Szeged és környéke

2014.06.10. 00:10

Pazarolnak, mert szegények

Szeged - Évről évre kevesebb a rendelkezésre álló vérkészítmény, miközben egyre több kellene. Az Országos Vérellátó Szolgálat országjáráson próbálta rávenni az egészségügyi intézményeket, hogy takarékoskodjanak a vérrel. A szakemberek szerint ez nem csupán elhatározás kérdése.

Timár Kriszta

 Spórolási fokozatok

Molnár Zsolt osztálya azon kevesek közé tartozik az országban, ahol komoly műszeres háttér áll rendelkezésre ahhoz, hogy valóban csak akkor és annyi vért kapjanak a betegek, amikor és amennyire szükségük van. A vérellátónál javasolt vérmentő készülék jóval több intézményben van, ezeket azonban csak bizonyos kihasználtság mellett éri meg használni, mert az egészségbiztosító csak az üzemeltetési költség egy részét finanszírozza.

– Eljöhet az az idő, amikor az akut ellátáshoz sem tudunk elegendő vérkészítményt biztosítani – mondta [namelink name="Szekeres Veronika"], az Országos Vérellátó Szolgálat dél-alföldi régióigazgatója. A szolgálat országjáró szakmai fórumon igyekezett párbeszédet kezdeményezni egészségügyi intézmények vezetőivel a takarékosabb vérfelhasználásról. A trendek ugyanis azt mutatják, hogy hamarosan komoly ellátási nehézségek lesznek.

A véradók száma folyamatosan csökken – a Dél-Alföldön is évente közel ezerrel kevesebben segítenek –, miközben a vérkészítményekre egyre nagyobb az igény, mert több az ilyen típusú műtét. Az egészségügyi intézményeknek sokkal körültekintőbben kellene gazdálkodniuk a vérrel. Becslések szerint évente nagyjából tízezer egység vér a kukában végzi, mivel bár megrendelik, végül mégsem használják fel az intézmények.

– Kisebb mennyiségeket kellene foglalni, túl sokat tartalékolnak – jelölte meg az egyik problémát Szekeres Veronika.

– Emellett jó lenne, ha használnának különböző vérmentő technikákat is. Ez azon túl, hogy takarékos, a beteg számára is biztonságosabb megoldás, hiszen a saját vérét forgatják vissza.

Csakhogy az elmélet nem mindig egyeztethető össze a gyakorlattal, sokszor a szándék ellenére sem lehet spórolni.

Életet ment, ezért gazdaságosan kellene felhasználni. Fotó: Frank Yvette

Életet ment, ezért gazdaságosan kellene felhasználni. Fotó: Frank Yvette
– Az orvosnak meg kell jósolnia, hogy a betegnek mennyi vérre lesz szüksége. De számtalan dolog befolyásolhatja a felhasználást – például műtét előtt meghal a beteg, vagy allergiás reakció lép fel. Ilyenkor a vérkészítmények megmaradnak, vissza pedig nem lehet már adni – mondta el Varga Endre, a szegedi traumatológiai klinika tanszékvezető egyetemi tanára. – A hamarosan megnyíló új klinikai tömbben már alakítottak ki olyan helyiséget, ahol ezeket a készítményeket szabályszerűen lehet tárolni, így később is fel lehet használni.

[namelink name="Molnár Zsolt"], az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezető professzora a szakmai dilemmákat emelte ki. – Jelenleg olyan betegek is kapnak vérátömlesztést, akiknek nem lenne erre feltétlenül szükségük. Egyszerűen azért, mert rossz vérképet látva félnek az orvosok lemondani a transzfúzióról, még akkor is, ha lenne más lehetőség. A történet tehát számomra nem arról szól, hogyan lehet spórolni a vérkészítményekkel, hanem arról, hogy nem szabad kárt tenni a betegben. A vérátömlesztés ugyanis potenciális veszélyforrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!