Szeged és környéke

2014.10.23. 21:52

Amerikai álom Angliában

Szeged - Nagy sikerű koncertet adott a szegedi IH Rendezvényközpontban az angol Jerry and the Jive Stars nevű angol rock'n' roll banda, amelynek zongoristája a szegedi Kelemen Márton.

Kiss Gábor Gergő

Telt házas koncertet adott október 18-án az IH Rendezvényközpontban a Jerry and the Jive Stars nevű angol rock'n'roll banda, amelynek zongoristája a szegedi [namelink name="Kelemen Márton"]. A bulit a 26 éves fiatalember apja, Kelemen István hozta tető alá, aki a szegedi rock'n'roll élet meghatározó alakja. Ő is színpadra lépett fiával, valamint másik három zenész is gyermekeikkel, az Apák és Fiúk formációban. A közönség a Juniolds számain is remekül szórakozott.

– 2007-ben mentem ki Angliába, hogy munkát keressek. A testvérem akkor már egy ablakmosó cégnél dolgozott, amelynek a tulajdonosa csak magyarokat foglalkoztatott. Értelemszerűen én is itt kezdtem el dolgozni, és nem láttam sok esélyt arra, hogy kint egy komoly együttes zongoristája lehessek. Azért nem adtam fel ezt a tervet, az első pár évben különböző diszkó-funky zenekarokban játszottam, de az a stílus nem az én világom, így négy évre abba is hagytam a muzsikálást, csak a magam kedvére, otthon gyakoroltam – mesélte Kelemen Márton. Szegedi barátnője idén tavasszal egy angol oldalra feltette Marci tudta nélkül zenei portfólióját, és már másnap jelentkezett a fiatalnál a Jerry and the Jive Stars banda. Bajban voltak, mert a zenekar névadója és alapítója egyik napról a másikra kilépett a bandából, és a legnagyobb koncert előtt álltak.

Jerry and the Jive Stars nevű angol rock and roll banda a Szegedi Ifjúsági Házban. A zongoránál Kelemen Márton.

Jerry and the Jive Stars nevű angol rock and roll banda a Szegedi Ifjúsági Házban. A zongoránál Kelemen Márton.
– Ezt az együttest Angliában a legjobb öt rock'n'roll zenét játszó banda közt tartják számon. Kissé meglepődtek a tagok amikor találkoztunk, nem gondolták volna, hogy egy 26 éves magyar srác bármit is konyít ehhez a zenéhez. Én Szegeden a Király-König Péter zeneiskola elvégzése előtt és után is tanultam zongorázni, a zenei stílus szeretetét apukámtól örököltem, a számokat pedig, amiket játszottak a próbán, mind ismertem: azonnal befogadtak, és egyből családtagként kezeltek. Az öttagú együttesben csak a basszusgitáros az én korosztályom, aki az énekes fia, a többiek negyven fölött vannak, mégis teljesen egyenrangú partnerként kezelnek. Angliában sok angol lenézi a magyarokat, de tőlük, illetve a koncertjeink közönségétől csak a legnagyobb megbecsülést kaptam eddig – mesélte Marci. A csapatnak azóta rengeteg koncertje volt, év végéig már minden hétvégéjük foglalt, és 2015-re is szépen gyűlnek a fellépések.

– A heti egy fellépéssel havonta fejenként átszámítva nagyjából 200 ezer forintot keresek. Ez kint egy kezdő fizetésnek elég, így muszáj még munkát vállalnom. Említettem, ablakpucolóként kezdtem, azóta erre egy önálló vállalkozást alapítottam, ami olyan jól megy, hogy a zenével keresett pénz háromszorosát hozza. Ha a bandával heti két fellépésünk lenne, akkor csak a zenével foglalkoznék. Így azonban még én is beállok ablakot mosni. Érdekes, hogy Angliában, legyen szó szállodáról vagy magánházról, az angolok egy céggel hetente egyszer lemosatják ablakaikat. Van egy érdekes szerkezet is: a legmagasabb házakra se kell felmászni ablakot mosni, hanem létezik egy olyan magas bot, amire az ember ha ráteszi a fejet, még a tizenöt emeletes házak legfelső ablakát is a földről tudja tisztítani – mesélte Marci. A fiatalember nagyon szerencsésnek érzi magát, barátnőjével Közép-Angliában egy háromszobás kertes házat bérel, mindenük megvan. – Ő szerzett nekem együttest, amiért egy azonnali vacsora volt a jutalma egy jó étteremben.
A Jerry and the Jive Stars tagjai is szerencsésnek mondják magukat, mert rock'n'rollt játszó zongorista a szigetországban olyan ritka, mint a fehér holló – mondta Marci.

Tim Bailey, Rory Bailey, Richard Prestidge és Mark Wattson a szegedi fellépés előtt még sosem járt Magyarországon, korábban csak Budapestről hallottak. – Nagyon érdekli őket Magyarország, néhány magyar szót már meg is tanítottam nekik. Angliában már megleptem őket mézes fütyülős barackpálinkával, az nagyon ízlett nekik, mondták, Szegeden is ilyet szeretnének inni. A koncert után egy igazi finom szegedi halászlével is megleptük őket. Kezdetben úgy terveztem, ha elég pénzem lesz, visszajövök Szegedre, de most, hogy a bandával így fut a szekerünk, egyelőre nem gondolkodom a visszatérésen – mondta Kelemen Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!