2014.06.04. 20:39
Nívódíjas szegedi fagyik
Szeged – Egy hétig kísérleteztem a fagyikkal egyedül, bezárkózva. Tele voltak a tárolók a kísérleti adagokkal – mesélte Gyuris László, a szegedi Acappella cukrászda tulajdonosa, miközben a háttérben egy nagy csapat kisiskolás állt sorban a fagyos édességért.
A cukrászda Az év fagylaltja 2014 versenyen több érem mellett Kézműves Fagylalt Nívódíjat kapott. Az idén első alkalommal odaítélt elismerést az a cukrászda kapta, amely mindkét nevezett fagylaltjával bejutott a döntőbe, és ott a legtöbb pontszámot érte el.
A kötelező feladat túrófagylalt készítése volt gyümölcsrétegekkel. – Amióta versenyzünk, az elmúlt 12 év legnehezebb fagylaltja volt az áfonyás túrófagyi. A túróban lévő fehérje berögösödik, ezért kihívás túróból fagylaltot készíteni – magyarázta a mestercukrász.
Jaj, de finom! Fotó: Frank Yvette
A másik fagyit, a krémes karamellfagylaltot apró, ropogós diódarabkákkal dobta föl Gyuris, aki a közelmúltban több francia és olasz fagylalt- és desszertakadémián gyűjtött tapasztalatait felhasználva alkotta meg a nívódíjjal elismert édességet.
A gyulai Dürer Albert Általános Iskola 5. b és 6. a osztályos diákjai közben megkapták a porciókat. Teli szájjal bólogatva annyit mondtak: nagyon finom.