Szeged és környéke

2014.05.05. 22:18

Keresztbe tett a jobbikos Rácz a jutalomnak

Szeged - Nem szavazta meg a szegedi közgyűlés hétfői ülésén a városi cégvezetők 43 millió forintos prémiumát.

Szabó C. Szilárd

Szentmihályon újraindítaná jövő ősztől az iskolát a Karolina. A szándéknyilatkozatot egy háromtagú szentmihályi küldöttség adta át tegnap a közgyűlésen Botka Lászlónak. A polgármester hangsúlyozta, ha lesz gyerek, lehet iskola is.

 Alku vagy pofátlan színjáték?

A közgyűlésen a mai szavazás során – az önkormányzati cégek törvényes működéséhez feltétlenül szükséges Fidesz–KDNP-s előterjesztések alkalmával – a Jobbik és az MSZP alkut kötött – írta közleményében [namelink name="Haág Zalán"]. A KDNP szegedi elnöke szerint az MSZP–Jobbik csak szavakban ellenfele egymásnak, amikor gazdasági döntésekről van szó, megtalálják a közös hangot. Solymos László (MSZP) alpolgármester pofátlan színjátéknak nevezte, ami történt. Elmondta, a Fidesz a Jobbikkal együtt kirúgta a korábbi cégvezetőket, közösen újakat neveztek ki, és közös közgyűlési szavazásaikkal 3 évig működtették a rendszert. – Ma közösen megszavazták a 2013-as beszámolókat és a további károkat okozó 2014-es üzleti terveket. Most pedig utólag menekülni akarnak a felelősség és a szegediek haragja elől. Tévednek, ha azt hiszik, hogy a szegediek elfelejtik azt károkozást, amit közösen műveltek az elmúlt 3 évben – mondta [namelink name="Solymos László"].

Emlékeztetett, azért szűnt meg 2009-ben az iskola, mert összesen három gyereket írattak be az intézménybe. [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző a cégvezetők prémiuma kapcsán felhívta a figyelmet, súlyosan törvényt sért a közgyűlés, ha megszavazza az igazgatók jutalmazását.

Nagy vita bontakozott ki az önkormányzati tulajdonú cégek tavalyi beszámolójáról. [namelink name="Szentgyörgyi Pál"] (MSZP) szerint pazarlóan működnek a cégek, csökkent a vagyonuk. Állította, vannak jobboldali képviselők, akik gazdaként irányítanak cégeket. Többször kezdeményezték az ügyvezetők felmentését a rossz gazdálkodás miatt, de a Fidesz–Jobbik közgyűlési többség mindig megvédte őket.

[namelink name="Póda Jenő"] (Fidesz) közölte, a városi cégek nem profitorientált társaságok. Elmondta, a 14 városi cégből csak az IH-val vannak komoly problémák, a többi pozitívan zárta az elmúlt évet. A 14 cég árbevétele 600 millió forinttal haladta meg a tavalyelőtti árbevételt, így tehát szó sincs vagyonvesztésről. Botka válaszában közölte, azért nőtt az árbevétel, mert ennyivel adott több támogatást a cégeknek az önkormányzat.

[namelink name="Ménesi Imre"] (MSZP) a Szegedi Vásár és Piac Kft. működéséről szólva elmondta, a Fidesz–Jobbik mutyicsoport egy kinevezett strómanon keresztül pénzügyi önkielégítést végez. A Fidesz–Jobbik megszavazta a cégek 2013-as beszámolóit.

[namelink name="Kalmár Ferenc"] KDNP-s tanácsnok sürgősséggel terjesztette be a cégvezetők jutalmazását, ami alapján az igazgatók összesen 43 millió forint – fejenként bruttó 2,4–4 millió forint – prémiumot kaptak volna. Azért nem kaptak most, mert [namelink name="Rácz Tibor"] (Jobbik) tartózkodott a voksolásnál, így hiába szavazott a Fidesz–KDNP-frakció igennel, nem volt meg a közgyűlési többség.

A jobbikos képviselő tartózkodása miatt nem tudta meghosszabbítani a Fidesz a cégvezetők mandátumát 2015. decemberig, és nem tudta kitűzni az igazgatók idei prémiumfeladatait sem, ami a főjegyző szerint szintén súlyosan törvénysértő. [namelink name="Bohács Zsolt"] (Fidesz) úgy nyilatkozott, a júniusi közgyűlésen ismét terítékre kerülnek a prémiumok és a hosszabbítások, mert a cégvezetők szerződése június 30-án lejár. A Fidesz–Jobbik többség tegnap megszavazta a cégek 2014-es üzleti tervét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!