Szeged és környéke

2014.06.24. 23:09

Milliárdokat öntenek a szociális szövetkezetekbe

Szeged - 32 szegedi pályázó nyert 950 millió forintot szociális szövetkezet létrehozására. A kormány így csökkentené a munkanélküliséget. A cégeket pár héttel a pályázat kiírása után alapították. 49 milliót nyert az ablakos vállalkozó, és 49,5 milliót kap az évente 150 millió forintos bevételt elérő újszegedi családi cég is.

Segesvári Csaba

– Tavaly tavasszal ismerősökön keresztül kerestek meg a szociális szövetkezet alapítói, hogy csatlakozzak hozzájuk. Azt mondták, ha nyerünk a pályázaton, legalább két évig lesz munkám. Igent mondtam a lehetőségre – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő szociális szövetkezeti tag. A férfi elmesélte, több éve álláskereső, örült annak, hogy visszatérhet a munka világába. – Nyertünk, majd közölték, mégsem kapok munkát. Felajánlották, lépjek ki – mondta a becsapott férfi.

A szociális szövetkezetek tavaly 7,4 milliárd forintra pályázhattak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), Csongrád megyébe 39 szervezethez összesen 950 millió forint jöhet. Az átlagos szövetkezeti létszám 10 fő, az NFÜ számai alapján a vállalkozások tagonként 2,3 millió forint támogatást nyertek.

A kiírás március 6-án került fel az NFÜ honlapjára, rövid időn belül 140 Csongrád megyei vállalkozás alakult a pénz lehívására.

39-en sikeresen pályáztak, így most 15–50 millió forint közötti támogatással gazdálkodhatnak. A szociális szövetkezetek előnye, hogy a munkavégző tagok évente csökkenő mértékben jelentős adókedvezményt kapnak, az állami támogatással együtt így komoly versenyelőnyhöz jutnak.

Nyert az ablakos és a milliókat hozó családi vállalkozás is

Az uniós pénzt a kormány arra is szánta, hogy helyi keresletre épülő, munkanélkülieket foglalkoztató vállalkozások jöjjenek létre. Hogy a pályázatok elbírálásánál ezt mennyire vették komolyan, nem tudni, olyanok is nyertek, akik „a Szeged mellett található Tápai rét rehabilitációját és revitalizációját" vállalták, ahol „permakulturára berendezkedő kreatív brain- és bodystorming-központot kívánunk létrehozni". Az állam a piaci rést betöltő kezdeményezést 29 millió forinttal támogatta.

 Négy szövetkezet a családi körben

A Szegedi Vállalkozói Inkubátorházba 6 szociális szövetkezet jelentkezett be. Az Opten adatai szerint ebből 4 egy családhoz köthető. Egyiket az anyuka, másikat a fia vezeti. Az ismerősök egyik helyen felügyelőbizottsági tagok, máshol vezetők. A teljes pályás letámadás bejött: 49,3 millió forintot nyertek „a szociális, oktatási, kulturális funkció által a munkavállalást gátló, valamint a munkavégzés összehangolásából fakadó nehézségek" feloldására.

Egy ablakcserére és szigetelésre létrejött szociális szövetkezet is nyert 49 milliót. Az ügyvezető a szintén ablakcserével foglalkozó kétfős vállalkozásában évente 25 millió forintos bevételt ér el.

Hátrányos helyzetű fiatalok foglalkoztatására kap 49 millió forintot egy újszegedi családi vállalkozás. A pályázatukban szó szerint ez szerepel: „ki fogunk bérelni egy üzlethelyiséget, ahol vagy már vendéglátó-ipari tevékenységet folytatnak". Azt is írták, sikeres pályázat esetén „az önfenntartóvá válás biztosra vehető". Az Opten adatai szerint az italszolgáltatásra létrejött szövetkezet ügyvezető elnöke édesanyjával együtt több sikeres szegedi vállalkozás tulajdonosa. A cégadatok szerint évente 150 millió forint bevétellel gazdálkodtak.

900-an indultak a 7,4 milliárdért

– Elég furcsa – így kommentálta a szociális szövetkezetek életét jól ismerő informátorunk, hogy sokan nyertek Csongrád megyéből az NFÜ pályázatán. Elmondta, 2006 óta lehet szociális szövetkezetet alapítani, Európában sikeres ez a vállalkozási forma. Hazánkban 2010-ben mindössze 76 ilyen szövetkezet volt, a 7,4 milliárd forintos NFÜ-s pályázatra tavaly júniusig 900 új alakult.

A Szegedi Vállalkozói Inkubátorházban működő cégek között is megjelentek a szociális szövetkezetek . A szerző felvétele

A Szegedi Vállalkozói Inkubátorházban működő cégek között is megjelentek a szociális szövetkezetek . A szerző felvétele


– Sokan azt hiszik, ez lesz a jövő. Nem egy gazdasági társaság szociális szövetkezetté alakult, hogy megspórolják az adófizetést. Csakhogy a pályázók elfelejtik, hogy a létrehozott státuszokat 5 évig fenn kell tartani – mondta a szakember. Informátorunk hozzátette, 2007-ben az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nkft.-től 49 szövetkezet kapott támogatást, közülük ma 5 működik. 2010-ben 130-an nyertek, 30-an maradtak fent. – A csődök oka maga a rendszer. Egy év alatt egyik szociális szövetkezet sem lesz önfenntartó, a kedvezmények pedig csak eddig élnek – tette hozzá.

Rosszul teljesítenek

A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének honlapja szerint akadnak pozitív példák is. Az 5 főt foglalkoztató, 2009-ben alakult Olajütő szövetkezet hidegen sajtolt tökmagolajat állít elő. Nyereségesek, tavaly már 17 millió forint bevételt értek el. A szolgáltatásra létrejött szövetkezetek viszont veszteségesek, nem egy felszámolás alatt áll. A Csongrád megyei, 2012 előtt alapított társaságok is szenvednek. Az Opten adatai szerint 2007–2012 között mindössze 14 szociális szövetkezetet alapítottak a megyében, ebből 5 tudott tavaly pozitív mérleget felmutatni. A nyereségesek összesen 1,1 millió forint eredményt értek el, a veszteségesek viszont 37,4 milliót buktak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!