Szeged és környéke

2014.07.15. 16:10

Döglött halak a Zápor-tóban

Szeged - A nagy esőzés miatt több szennyeződés került a tarjáni Zápor-tóba, ami miatt a víz oxigénszintje az átlagos alá esett. Ez okozhatta a tóban élő halak pusztulását.

K. K.

A tó szélére sodródott, döglött halakról készült képeket küldött szerkesztőségünknek olvasónk hétfő éjszaka. Levelében azt írta: vasárnap készültek a fotók a tarjáni Zápor-tónál.

A helyszínen a víz felszínén lebegő halak mellett a parton oszladozó tetemeket is találtunk. A kutyáját nap mint nap arra sétáltató Éva azt mondta, ő több mint egy hete látta meg a vízben az első haltetemeket.

– Nem tudom, mitől dögölhettek meg ezek a halak. Rengeteg volt itt, a part mellett, meg a hídnál, de valaki kiszedhette a nagyját. Most már legalább nincs olyan büdös, mint hétfőn napközben volt – magyarázta a környéken lakó asszony.

Döglött halak a Zápor-tóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A Zápor-tó fenntartása a Szegedi Vízmű Zrt-hez tartozik. Hozzájuk múlt hét pénteken érkezett lakossági bejelentés a halpusztulás miatt – tudtuk meg [namelink name="Balatoni Krisztától"]. A kommunikációs vezető lapunknak elmondta: a vízmű szakemberei felmérték a tó állapotát, az elpusztult halakat eltávolították és vízmintát vettek a minőség megvizsgálásához.

Balatoni Kriszta elmondta: a tarjáni Zápor-tó elsődleges feladata a csapadékvíz-tározás, vagyis a tó vizének természetes utánpótlását a csapadékvíz adja, ami a csapadékvíz-elvezető csatornákon érkezik a tóba. A többi záportározó tóhoz képest a tarjáni viszonylag kis vízmennyiségű, így a vízminősége is sérülékenyebb. Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű eső esett, amely az átlagosnál több szennyeződést mosott be a környező területekről a tározóba.

A vizsgálatokból kiderült: a víz oxigénszintje az átlagos érték alá csökkent. A levegőztető berendezések működtetése nem volt elegendő a normális oxigénszint fenntartásához, és ez okozhatta a halak pusztulását. A kommunikációs szakember hozzátette: a tavat fokozottan ellenőrzik a Szegedi Vízmű Zrt. szakemberei, az állapota folyamatosan normalizálódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!