Szeged és környéke

2014.10.09. 22:52

Ki vezeti Szegedet október 13-ától?

Szeged - Botka Lászlót negyedszer próbálják meg legyőzni az október 12-i helyhatósági választásokon. Legnagyobb riválisa, Kothencz János mellett a héten Orbán Viktor miniszterelnök is kampányolt.

Munkatársunktól

Ki vezeti majd október 13-ától az ország harmadik legnagyobb városát? – sokan teszik fel ezt a kérdést, és nem csak Szegeden. A 170 ezres Tisza-parti város nem most került az országos figyelem középpontjába.

Kétharmados gőzhenger

[namelink name="Botka László"] 2002 óta Szeged polgármestere. A szocialista politikus akkor is megnyerte a polgármester-választást, amikor a baloldal kiütéses vereséget szenvedett országosan az önkormányzati választásokon. 2010-ben, amikor beindult a Fidesz kétharmados gőzhengere, ő volt az egyedüli baloldali, aki győzött egy megyei jogú városban. Ezekből 23 van az országban. Négy éve több mint 4 ezer szavazattal, közel 7 százalékkal verte meg a Fidesz–KDNP-s polgármesterjelöltet, [namelink name="B. Nagy Lászlót"]. A szocialista politikus más választásokhoz hasonlóan 2010-ben is a baloldali szavazóknál jóval nagyobb kör szimpátiáját, támogatását is megszerezte. Négy éve több ezren voltak olyanok, akik a választókörzetükben úgy osztották meg a voksukat, hogy a jobboldali képviselőjelölt mellett Botkára szavaztak. Aki ugyan megnyerte a polgármester-választást, de a 29 fős városi közgyűlésben nem tudott többséget szerezni a baloldal. Szegeden 20 egyéni választókerület van. 2010-ben a 20 fideszes képviselőjelölt 201 szavazattal kapott többet, mint a 20 szocialista képviselőjelölt. Ez 1 mandátummal jelentett többet a 14 fős Fidesz–KDNP-frakciónak, amely az elmúlt négy évben a jobbikos képviselő segítségével szerzett többséget a testületben.

Baloldali győzelmek

Az idei áprilisi országgyűlési választáson együtt indult a baloldal – MSZP–DK–Együtt–PM–MLP –, és [namelink name="Szabó Sándor"] révén Szegeden szerezte meg a kevés egyéni győzelmeinek egyikét. A parlamenti választás szavazóköri eredményei alapján Szeged 20 önkormányzati egyéni választókerülete közül 13-ban nyert a baloldal, miközben a Fidesz tarolt az egész országban. Szegeden mind az egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltekre, mind pedig a pártlistára leadott szavazatok alapján a baloldal nyert áprilisban. Szabó Sándor a főként lakótelepekből álló választókerületében több mint 2700 szavazattal verte meg a fideszes [namelink name="Bohács Zsoltot"]. A másik választókörzetben a fideszes B. Nagy László nyert [namelink name="Bátyai Edinával"] szemben. Itt a szavazók 40 százaléka falun vagy kisvárosban él, ahol fölényben van a jobboldal. Áprilisban a Jobbik is megelőzte a baloldali jelöltet.

Botka László. Fotó: Schmidt Andrea

Botka László. Fotó: Schmidt Andrea
A májusi európai parlamenti választáson külön indultak a baloldali pártok. Szegeden az MSZP 23,9 százalékot, a Demokratikus Koalíció 9,4 százalékot, az Együtt–PM pedig 8,1 százalékot szerzett, ami együttesen több, mint a Fidesz–KDNP 40,9 százalékos eredménye. A Jobbik 9,79, az LMP 6,73 százalékot szerzett. Mindkét párt indít polgármesterjelöltet, [namelink name="Tóth Péter"], illetve [namelink name="Málovics György"] személyében. Az ötödik nyilvántartásba vett jelölt, [namelink name="Németh István"] (KTI) szerdán lépett vissza [namelink name="Kothencz János"], a Fidesz–KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje javára.

Kulcs és rózsa

A héten elmentünk Botka László és első számú kihívója, Kothencz János egy-egy rendezvényére. A vetélytársak már nem tartottak a héten lakossági fórumot. A polgármester szerdán egy közösségi kertet adott át Makkosházán, ahová pulóverben, hétköznapi viseletben érkezett jókedvűen és felszabadultan. Minden érdeklődővel mosolyogva fogott kezet, volt, akinek puszit is adott. A közösségi kert avatásán körülbelül negyvenen voltak, idősek és fiatalok egyaránt. Rövid beszédet mondott, dicsérte a civil kezdeményezést. A hangja fátyolos volt, mintha kissé meg lenne fázva. A közösségi kertben már 18 embernek van parcellája, akiknek a polgármester adta át az ingatlan bejárati kulcsát. Készült egy csoportkép is róluk – Botkával. – Amikor csoportképet csinálnak, engem valamiért mindig hátrazavarnak – mondta nevetve a polgármester, akit megtapsoltak, amikor elköszönt.

Kothencz János. Fotó: Schmidt Andrea

Kothencz János. Fotó: Schmidt Andrea
Kothencz János a Kereszttöltés utcai idősek klubjában köszöntött fel tizenöt idős embert csütörtökön az idősek világnapja alkalmából. A fideszes polgármesterjelölt zakóban érkezett, de alatta pulóvert viselt. Bár kicsit fáradtnak tűnt, jó volt a kedve. Az épület előterében óvodások várakoztak, akik műsort adtak a világnap alkalmából. Kothencz leguggolt, úgy beszélgetett velük. A klubban 15 idős ember várta Kothencz Jánost, aki mindenkivel kezet fogott, volt, akinek puszit is adott, majd leült a szépkorúak közé, amíg [namelink name="Joó Mária"] klubvezető beszélt. A fideszes polgármesterjelölt rövid köszöntőjében Jóel prófétát idézve azt mondta, ne csak a ruhánkat, hanem a szívünket is szaggassuk meg, majd minden nőnek átadott egy szál sárga rózsát. Férfi kollégánknak pedig megjegyezte, „te nem kapsz, téged majd átnevelünk."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!