Szeged és környéke

2014.10.14. 22:37

Hájpolt volt Kothencz kampánya

Szeged - Balog Iván szociológus szerint Kothencz János azért is veszítette el a választást, mert hájpolt volt a kampánya. Az is rontott a fideszes polgármesterjelölt helyzetén, hogy nem állt ki vitázni Botka Lászlóval.

Szabó C. Szilárd

A kicsi, a nagy, az Artúr és az indián – büntetőévek vagy jutalomciklus az önkormányzati választások után címmel tartottak ma közéleti kávéházi estet az Art Hotelben. Az est vendége volt [namelink name="Balog Iván"] szociológus és [namelink name="Löffler Tibor"] politológus, akiket [namelink name="Márok Tamás"] újságíró kérdezett.

A beszélgetés elején elhangzott, Balog Iván szociológus azt tippelte a vasárnapi önkormányzati választások előtt, hogy Botka László marad Szeged polgármestere, de a városi közgyűlésben többséget szerez a Fidesz, és bejut a képviselő-testületbe négy jobbikos és egy LMP-s politikus. Löffler Tibor politológus nem tippelt. Az esten elmondta, bizonytalannak látta a helyzetet a választások előtt. Botkát és Kothencz Jánost is esélyesnek tartotta a polgármesteri posztra, és úgy gondolta, kiegyensúlyozott lesz a városi közgyűlés.

A szegedi városi közgyűlés összetétele a vasárnapi választások után így alakult: 17 baloldali, 9 fideszes, valamint egy-egy jobbikos és LMP-s képviselő jutott be a testületbe.

Botkának nincsenek ügyei

A makói származású Löffler Tibor elmondta, hasonló eredményt várt Szegeden, mint ami Makón született. Makón a kifáradás jelét érezte [namelink name="Buzás Péter"] szocialista polgármesternél. – Makón az volt a kérdés, lesz-e jó fideszes jelölt. Farkas Évát jól menedzselték, jó volt felépítve a kampánya. Makón is téma volt az uniós fejlesztési pénz, ahogy Szegeden, ott 20 milliárd forintot ígértek – mondta Löffler Tibor. A politológus nagy meglepetésnek tartja Szegeden a helyi Fidesz visszaszorulását. Balog Iván szerint is meglepetés, hogy ilyen nagy arányan nyert Szegeden a baloldal. A szociológus biztos volt abban, hogy Botka győzni fog. Szerinte a Fidesz nem hagyott elég időt arra, hogy felépítse a polgármesterjelöltjét. – Botkában bíznak az emberek, nincsenek ügyei. De szomorú, hogy ezzel választást lehet nyerni Magyarországon – mondta Balog Iván. Hozzátette, Botka szürkesége és az, hogy nem lop, annyiban szerencsés lehet, hogy a bizalmat társítják hozzá az emberek.

Mi lett volna, ha Gyimesi indul Botka ellen?

Löffler szerint a Fidesz drámai vereséget szenvedett vasárnap, és komoly belső vizsgálatot kell tartania. Elmondta, nem tudja, milyen eredmény született volna, ha az eredeti polgármesterjelölttel, Gyimesi Lászlóval vág neki a kampánynak a Fidesz. Szerinte valószínűleg hasonló eredményt született volna, mint a mostani. Balog Iván arról beszélt, hogy a bizalmatlanság nőtt a Fidesszel szemben az önkormányzati cégek működése miatt. Sok bizalom romboló dolgot csinált a Fidesz az elmúlt négy évben. Löffler szerint 2010-ben megvolt a bizalmi tőke a választók részéről a Fidesz iránt, így szerzett töbséget a Fidesz a közgyűlésben. Szerinte ezzel a bizalmi tőkével nem tudott élni a Fidesz Szegeden. – Most is megtörténhetett volna, hogy Botka nyer, de a Fidesz szerez többséget a közgyűlésben – hangsúlyozta a politológus.


Már a csapból is Kothencz folyt

Balog Iván arról beszélt, hogy amikor júliusban Kothencz János elindította a kampányát, két hét után úgy gondolta a szociológus, hogy Kothencznek lehet esélye Botkával szemben. Utána viszont szerinte soknak tűnt, amit Kothencz a kampányban csinált. – Kothencz nagyon vallásos ember, amit belevitt a kampányába is, de Magyarország, és főleg Szeged szekularizált. Amikor Kothencz azt ígérte, hogy ingyen lesz a panelfelújítás, Botka ügyes szakpolitikusként politizált, és az emberek neki hittek, nem pedig Kothencz Jánosnak – mondta a szociológus. Szerinte nagyon sok volt, amikor már a fideszes polgármesterjelölt folyt a vízcsapból is. Túl sok volt a fideszes újsághirdetés, kampányújság és szórólap. – Annyira hájpolt volt Kothencz kampánya, hogy az már kontraproduktívvá vált – mondta Balog Iván. (Hájpolás az, amikor valakit vagy valamit nagyon sztárolnak, sokszor hirdetik, hogy milyen szuper – a szerk.) Löffler elmondta, a makói fideszes polgármester, Farkas Éva is mélyen vallásos, de ez ott nem jött elő a kampányban.


