Szeged és környéke

2014.05.15. 12:06

Emlékbegyűjtés a rendszerváltozásról Szegeden is

Nem tetszettek forradalmat csinálni, de a békés emlékeket is közkinccsé lehet tenni az Europeana 1989 projekt keretében.

Nézegessen lengyel és balti rendszerváltási emlékeket!
Nézegessen lengyel és balti rendszerváltási emlékeket!
A rendszerváltozás környéki dokumentumok gyűjtőnapját rendezik meg Szegeden május 23-24-én a nemzetközi Europeana 1989 projekt keretében.

A projektet az Europeana, Európa digitális archívuma indította el, hogy a vasfüggöny leomlásának idejéből származó tapasztalatok, történetek, illetve képi és tárgyi emlékek megosztására ösztönözze az embereket.

Magyarországon 2014. május és szeptember között tartanak gyűjtőnapokat, az alábbi helyszíneken és napokon, 10-18 óráig:

  • Szeged, 2014. május 23-24., SZTE Klebelsberg Könyvtár
  • Sopron, 2014. május 30-31., Soproni Múzeum
  • Budapest, 2014. szeptember 5-6., OSA Archívum

Az Europeana 1989 magyarországi projektvezetője az OSA Archívum, amely a gyűjtési kampányban az SZTE Klebelsberg Könyvtárral és a Soproni Múzeummal működik együtt.

Hogyan lehet részt venni a gyűjtőnapokon?

Az Europeana gyűjtőnapokon a szervezők szívesen látnak fotókat, hangfelvételeket, videókat, röplapokat, leveleket – vagy bármilyen más emléktárgyat. A projekt szervezői gondoskodnak arról, hogy a gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek ezekről az utókor számára. Az eredeti tárgyak megmaradnak az eredeti tulajdonosoknál.

Az Europeana 1989 archívumába neten keresztül is feltölthető tartalom. Ha otthon meg tudja oldani tárgyi emlékeinek digitalizálását, csak regisztrálnia kell a www.europeana1989.eu weboldalon, és feltölthetők a képek, hangfelvételek és videók, a hozzájuk tartozó történetekkel együtt. A feltöltést követően valamennyi feltöltött kép- és hanganyag, valamint történet bárki számára szabadon elérhető a projekt weboldalán.

Az Europeana 1989 blogja
Az Europeana 1989 blogja

A 2012-ben kezdeményezett projekt során eddig több országban is rendeztek gyűjtőnapokat, amelyekre sokan elhozták fotóikat és emléktárgyaikat, hogy azok digitalizálva bekerüljenek az Europeana 1989 gyűjteményébe. Most Magyarországon folytatódik a gyűjtőnapok sorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!