Szeged és környéke

2014.04.11. 12:30

Rabszolgatartással vádolnak egy sándorfalvi férfit

Sándorfalva - Rabszolgaként dolgoztatott két férfit éveken át egy sándorfalvi építési vállalkozó, a gyanúsított az embertelen körülmények között elszállásolt sértettek egyikének nyugdíját is elvette - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Delmagyar.hu

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolással, védekezésre, illetve akaratnyilvánításra képtelen személy ellen elkövetett könnyű testi sértéssel, nagyobb kárt okozó csalással, valamint közokirat-hamisítással vádolja a Szegedi Járási Ügyészség azt a sándorfalvi férfit, aki éveken keresztül a sértettek élethelyzetét kihasználva, többször bántalmazva a vállalkozásában elvégzendő munkákra kényszerítette őket.

- A vád szerint az egyéni vállalkozóként épületbontást végző vádlott az egyik sértettet 1997-ben, a másikat 2007-ben vette fel lakcímére azzal az ígérettel, hogy nekik lakhatást és élelmet biztosít. Cserébe a sértetteknek át kellett adniuk nyugdíjukat és személyes irataikat a vádlottnak. Az egyik sértett szellemi fogyatékosságban szenved, önálló döntéshozatalra képtelen, míg másikuk szintén kiszolgáltatott élethelyzetben került a vádlotthoz, így akaratnyilvánítási és védekezési képessége súlyos fokban volt korlátozott.

A sértettek fészerben laktak arra alkalmatlan körülmények között, áram és víz nélkül, egybeépítve egy disznóóllal és egy baromfiudvarral. A vádlott velük fizikai munkát végeztetett, melyek zömében téglatisztításból álltak. A vádlott rendszeres bántalmazással arra kényszerítette a férfiakat, hogy ingyen munkát végezzenek, az odaköltözéskor elvett bankkártyával és a hozzátartozó kóddal az egyik sértett nyugdíját rendszeresen felvette, amivel 2 és fél millió forint kárt okozott neki.

A sértettel pszichés állapotát kihasználva 2011-ben hitelszerződést íratott alá egy gépkocsi megvásárlására hamis munkáltatói igazolás készítésével és felhasználásával. A vádlott néhány törlesztő részlet fizetése után nem fizetett, így a finanszírozó gazdasági társaságnak 2,8 millió forint kárt okozott - tájékoztatott Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő. A járási ügyészség bűnösség megállapítása esetén börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Korábban írtuk:

[namelink name="Szanka Ferenc"] közölte, a vád szerint az épületbontással foglalkozó vállalkozó az egyik sértettet 1997-ben, a másikat 2007-ben vette magához azzal az ígérettel, hogy nekik lakhatást és élelmezést biztosít, cserében azoknak át kellett adniuk a nyugdíjukat és a személyes irataikat. A sértettek a vádlottnál egy disznóóllal és egy baromfiudvarral egybeépített fészerben laktak, áram és víz nélkül. A két férfi fizikai munkát végzett, főként bontásból származó téglákat tisztítottak.

A vádlott rendszeres bántalmazással arra kényszerítette őket, hogy ingyen dolgozzanak, az egyik sértettnek pedig a nyugdíját sem adta át. Az odaköltözéskor elvett bankkártyával és az ahhoz tartozó kóddal a pénzt fölvette, így mintegy 2,5 millió forint kárt okozva.

A vállalkozó fenyegetéssel arra is rákényszerítette a férfit, hogy írjon alá egy gépkocsi-hitelszerződést, amelyet hamis jövedelemigazolást fölhasználva intézett el. Az autó törlesztőrészletei közül a vádlott csupán néhányat fizetett be, ezzel 2,8 millió forint kárt okozott - közölte az ügyész.

A Szegedi Járási Ügyészség a vállalkozót súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, védekezésre, illetőleg akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés, nagyobb kárt okozó csalás, valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja.

A szabadlábon védekező vállalkozóval szemben a vádhatóság börtönbüntetés kiszabására tett indítványt - tudatta a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!