Szegeden a Fidesz túllépett egy határt

Löffler Tibor szerint a parlamenti választások után érdemesebb a kormánypárti jelöltre szavazni. Ezt a korábbi választásokon is hangsúlyozták a pártok – jobb- és baloldalon egyaránt. Szerinte ebben van logika. – Szegeden a Fidesz túllépett egy határt, itt más típusú játszma volt, amit fenyegetésnek is lehetett venni – mondta a politológus. Balog Iván is a túlzásnak látta, ami az uniós pénzekkel kapcsolatban zajlott a szegedi kampányban. – Túl agresszív formában történt a dolog, ami dacreakciót váltott ki az emberekben. Racionálisabban kellett volna csinálni ezt a kampányban – mondta a szociológus. A közvélemény-kutatásokról, ami fej-fej melletti eredményt mutatott Botka és Kothencz János versenyében, Balog Iván azt mondta, más kutatókat kérdezett az ügyben, akik elmondták, lehet, hogy a szegediek félnek, azért született ilyen eredmény. Löffler hozzátette, 2002-ben a Fidesz megnyerte a közvélemény-kutatásokat, de elvesztette a választásokat. Szerinte Szegednek sajátos politikai kultúrája van. – Ha a civil kurázsi működött, akkor az lehetett, hogy a trenddel, a hatalommal szemben szavazni, vagy nem elmondani, hogy kire szavaznak – fogalmazott a politológus a fej-fej melletti közvélemény-kutatásokról.


Az elmaradt vitáról

Löffler a polgármesterjelölti vitáról szólva azt hangsúlyozta, egy normális vitának helye van a demokráciában. – Amikor két ember vitatkozik, az jó, talán még ha három vitatkozik, az is jó, de ha ennél több, annak már nincs értelme. Szerinte nem volt jó indok a vita lemondására, hogy mocskolódó kampányt folytat Botka, mert a jobboldalról is volt mocskolódás, például az, hogyan gazdagodott meg Botka – mondta a politológus. Hozzátette, Orbán Viktor 2006-ban az ellenzék vezéreként nem kerülhette meg a vitát, de 2010-ben már nem indokolták a közvélemény-kutatási adatok a miniszterelnök-jelölti vitát, nem is volt semmilyen politikai következménye, hogy nem volt vita. Löffler szerint egy megtartott vitának nagyobb jelentősége lehet egy választáson, mint egy meg nem tartott vitának. – A megtörtént vitának van jelentősége. Látva, hogy Kothencz János sok esetben papírból olvasott fel, lehet, hogy ez csökkentette volna az esélyét, ezért nem vállalta a vitát – mondta a szociológus. Löffler szerint biztosan nem tett jót Kothencznek, hogy nem vállalta a vitát, de nem ez fordította meg a választást. Ugyanakkor biztosan nem tett jót volna neki, ha rosszul szerepel a vitán – tette hozzá a politológus, aki szerint Szegeden egész egyszerűen nem volt kormányváltó hangulat.


Botka okosan sakkozik

Löfler a kampányról szólva hozzátette, Makón a határokon belül folytatott ízléses kampányt a Fidesz. A Szentesen kialakult helyzetről – a szocialista Szirbik Imre lett a polgármester, de fideszes többségű a képviselő-testület – szólva azt mondta, vagy felőrli a Fidesz a polgármestert öt év alatt, vagy együttműködik vele. – A helyi politikai kultúra dönt Szentesen, illetve az, hogy mennyi szabadságot ad a helyi fideszes politikusoknak a Fidesz-központ – hangsúlyozta a politológus.

Botka országos szerepéről szólva Balog Iván arról beszélt, a szegedi polgármester látja, milyen krízisben van a pártja. Éppen azért nem vállal országos szerepet, s várja a lehetőséget. Akkor lesz az antréja, belépője, ha az ölébe hullhat valamilyen nagy pozíció, mert "Botka nem hülye." Löffler szerint az MSZP-nek is érdeke, hogy megtartott egy fellegvárat. – Most nem olyan a helyzet, hogy Botka antréja jöhet. Nagyon okosan, bölcsen sakkozik Botka László. Politikai öngyilkosság lenne a mostani helyzetben vezetőszerepet vállalnia az MSZP-ben.


Ha a kormány az eszére hallgat, nem nullázza le Szegedet


A politológus szerint, ha Orbán Viktor az elkövetkező 5 évben a kiéheztetés politikáját folytatja Szegeden, az kontraproduktív lesz. – Ha Orbán és a Fidesz 5 év múlva valóban be akarja venni Szegedet, akkor nem szabad kiéheztetni a várost. Öt év múlva Orbán azt tudja mondani, hogy Botka azért tudott sikeres lenni, mert támogatta a kormány – mondta Löffler Tibor. Balog Iván szerint is ha a kormány az eszére hallgat és hosszú távon gondolkodik, nem nullázza le Szegedet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!