Szeged és környéke

2014.10.20. 21:14

Megvannak a hűtőcsere részletei

Szeged - A régióban november 4-étől lehet pályázni a szeptember 25-én meghirdetett hűtő- és fagyasztócserére. A 25–35 ezer forint ingyenpénz csak nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak jár. Internet nélkül egy lépést se lehet tenni.

Fekete Klára

– Éppen a szegedi okmányirodába megyek, hogy a kormányportálon ügyfélkaput nyissak: e nélkül nem pályázhatok a hűtőcserére – mondta el a buszon egy 68 éves nyugdíjas, aki egy Szeged környéki faluban él. Kérte, ne írjuk meg a nevét.

Az úrral – nevezzük Lászlónak – akkor barátkoztam össze, amikor szeptemberben megírtam: az államtól ingyenpénzt lehet majd kapni hűtőcserére. László felhívott, és közölte, neki kell egy új hűtő, és amint megjelennek a feltételek, belevág. Abban maradtunk, tájékoztatja olvasóinkat is, milyen lépéseket kell megtenniük.

Két hét múlva nyílik lehetőség a hűtőpályázat beadására a dél-alföldi régióban. Fotó: Schmidt Andrea

Két hét múlva nyílik lehetőség a hűtőpályázat beadására a dél-alföldi régióban. Fotó: Schmidt Andrea
– Az emi.hu honlapon lehet megtalálni a pályázati feltételeket. De azon hiába regisztráltam magam, kiderült, ügyfélkapu nélkül nem tudok majd anyagot feltölteni – magyarázta a férfi.

– Ha megvan, ezen keresztül küldhetem el a pályázatot, csatolhatom hozzá a beszkennelt nyugdíjas-igazolványt és a lakcímkártyát.

 25–35 ezer forint a tét

A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén a bolti ár 50 százaléka, de maximum 25 ezer forint az ingyenpénz. A++ és A+++ kategóriájú nagygép vásárlásakor a bolti ár 50 százalékát, de maximum 35 ezer forintot lehet kapni. A pályázattal kizárólag egy személyt, illetve egy háztartást támogat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

László profi internetező: szkennel, e-mailt ír, feltölt. – Én azonban ritka madár vagyok a korosztályomban – tette hozzá. – Aki nem ért a számítógéphez, annak sok időt kell fordítania a pályázatra, és rokoni segítség nélkül bukja a partit. Beszéltem 2-3 szomszédommal, elmeséltem, hogy 16 oldalas a tájékoztató, azon mennyi idő alatt rágtam át magam, és mit fogok még csinálni, mire azt mondták: nekik akkor inkább nem kell az új hűtő.

Megtudtuk: a szeptember 25-én megjelent pályázatra a dél-alföldiek majd csak november 4-én jelentkezhetnek először. Minden régió számára más-más időpontban nyitják meg a lehetőséget. Ha régiónként aránytalan a pályázók eloszlása, átcsoportosítanak.

László szerint nincs a feltételek között, milyen öregnek kell lennie a cseregépnek: az van megadva, hogy a régieknek évjárat szerint mekkora az éves energiafelhasználásuk.

– Az újak mind túlteljesítik a paramétereket, tehát nem kell aggódni, hogy nem lesz meg az előírt 10 százalékos energiamegtakarítás. Amikor majd beadom a pályázatot, meg kell jelölnöm, mit adok le, és melyik új típust választom. Kapok egy „bont", amivel elmegyek az üzletbe, és csak azt vihetem haza, amit „megnyertem". A kiszállításkor veszik vissza a régit. Az se mindegy, hol vásárolhatok. Amikor megnyílt a pályázat, még egy kereskedő se regisztrált – ma már 8-10 üzlet fent van, de csak kettő Csongrád megyei. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!