Szeged és környéke

2014.05.04. 22:28

43 milliót kaphatnak a cégvezetők

Szeged - Több mint 43 millió forint prémiumot kaphatnak tavalyi teljesítményükért összesen az önkormányzati tulajdonú cégek vezetői, ha ma elfogadja a szegedi közgyűlés Kalmár Ferenc KDNP-s városüzemeltetési tanácsnok indítványát.

Munkatársunktól

A 14, száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég vezetője az éves alapbére vagy megbízási díja maximum 80 százalékát kaphatja meg prémiumként, ha teljesíti az objektív és egyedi célkitűzéseket.

A prémiumfeladatokat a közgyűlés határozza meg számukra. [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző már a prémiumfeltételek kitűzésekor jelezte törvényességi észrevételében, hogy törvénysértő visszamenőlegesen olyan prémiumfeladatot kitűzni, ami már megvalósult, továbbá aránytalan és az önkormányzat gazdasági érdekeivel is ellentétes. Ettől függetlenül a jobboldali közgyűlési többség elfogadta a prémiumkitűzéseket.

[namelink name="Kalmár Ferenc"] KDNP-s városüzemeltetési tanácsnok sürgősséggel terjesztette be a mai közgyűlésre a cégvezetők jutalmazását. Ebből kiderül, hogy [namelink name="Vajda Árpád"], az IH ügyvezetője kivételével minden városi cégvezetőt prémiumra javasol a tavalyi teljesítménye alapján. Egy kivétellel – [namelink name="Károlyfalvi Zsolt"], a Szegedi Sport és Fürdők Kft. vezetője, aki éves alapbére 52 százalékát kaphatja meg – az igazgatók mindegyikének maximális, 80 százalékos prémiumot adna a tanácsnok.

Lapunk számítása szerint a 13 cégvezető összesen több mint 43 millió forint – fejenként bruttó 2,4–4 millió forint – jutalmat kaphat. Ha a közgyűlés megszavazza a prémiumokat, akkor az önkormányzatnak a járulékokkal együtt mintegy 55 millió forintot kell kifizetnie.

Kalmár előterjesztéséhez 13 oldalas törvényességi észrevételt fűzött a főjegyző és Botka László polgármester. Ebben leírják, miért törvénysértők és önkormányzati érdekkel ellentétesek a prémiumkifizetések. [namelink name="Zelena András"], a VTV Szeged Nkft. ügyvezetője például bruttó 3,4 millió prémiumot kaphat. Jutalmának egyik feltétele volt, hogy hitel nélkül gazdálkodik 2013-ban.

Ez a főjegyző szerint nem igényelt különösebb erőfeszítést az igazgató részéről, mert a cég üzleti tervében nem is számolt hitelfelvétellel. Az IKV Zrt. igazgatója, [namelink name="Nagy Ferenc"] bruttó 4 millió forintot kaphat. Neki egyik feladatként legalább 4, értékesítésre kijelölt városi tulajdonú ingatlan hasznosítására kellett koncepciót kidolgoznia – 1,2 millió forintért. A főjegyző szerint ez a feladat az IKV alapfeladata, amiért nem jár prémium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!