Szeged és környéke

2014.07.12. 19:25

Tenger gyümölcsei a sós túró ellen - galéria

Mórahalom - Kagylós-rákos, palacsintás és spenótos-brokkolis-lazacos rétes is készült hétvégén az V. Dél-alföldi Rétesfesztiválon Mórahalmon. Lapunk csapata az almás kategóriában második helyezést ért el.

Munkatársunktól

Alma, túró, málna, csokoládé, juhtúró és vékonyra szelt szalonna sorakozott az asztalunkon, amikor [namelink name="Erdővölgyi Szabolcs"], a szegedi Monarchia Rétesház munkatársának segítségével nekiálltunk rétest készíteni. A hétvégén Mórahalmon a Homokháti Sokadalom részeként ötödik alkalommal rendeztek rétesfesztivált. Míg a tölteléket kavargattuk, alkalmunk nyílt szétnézni a sátorban.

Egyik szomszédunk, a Metro csapata különleges, brokkolis-spenótos-lazacos rétessel készült, a másik oldalon pedig egy egész asztalt elfoglalt a két zsombói Marika, [namelink name="Király Mihályné"] és lánya, [namelink name="Gyuris Jánosné"] évek alatt összegyűlt éremkollekciója.

A versenyzőknek három kategóriában kellett rétest készíteniük: almás, sós és édes. Lapunk csokis-málnás-túrós és juhtúrós-szalonnás rétest sütött. Erdővölgyi Szabolcs szerint nincs különösebb titka a réteskészítésnek, folyamatosan kóstolni kell a tölteléket, és oda kell rá figyelni.

Rétesfesztivál Mórahalmon. Fotó: Frank Yvette (galéria)


A Colosseum Hotel csapata [namelink name="Kollár János"] séf vezényletével kalocsai rétest készített. Ebben a különleges édességben háromféle palacsinta, túrós, mákos és diós volt a töltelék. A séf tenger gyümölcsivel és gyömbéres, fokhagymás, csípős szósszal töltött rétese annyira népszerű volt, hogy néhány szerb vendég megvette volna az egész tálca süteményt. – Régebben palacsintába töltöttük ugyanezt a tölteléket, majd megsütöttük. Gondoltam, ha palacsintába jó volt, miért ne lenne jó rétesbe – mondta a séf.

A zsűri, [namelink name="Faragó Hilda"] turisztikai szakember, [namelink name="Vajda Júlia"] operaénekes és [namelink name="Niklai Ákos"], a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke és a Kárpátia étterem tulajdonosa az ízek mellett a tálalást és a díszítést is értékelte.

Míg a zsűri kóstolt és értékelt, [namelink name="Antolik András"] réteskirály és felesége a kilenc versenyző csapat segítségével több mint tíz méter hosszú rétest nyújtott. – Mindig csak egy kicsit húzzuk, lépésenként haladunk – mondta a rétesek szakértője. Az óriásrétesből befolyt összegből a mórahalmi ugrálókötelesek hongkongi világversenyen való részvételét segítették a szervezők.

A mórahalmi Bástya nyugdíjasklub két kategóriában is – sós és almás – elhozta az első díjat. Az édes rétesek közül a két zsombói Marika rétese győzött. A Délmagyarország csapata az almás kategóriában második helyezést ért el. A fesztivál rétese különdíjat a Bástya nyugdíjasklub kapros-túrós rétese nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!