szegedi országgyűlési képviselő számolt be a megyei közgyűlésnek. A dokumentum javaslatokat is megfogalmaz az országok számára azzal kapcsolatban, milyen példákat követve érdemes a kollektív jogoknak érvényt szerezni. A román félnek azért nem tetszett a jelentés, mert az autonómiáról is szól. Az Európa Tanács csak ajánlásokat fogalmaz meg, ám ezeket a tagok tiszteletben szokták tartani, jó néhány a magyar–román alapszerződésbe is beépült.

A Csongrád megyei tűzoltók átlagéletkora 37 év, a létszám teljes, nincs üres álláshely, tavaly 275 millió forintot fordíthattak technikai fejlesztésre, már drónjuk is van, amelyet fölengedve erdőtüzek kiterjedéséről, egy autópályán a torlódás hosszáról vagy egy panelházban a felső emeleteken terjedő tűzről is felvételeket tudnak készíteni – számolt be a közgyűlésnek [namelink name="Szatmári Imre"] tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Újabb lapokkal gyarapodott, de még nyitott Csongrád Megye Értéktára, mert nem minden helyi önkormányzattól érkezett ajánlás. A helyi kulturális örökség értékeit – ilyen például a szegedi papucs, a makói hagyma, a hízott libából készült étel – egybegyűjtő dosszié bővítését [namelink name="Tóth Péter "](Jobbik) középiskolások számára kiírt pályázattal képzeli el.
[namelink name="Dobák Lászlóné"], [namelink name="Orbán Imre"] és [namelink name="Magyar Anna"] (Fidesz) elnök hozzászólásai nyomán kiderült, az önkormányzat tizenöt közösségi rendezvényen fogja népszerűsíteni értéktárát. A közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy Csongrád Megye Közoktatásáért Díjjal ismeri el [namelink name="Csonka Attiláné"] és [namelink name="Kiss Istvánné Kúthy Enikő"] munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!