Szeged és környéke

2014.07.01. 22:13

Kiszorultak az utcáról az alkalmi zöldségesek

Szeged - Információnk szerint napi 50 ezer forintos forgalmat is bonyolítottak a panelházak tövében működő alkalmi zöldséges vállalkozások, amelyek nyom nélkül eltűntek egy cégtemetőben. Idén szigorított a szegedi önkormányzat, így a becsületes kereskedők is kiszorultak az utcákról. <br>

Segesvári Csaba

Két éve szinte minden sarkon alkalmi zöldségesek várták a szegedieket, a vállalkozások idén egyetlen közterületre sem kaptak engedélyt. Akiket mégis az utcán látunk árusítani, magánterületen dolgoznak.

– Tavaly a nagyállomásnál dolgoztunk, a szezon végén a körforgalomnál nyitottunk egy állandó üzletet. Önmagában ez nem elég, ezért vágtunk bele újra a közterületi gyümölcsárusításba – mondta [namelink name="Varga András"]. A Római körúti kereskedő az önkormányzati szigorítás miatt egy üres telken bérel helyet. – Becsületesen dolgozunk, adózunk. Rájöttünk, az emberek szeretnek az otthonaik közelében is vásárolni, ezért döntöttünk az utcai árusítás mellett – vallja a kereskedő.

A szegedi férfi elmondta, a Kálvária sugárúton is próbálkoztak, de az a hely nem ment. Varga András elismerte, a tavaly lebukott utcai kereskedők mindenkire rossz fényt vetnek.

Lerabolták a piacot

Múlt héten [namelink name="Gyimesi László"] fideszes önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a városvezetés káros folyamatot indított el, amikor elutasította a termelők közterület-használati kérelmét, akik multinacionális áruházak közelében kínálják olcsó, egészséges és jó minőségű portékáikat. Lapunk minden évben írt a közterületi zöldségesekről, az egész évben nyitva tartó kereskedők arra panaszkodtak, hogy a konkurencia tisztességtelen módszerekkel lerabolja a piacot.

Magánterületen még találkozhatunk „utcai

Magánterületen még találkozhatunk „utcai" árusokkal. Fotó: Segesvári Csaba
Csőd hátán csőd

Utánajártunk, az elmúlt 5 évben kik árultak az utcán gyümölcsöt, mi lett ezekkel a vállalkozásokkal. A szegedi önkormányzat portálján minden évben közzéteszik azoknak a vállalkozóknak a nevét, akik kereskedelmi tevékenységet folytatnak. A 2009-ig visszakereshető listából kiderül, 2011-től fedezték fel a vállalkozások az utcai árusításban rejlő lehetőségeket.

2011-ben 3 vállalkozó kért 5 helyre engedélyt, 2012-ben 9 cég 43 helyre, 2013-ban pedig 4 vállalkozás 14 helyre. Az Opten cégadataiból kiderül, a 2012-es utcai árusok közül a legtöbb helyet elfoglaló csanádalberti székhelyű Ale-Trend Kft., a vele azonos címre bejelentett Biofruit Commerce Kft., a nagylaki Laudisz&Holding Kft., valamint a szegedi Hungarodepo Kft. felszámolás alatt áll. 2013-ban a Stilton Plusz Kft. 7 helyen árult magyar dinnyét. Ezt a vállalkozást a csanádalberti cégtemetőbe jegyezték be, felszámolás folyik ellene.

Nyom nélkül eltűnt

– Azok szomorkodnak, akik a panelok között árultak, és idén nem kaptak engedélyt. Egyik alkalmazottjuk mesélte, a dinnyézésből naponta 40-50 ezres forgalmat bonyolítottak, éjjel-nappal nyitva tartottak – mondta informátorunk.

A panelok között árusító céget tavaly a hatóságok összehangoltan is ellenőrizték. Megírtuk, a kereskedő 20, illetve 30 forintos egységáron szerezte be a 99 és 249 forintért kínált magyar dinnyét, viszont a számláról hiányzott a kiállítás dátuma. Az árképzés miatt az ellenőrök értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársait. A fogyasztóvédelmi felügyelőség megállapította, problémás volt az ár- és a származási hely feltüntetése. A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hivatal munkatársa megállapította, a standon használt mérleg nem felel meg az előírásoknak, így hiteles mérésre sem alkalmas.

Az ellenőrzött cég azóta felszámolás alatt áll, 2011-es megalakulása óta egyetlen bevallást sem adott be.

Nekik még bejöhet

Ugyan az önkormányzat nem adott engedélyt az utcai zöldségeseknek, mégis találkozhatunk velük. Azért, mert a vállalkozók magánterületen – például az „olajosház" aljában, a jégpálya parkolójában, a Napfényfürdő Aquapolis előtt – dolgoznak. 2014-ben ilyen engedélyt 10-en kaptak: [namelink name="Nagy László István"] 5 helyet kapott, kedden egyetlen standját sem találtuk nyitva. A fábiánsebestyéni [namelink name="Őze Vilmosnak"] a Vásárhelyi Pál utcán két hely jutott, a mezőgazdasági bolt parkolójánál pakolhatott ki [namelink name="Dobóné Márkus Edit"]. A Tisza Lajos körúti „olajosház" aljában pedig az idén alakult, mezőhegyesi székhelyű Change-Good Kft. nyitott standot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!