Szeged és környéke

2014.09.07. 19:27

Tizenötödször ragadtak fakanalat a polgármesterek Deszken

Deszk - "Pártállástól függetlenül minden településvezető el tudja engedni magát, politikáról szinte egyetlen szó sem esik, családias a hangulat."

Kiss Gábor Gergő

Tizenöt éve főzik a finomabbnál finomabb bográcsos étkeket a Csongrád megyei polgármesterek a deszki falunapokon: így tettek most szombaton is.

- Csizmadiáné Kati ötlete volt tizenöt évvel ezelőtt, hogy a Csongrád megyei települések polgármesterei mérjék össze főzőtudományukat a deszki falunapokon. Az ötlet bevált, pártállástól függetlenül minden településvezető el tudja engedni magát ezen az eseményen, politikáról szinte egyetlen szó sem esik, családias a hangulat - mesélt a kezdetekről [namelink name="Király László"] deszki polgármester. Az önkormányzati voksolások előtti utolsó főzőversenyen a településvezetők csak annyit kérdeztek egymástól, hogy lesz-e kihívója a másiknak a választásokon. Kiderült, hogy a többségnek nem, így azt mondták, hogy jövőre is polgármesterként szeretnék kezükben tartani a fakanalat Deszken.

Polgármesterek bográcsoztak Deszken. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A bográcsokban megannyi finom pörkölt készült: a többség marhával és birkával próbálta levenni a lábáról a zsűrit. Akadtak azért kivételek is, [namelink name="Matuszka Antal"] zákányszéki polgármester például zúzából és kakastaréjból főzött pörköltet, amibe az íze kedvéért egy disznóláb is belekerült. - Legalább húsz kakas bánta ezt a bográcsost. Szögihögyi bográcsos a neve, édesanyám az ottani kisvasút melletti állomás környékén született. Nagy szemű tarhonyát készítek mellé, ez így dukál - mondta a zákányszéki polgármester.

[namelink name="Gyuris Zsolt"]zsombói településvezető egy 1800-as évekből származó bográcsban csinált XXI. századi fitness töltött paprikát. - Egyelőre ezt még nem neveztem be a versenybe, mert bográcsban most csináltam ilyet először. Ha jól sikerül, jövőre már biztosan ezzel indulok. Sertés helyett csirke van benne, barna rizzsel van összekeverve a hús. Sima cukor helyett nyírfacukorral édesítettem. Ezért kapta a fitness paprika nevet - magyarázta.

Polgármesterek bográcsoztak Deszken. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


A  legjobb marhapörköltet a XV. polgármesterek főzőversenyén a zsűri szerint [namelink name="Rózsavölgyi József"]szőregi önkormányzati képviselő készítette, míg birkában [namelink name="Csányi László"] mórahalmi alpolgármester nem talált legyőzőre. Egyéb kategóriában [namelink name="Sánta Ferenc"] csengelei polgármester sült halas tálja végzett az első helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!