Szeged és környéke

2014.07.30. 22:18

Látni a partfal végleges szerkezetét

Szeged - Aki arra kíváncsi, milyen lesz az új partfal múzeumig tartó szakasza, sétáljon el az Árvízi emlékműhöz. Eddig a pontig készült el az új vízzáró köpenyfal, és már látni az első két díszítőlenyomatot is.

F. K.

– Csaknem 10 méter magas vízzáró vasbeton szerkezet készült el a Boszorkányszigettől egészen az Árvízi emlékműig, mintegy 200 méteren. Az építést 5 méter mélyről kezdtük el, a terepszinttől felfelé pedig további 4 méter magas a partfal – mutatta be a szegedi megaberuházás első látványos elemeit [namelink name="Kozák Péter"], az Ativizig igazgatója. – A szerkezetet fejgerenda zárja le: ebbe milliméter pontossággal süllyesztették bele azokat a talplemezeket, amelyekhez majd a mobil elemeket illeszthetik. Aki arra kíváncsi, milyen lesz a partfal egészen a múzeum magasságáig, az itt, az Árvízi emlékműnél megnézheti.

Mélyépítés a Stefánián

A Stefániánál jelenleg a résfalat építik a mélyben: ez az a szakasz, ahol majd eltűnik a mostani partfal, le lehet látni a Tiszáig, és egy, a mostaninál magasabban fekvő járdán sétálhatunk. 2,2 milliárd forintból újul meg 2015 májusáig a szegedi partfal Árvízi emlékműtől a Bertalan hídig tartó 2,1 kilométeres szakasza.
A partfal betonfelületére képzőművészeti alkotásokat helyeznek el, közülük 2 darab reliefet már matricával „rányomtattak". Vesmás Péter Ybl-díjas építész, a Tér és Forma Kft. egyik vezetője magyarázta el, milyen különleges megoldással vitték fel a lenyomatokat az úgynevezett köpenyfalra. A [namelink name="V. Zákányi Ildikó"], a Tér és Forma vezető tervezője irányította projekt során 8 minta ismétlődik majd váltakozó magasságban.

– A lenyomatok, amelyeket a köpenyfalra visznek fel, egy 7000 éves agyagedény kiterített mintázata alapján készültek, és a vízről, a folyók által teremtett életről szólnak, oldják a beton komorságát – mondta Vesmás Péter. – Az úgynevezett Tisza–Körös–Maros kultúra tárgyai a Hódmezővásárhely és Szegvár közötti régészeti ásatásokon kerültek elő.
A Korányi rakparton a partfal legfelső 50 centis sávjába Juhász Gyula A Tiszánál című versét vésik be. Amikor pedig elkészül a védmű, és megújul a Tisza-part, a 3. évezred kultúráját is be lehet majd mutatni.

Látni a partfal végleges szerkezetét. Fotó: Frank Yvette (Galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!