Szeged és környéke

2014.10.05. 19:45

Borsos ára van az állami ablakcserének

Szeged - Csak a legfeljebb 4 lakásos társasházakban élők pályázhatnak ablakcserére a nemrégiben kiírt Otthon melege programban. A műszaki feltételek miatt azonban csak drága megoldásokat lehet választani. Csalódott olvasóink egyfolytában telefonálnak.

F. K.

– Arra gondoltunk, mivel kimaradtunk a panelfelújításból, pályázunk a hétfőn meghirdetett nyílászáró-ingyenpénzre – mondta a vonal másik végén olvasónk, Judit. – A rádióban hallottam a lehetőségről, alig vártam, hogy kijöjjön a pályázat: döbbentem olvastam, hogy lakótelepi lakásokra nem vonatkozik.

November 15-éig lehet pályázni

A pályázatot kizárólag elektronikus úton nyújthatják be az érdeklődők, akiknek ügyfélkapus regisztrációval kell rendelkezniük a kormányzati portálon. A pályázatokat a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően november 15-éig vagy a forrás kimerüléséig lehet benyújtani.
Hétfőn hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon melege programot, amelyben 1,1 milliárd forintot osztanak szét a lakások homlokzati nyílászáróinak cseréjére.

A pályázati feltételek hasonlítanak azokhoz, amelyeket a szeptember 22-én kiírt kazáncsereprogram is tartalmaz: magánszemélyek indulhatnak, akik tulajdonosok, és a lakást életvitelszerűen lakják. Pályázatot benyújtani viszont a legfeljebb 4 lakásból álló, nem iparosított technológiával épített lakóépület részét képező lakás korszerűsítésére lehet. Vagyis a lakótelepeken élők nem jelentkezhetnek, de értelmezésünk szerint a családi házakban élők igen. Az egyes lakások tulajdonosai önállóan nyújthatnak be pályázatot.

Beszéltünk egy szegedi nyílászárókat gyártó és beszerelő cég vezetőjével is, azt kérdeztük, kinek jó ez a pályázat. – Azok a műszaki paraméterek, amelyeknek a pályázatban meg kell felelni, nagyon drága megoldással járnak: olyan magas a hőáteresztési tényező, a profil mélysége, amit majdhogynem a passzívházaknál várnak el – mondta a szakember. – Az átlaghoz képest jóval magasabb műszaki tartalmú felújítást kellene elvégezni, ami belekerülne akár 1,5 millió forintba is. A vezető egy hasonlattal érzékeltette a helyzetet: azok a családok, amelyek csak egy ©koda Fabiát tudnának megvenni, kénytelenek lennének Volkswagen Passatot rendelni. A céget hétfő óta rengetegen hívták telefonon, alkalmazottaik számolnak, és érdeklődnek a további részletekről. Szerinte még az is lehet, hogy „lejjebb viszik" a műszaki tartalmat.

Van, aki nem várt tovább az állami segítségre, önerőből cserélte ki lakása nyílászáróit. Fotó: Schmidt Andrea

Van, aki nem várt tovább az állami segítségre, önerőből cserélte ki lakása nyílászáróit. Fotó: Schmidt Andrea
A további részletek: a támogatás legfeljebb az elszámolható költség 40 százaléka lehet. De nyílászárócsere esetén az összeg nem lehet több bruttó 450 ezer forintnál, míg a lakások nyári hővédelmének javítását célzó, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésével kombinált nyílászárók cseréje esetében bruttó 520 ezernél. A név nélkül nyilatkozó cégvezető szerint egy átlagos nyílászárócserét a pályázat „önerejéből" is meg lehetne csinálni. A kazáncserés pályázathoz hasonlóan itt is részletes, kivitelező által készített költségterv, illetve szerződés, valamint tételes elszámolás kell. Feltétel az energetikai tanúsítás megléte is.

Kicsi vagyok én. Sokaknak megint csak álom marad az államilag támogatott ablakcsereprogram. Illusztráció: Schmidt Andrea

Kicsi vagyok én. Sokaknak megint csak álom marad az államilag támogatott ablakcsereprogram. Illusztráció: Schmidt Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!