Szeged és környéke

2014.08.29. 23:01

Káosz az iskolákban

Szeged - Az ország 2000 iskolájában leállt szerdán a teljes internetes adminisztrációs rendszer. A szaktárca cége és a szoftver szegedi jogtulajdonosa egymást okolja. Nem tudni, mikor lesz megoldás.

Dombai Tünde

– Itt állunk megfürödve. Kezdődik a tanév, erre kedd éjjel lekapcsolták az egész elektronikus nyilvántartó rendszerünket. Ez a szegedi kistérség hat általános és középiskolájában félezer gyereket és szülőt, valamint több száz tanárt érint. Információ nincs, várunk, hátha helyreáll a rend – hallottuk az egyik középiskola tanárától. Az iskola a szegedi Netkir Zrt. által fejlesztett Magiszter.netet használja, mint az ország legtöbb iskolája.

Úgy tudják, a szoftver jogtulajdonosának szerződése lejárt az Educatio Nkft.-vel, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye. Egy másik általános iskola a másik szegedi cég, a Mozaik Kiadó e-naplóját használná, ha megvehetné saját pénzén, de ilyen 110 ezres kiadásról csak a tankerület dönthet, most a válaszára várnak.

Ha naplókat és ellenőrzőket kell venniük, azt sem ússzák meg kevesebből. A móravárosi szakképző iskola saját rendszert alakíttatott ki, az SNW még működik. Legjobban az az általános iskola járt, amelyik nem mert szoftvervásárlásba fogni. Ők kézzel, papíralapon töltik ki a rengeteg adatlapot, naplót, ellenőrzőt.

– A leállás okát nem ismerjük, tájékoztatást nem kaptunk. Feltételezzük, hogy a felhasználói licenc lejárata miatt állította le az Educatio NKft. a rendszert – mondta érdeklődésünkre a Netkir Zrt. vezérigazgatója, [namelink name="Vándor Tamás"].

– Nem tudjuk, mikor oldódik meg a probléma. Technikailag bármikor újraindítható a rendszer, de mi sem ahhoz, sem az adataihoz nem férünk hozzá. Az érdeklődő iskolákat az Educatióhoz irányítjuk. Minket a lekapcsolás óta nem keresett az Educatio. Az elmúlt tanévben az állami cég 3300 intézmény és 600 fenntartó számára vásárolta meg a rendszer licencét. Tudomásunk szerint a Magiszter.net rendszert több mint 2000 intézmény használta tavaly. Több mint 1 millió gyerek és szülei számára volt elérhető. Egy több száz millió forintos piacról van szó.

Hagyományos naplók a dorozsmai Jerney János Általános Iskolában. Fotó: Schmidt Andrea

Hagyományos naplók a dorozsmai Jerney János Általános Iskolában. Fotó: Schmidt Andrea
Az Educatio Nkft. kérdésünkre azt írta, a szoftverrendszer a jogtulajdonos Netkir Zrt. döntése miatt nem működik. Az elektronikus naplókkal kapcsolatos, folyamatban lévő közbeszerzési eljárás ideje alatt ugyanis nem járult hozzá a rendszer augusztus 26. utáni üzemeltetéséhez, így az jelenleg nem elérhető. Újabb eljárás szeptember közepére várható. Az érintett körülbelül száz iskola, ha az új közbeszerzési eljárás változatlanul eredménytelen lesz, új e-napló-rendszert választhat. Az egységes rendszer kiépítésének célja éppen az ilyen piaci szolgáltatóktól való függőség és kiszolgáltatottság felszámolása. Az Educatio minden segítséget megad az érintett intézményeknek.

Volt korábban négy akkreditált cég az iskolai nyilvántartó rendszerek piacán, ebből egy szegedi, a Netkir. A négy cégé átfogó adminisztrációs rendszer, amely kezeli a tanuló-nyilvántartást, a kollégiumi és alapfokú művészeti oktatási adatbázist, az ellenőrzőket, naplókat és a tanárok munkaidejének adatait. Más társaságok – így a tankönyvpiacon eddig legnagyobb kiadó, a szegedi Mozaik is – kifejlesztettek egy olyan kisebb rendszert, mint az e-napló, ami az érdemjegyek beírására való.

Ezt nagy kedvezménnyel kínálták a tankönyveik mellé. Mivel az iskolák nagy részét államosították, a nyilvántartást is egyszerűsíteni akarta a szaktárca. Ezért tavaly az Educatio Nkft. egy céget választott ki közbeszerzésen: a Netkirt. Továbbra sem volt kötelező használni a rendszerét, az iskolák megvehették az eddigi szoftverek használatát is újabb egy évre.

Így maradtak a szegedi iskolák a Mozaik mellett. A szaktárca idén újra változtatott, azt találta ki, hogy a többi cég szoftverét is biztosítja támogatással az iskoláknak, vagyis 6-8 céggel szerződik. A problémát nyilván az fokozza, hogy nagyon későn kezdték pályáztatni a szoftverfejlesztő cégeket.

Augusztus elejére kellett beadni a pályázatukat. Ráadásul az Educatio honlapjáról kiderül, hogy a Mozaik – nyilván a tankönyvpiacról való kiszorítása miatt – nem adott be pályázatot. A többi céggel a meghívásos eljárások folyamatban vannak, de ezt a Közbeszerzési Döntőbizottság akasztotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!