Szeged és környéke

2014.10.14. 20:01

Kakas Béla vezetheti a megyét

Csongrád megye - Kakas Béla, az eddigi sándorfalvi polgármester lehet a Csongrád Megyei Közgyűlés új elnöke. A húszfős testület kormánypárti többségű, de 2010-hez képest erősödött a Jobbik.

Bakos András

A megyei önkormányzati választást a Fidesz–KDNP nyerte, 11 mandátumot szerzett a közgyűlésben. A győztes képviselőcsoportot Kakas Béla (Sándorfalva), Ádók János (Hódmezővásárhely), Bozó Zoltán (Szentes), Nógrádi Zoltán (Mórahalom), Magyar Anna (Domaszék) – aki az elmúlt nyolc évben elnökként vezette a közgyűlést –, Szél István (Székkutas), Bodor Csaba (Csongrád), Kalmár Ferenc (Szeged), Nagy Attila (Üllés), Mágori András (Makó) és Gémes László (Szegvár) alkotja.

Az MSZP-frakció tagjai: Varga Péter (Apátfalva), Szirbik Imre (Szentes), Buzás Péter (Makó), Havasi Jánosné (Csongrád) és Simicz József (Deszk). A Jobbik képviselőcsoportja: Toroczkai László (Ásotthalom), Dudás Zoltán (Sándorfalva), Kiss Attila (Makó), Szabó Zoltán (Szentes).
Tegnapi számunkban is közöltük a vasárnap éjjel, lapzártakor látható eredményt, de Gémes László helyett tévesen Nagy Sándor nevét írtuk, ezért elnézést kérünk.

Négy éve eggyel több, 12 mandátumot szerzett a kormánypárt, 6-ot az MSZP, 2 lett a Jobbiké, tehát 2014-ben a radikálisok ereje megnőtt. Azért az előző nyolc év után továbbra is a Fidesz–KDNP dominál.

Az elnököt, alelnököket, bizottságokat az alakuló ülésen választják meg. A kormánypárti listavezető, Kakas Béla lapunknak elmondta, a névsort a Fidesz megyei és országos választmánya is jóváhagyta. A csapat íratlan szabálynak tekinti, hogy a listavezető az elnöki tisztség várományosa. Az alakuló ülésről most egyeztetnek. Rendezhetik a nemzeti ünnep előtt, illetve utána, október 27-én. Ez utóbbi időpont mellett szólhat, hogy a kormánypárt elképzelései szerint az ügyrendi, a pénzügyi-gazdasági és a legnagyobb, 5 belső és 2 kültaggal működő területfejlesztési mellett más bizottságot is terveznek, ehhez azonban elő kell készíteni a szervezeti és működési szabályzat módosítását.

A megyei közgyűlésnek hat tagja, Gémes, Nagy, Nógrádi, Szél, Szirbik és Toroczkai a településén a polgármester-választást is megnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!