Szeged és környéke

2014.09.23. 12:43

Gettógyúrásban jók vagyunk!

Szeged - Először rendezték meg Szegeden a street workout országos bajnokságot, ahol a hazaiak több érmet is elhoztak, bizonyítva, hogy az ország egyik legerősebb csapata a SunBarZ. Figyelmet mégis keveset kapnak.

K. R.

Egy adag atlétika, egy adag gimnasztika

A Wikipédia szerint olyan edzés, amelyet főleg külső parkokban és közintézményekben művelnek. A sportág az atlétika, gimnasztika, és az erősportok kombinációja. Street Workout modern neve a szabadtéri parkban művelt saját testsúlyos edzés.

Statikus ( izometrikus ) és gimnasztikus, tornász elemeket is ötvöz.

A sportágat már széles körben népszerűsítette a YouTube , és egyre népszerűbb a fiatalabb generációk számára.


Börtön- vagy utcai edzés. Ha valaki már hallotta a street workout kifejezést, valószínűleg ez a két szó fog először eszébe jutni. A gúnyosan vagy a hozzá nem értők körében "gettógyúrásnak" is nevezett sport a tengerentúlon és Európában is komoly múltra tekint vissza, Magyarországon - bár világviszonylatban jók vagyunk - kevesen hallottak róla. Pedig a nemzetközi versenyek miatt egyre több fiatalnak hozza meg a kedvét a kültéri edzéshez.

A város eddig egyetlen street workout egyesülete a SunBarZ, amely saját költségen rendezte meg - vidéki városban elsőként - a sportág országos bajnokságát. A hétvégi versenyre közel ötvenen neveztek (power kategóriában 30-an, freestyle-ban 16-an) Budapesten át, Hatvanon keresztül Szolnokig.


- Kiválóan szerepeltünk, ugyanis több első helyet és helyezést is begyűjtöttünk. Hatalmas tömeg gyűlt össze a Retek utcában és külön öröm volt a számunkra, hogy többen dicsérték a pályát és az indulókat is. A nézők száma és az, hogy megtapsolták a versenyzőket mutatta, hogy tetszett az embereknek a verseny, ami nekünk is elégtétel volt - mondta [namelink name="Ábrahám Máté"], a SunBarZ egyik tagja,az egyik szervezője.

Két kategóriában lehetett indulni: a powerben az erőnlét, a freestyle-ban a nehézségi szint és az erőnlét dominál. - A power lényege, hogy bizonyos elemekből maximálisan hány darabot tud a versenyző végrehajtani szabályosan. Ezek az elemek a fekvőtámasz, a húzódzkodás és a tolódzkodás. Freestyle-ban párokat sorsoltunk, és háromszor 30 másodperces párbajok - az elődöntőben és döntőben négyszer 30 másodperc - alapján döntött a zsűri a győztesekről - árult el részleteket a szabályokról.

Máté tavaly ősszel találkozott először ezzel az edzésformával, előtte csak "hobbikondis" volt. Január óta viszont napi szinten edz, azóta látványos a hatás. Első versenyén nyáron indult: a háromnapos balatonkenesei találkozón tolódzkodásban első helyen végzett.


- A magyarok nagyon jók, sokan is vagyunk, de itthon több verseny és több street workout-ra alkalmas pálya kellene, hogy ezt mindenki lássa. Nemzetközileg is jegyeznek bennünket, erre lehetne építeni - utal a magyarok erősségére [namelink name="Bite Dániel"], a szegedi SunBarZ egyesület alapítója. Dani 3-4 éve kezdett el a freestlye-lal foglalkozni, nem mellesleg az idei vb-selejtezőn negyedik lett. Mint mondja, előtte több évig breakelt, így hozzá inkább a feketék által is művelt látványosabb amerikai vonal áll közelebb.

A csapat bázisa a Retek utca, de a HAÁSZ kft. építtetett sunbars edzőgépeket a Fő fasor végére, de van egy pálya az Arany János iskolánál, a Kálvária téren és a Klapka téren is.

- Szeretnénk, ha rendszeres edzéseink lennének, ahol még több embert tudnánk megmozgatni. Sokan edzenek, de közösség nélkül, pedig ennek a sportágnak a lényege a csapat, hiszen ez mindenkinek jó húzóerő. Főleg a hidegben vagy a hőségben, mert itt nincs kifogás. Edzünk a hóban és edzünk a 40 fokban is - állítják egybehangzóan a fiúk.

Nem csak férfiaknak

Bár kívülről férfi sportágnak tűnik, senkit ne tévesszen meg: a szegedi csapatban is edzenek lányok, és a versenyeken is van külön női szám. Mind powerban, mind freestyle-ban.

Kortalan edzés

A hétvégi verseny legfiatalabb résztvevője egy 9 éves fiú volt, aki freestyle kategóriában indult. A szegedi egyesület legfiatalabbika 16, a legidősebb tagjuk pedig 49 éves.


I. SunCity Battle - Első Szegedi Országos Street Workout Verseny eredményei (kiemelve a szegediek)

Freestyle Battle:

I. Magda Tamás
II. Tamási Patrik
III. Márkus Péter
IV. Tilly Tamás

Best Trick: Lancsák Gyula

Power Battle:

Női különdíj kategória - legtöbb ismétlés teljesítette:
Fekvőtámasz: Haszán Ildikó - 35
Húzódzkodás: Kovács Manyi - 5
Tolódzkodás: Haszán Ildikó - 13

Női összesített kategória:
I. Haszán Ildikó
II. Kovács Manyi

Férfi különdíj kategória - legtöbb ismétlés teljesítette:
Fekvőtámasz: Csamangó Zsolt - 129
Húzódzkodás: Farkas György - 23
Tolódzkodás: Juhász András - 50

Muscle-UP: Lantos Róbert - 15

Férfi összesített kategória:
I. Lantos Róbert
II. Juhász András
III. Farkas György

Különdíj a versenyen nyújtott teljesítményért: Kovács Norbert

A zsűri

A szakmai zsűrit a sportág olyan nagy nevei alkották, mint [namelink name="Csák Dániel"], a Magyar Street Workout Szövetség elnöke, aki első magyar versenyzőként képviselte az országot; [namelink name="Kovács Tibor"], aki az augusztusi vb-n és a németországi világkupán lett bronzérmes; illetve [namelink name="Lantos Róbert"], a verseny egyik főszervezője, aki maga is versenyző: a tavalyi vb-selejtezőn harmadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!