Szeged és környéke

2014.10.07. 23:24

Bíróságon a fasírtügy

Tiszasziget - Több szülő is elvitte a gyermekét a tiszaszigeti óvodából Baráth Ágnes óvónő év eleji távozása óta. A szülők még márciusban közel 200 aláírást gyűjtöttek össze, és kérték a fenntartó egyházmegyét, vizsgálja ki az óvónő távozásának körülményeit. A fenntartó jogszerűnek tartja Babarczi Istvánné óvodavezető eljárását, aki nem kívánt nyilatkozni egy per miatt.

Munkatársunktól

Hivatalosan saját kérésére, közös megegyezéssel, családi okok miatt távozott év elején a tiszaszigeti katolikus óvodából 18 év után [namelink name="Baráth Ágnes"], az intézmény egyik legjobb óvónője. A szülők, akik maximálisan elégedettek voltak az óvodapedagógus munkájával, ezt nem hitték el. Közel 200 aláírást gyűjtöttek össze, és levélben kérték az óvodafenntartó Szeged–Csanádi Egyházmegyét, vizsgálja ki Baráth Ágnes távozásának körülményeit.

A márciusi lakossági fórumon, amelyen az óvónő távozása volt a téma, forrtak az indulatok.

Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

 Mit tesz a polgármester?

A márciusi lakossági fórumon Ferenczi Ferenc, Tiszasziget fideszes polgármestere azt javasolta a szülőknek, várják meg, mit dönt az ügyben a püspökség. Mit tesz a fenntartói nyilatkozat ismeretében, és ezek után kíván-e tárgyalni a szülőkkel az óvónő ügyében – kérdeztük Ferenczi Ferenctől. A polgármester ezt válaszolta: „Célom, hogy Tiszasziget ismét a „béke szigete" legyen, ahol a legfontosabb alapelvek az egymás iránti bizalom és tolerancia. A szülőkkel történő megbeszéléseket a jövőben is emberséggel, a családok iránti felelősséggel kívánom lebonyolítani."

– Az volt a legfőbb bűnöm, hogy titkos információkat szivárogtattam ki az óvodáról. Emiatt kellett elmennem. Azt mondták, üzenték, nem lehetek többet óvónő, ha nem írom alá azonnal a felmondásomat. Olyan szavakkal illettek, hogy már az üres lapot is aláírtam volna, majd közölték, szedjem a sátorfámat, mert másnap már nem szeretnének a faluban látni – mondta a lakossági fórumon Baráth Ágnes. Hangsúlyozta, soha nem mondott semmit sem gyermekről, sem szülőről, sem óvodai dolgozóról, így ma sem tudja, mi volt az a titok, amit kiszivárogtatott.

– Mi csupán azt kértük, vizsgálják ki, miért kellett Ági óvó néninek 18 év után nagy hirtelen elmennie az óvodából, de a mai napig nem kaptunk választ az egyházmegyétől – mondta a szülők képviseletében [namelink name="Csala Zsolt"], aki elvitte a gyermekét az óvodából, és úgy tudja, mások is így tettek.

Lapunk július óta négyszer kérdezte meg az egyházmegyét, miért nem válaszol a tiszaszigeti szülőknek, illetve van-e vizsgálat az óvónő ügyében, és ha van, mi az eredménye. [namelink name="Bartucz Katalin"], a Szeged–Csanádi Egyházmegye médiareferense pár napja válaszolt a kérdésünkre. Ennyit írt: „A tiszaszigeti óvodavezető eljárása jogszerű volt, és találkozott a fenntartó egyetértésével."

Kerestük Babarczi Istvánnét, a tiszaszigeti óvoda vezetőjét, akitől egyebek mellett szerettük volna megtudni, hányan vitték el a gyermeküket az óvodából. Babarcziné azonban közölte, „nem nyilatkozom, mert még folyamatban van a per".

Babarcziné Baráth Ágnest és kollégánkat, Szabó C. Szilárdot jelentette fel rágalmazás miatt, mert szerinte a márciusi lakossági fórumon olyan kijelentések hangzottak el, ami személyét súlyosan sértik, becsületét jelentősen csorbítják. Valótlan állítás hangzott el például a fasírttal kapcsolatban. Ebben lapunk helyreigazítást közölt, mert „a fórumon egyáltalán nem hangzott el olyan állítás, illetve kijelentés, amely szerint akár [namelink name="Babarczi Istvánné"], akár más személy ellopta volna a fasírtokat".

Ezzel szemben azt mondta a fórumon Baráth Ágnes, hogy „a fasírtból négykörömnyi jutott a főzelék mellé, és az üzenettel ki kellett menni a konyhára, és az óvodavezető előtt így állt a fasírozott", továbbá azt mondta, hogy „a konyhás könnyes szemmel azt mondta: Ági, már az enyémet is beledaraboltam, és az iskolásoknak meg kisebbeket csinálok, hogy több maradjon". A Szegedi Járásbíróság október 14-én tárgyalja az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!