Szeged és környéke

2014.05.26. 22:58

Kiküldték az üzletből vakvezető kutyájával

Szeged - Kiküldte a biztonsági őr egy szegedi Rossmann üzletből a vakvezető kutyájával vásároló Terhes Tamást, ő azonban nem ment ki, és beírt a panaszkönyvbe. Az őr később elnézést kért, az ügyről az Egyenlő Bánásmód Hatóság fog dönteni.

Bakos András

Másodszor fordult elő a Szegeden élő Terhes Tamással, hogy az Árkádban lévő Rossmann üzletben rászóltak, mert bevitte vakvezető kutyáját. Jampi, a labrador január óta van vele. Azt mondja róla, áldott jó természet, nélkülözhetetlen segítőtársa lett.

– Szombat délelőtt benn, az üzletben szigorúan figyelmeztetett a biztonsági őr, hogy kutyát nem lehet bevinni – így a látássérült férfi. – Megmondtam, hogy ez nyilvántartott vakvezető kutya, egy rendelet értelmében bevihetem oda. Ő azt mondta, hogy mivel kísérőm is van – az élettársam tényleg velünk volt –, mégsem lehetne ott Jampi.

Tamás nem ment ki. Elkérte a panaszkönyvet, beleírta, amit tapasztalt. – A biztonsági őr közben telefonált, aztán valaki tájékoztathatta, mert elnézést kért – idézi föl a folytatást. Az esetet Tamás elbeszélése alapján leírtuk, elküldtük a Rossmann Magyarország Kereskedelmi Kft. üllői központjához, és telefonon is érdeklődtünk.

A marketingosztály munkatársa azt ígérte, mindenképpen reagálni fognak. A történetnek ezzel nincs vége, mert Jampi gazdája az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Úgy véli, ezzel el lehet érni, hogy még egyszer ugyanez ne forduljon elő.

Tamás és Jampi a Rossmann-nál. A biztonsági őr szigorú fellépésére hivatalos eljárás a válasz. Fotó: Frank Yvette

Tamás és Jampi a Rossmann-nál. A biztonsági őr szigorú fellépésére hivatalos eljárás a válasz.
Fotó: Frank Yvette

– Nem gondoltam volna, hogy ilyesmi még megtörténik, hiszen országszerte jó néhány ilyen ügyünk volt, sokszor marasztaltak el szolgáltatót emiatt – mondta [namelink name="Kiss Éva"], az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei referense. – A megyében nemrég két ilyen esetben jártunk el, egyszer az üzletet elmarasztaló döntés született, a másik alkalommal egyezség, mert a bolt elnézést kért, és megígérte, többé ilyen nem fordul elő. Valóban a 2009-es rendelet tisztázza, hová lehet bevinni segítő kutyát, többek között vendéglátóhelyre, üzletekbe, élelmiszerboltba is.

A hatóság meg fogja hallgatni az érintetteket, és a panaszosnak bizonyítania kell, hogy amit állít, úgy történt. Ez várhatóan nem lesz nehéz. Az üzletben ugyanis a vitát végignézte egy orvos, aki odaadta Tamásnak a névjegyét, azzal, hogy ha szükséges, szívesen tanúskodik az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!