Szeged és környéke

2014.10.05. 21:28

Németh: A lakosságát szolgáló várost szeretnék

Szeged - Szolgáltató város helyett emberközpontú, de vállalkozó, befektető és lakosságot szolgáló városvezetési koncepciót építene Németh István, a KTI szegedi polgármesterjelöltje.

Munkatársunktól

– Ha ki akarsz jutni egy gödörből, akkor először is hagyd abba az ásást – fogalmazott Németh István, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) Néppárt szegedi polgármesterjelöltje. Szerinte Szeged adósságszolgálata közel 40 milliárd forintra duzzadt az elmúlt évtizedben, ami az adósságkonszolidáció után ugyan csökkent, ám a városvezetés szemlélete nem változott, így pár év múlva ugyanekkora adóssága lesz a városnak. – Ha nem változtatsz a módszeren, miért remélsz más eredményt? – kérdezte [namelink name="Németh István"]. A KTI szegedi polgármesterjelöltje szerint Szeged ma egy elavult, szolgáltató város koncepciót követ.

– Azt szeretném, ha a lakosságát szolgáló város lenne. A szegedi városvezetés termelő beruházások helyett zömmel látszatberuházásokat vitt véghez. Ezek is kellenek egy élhető városhoz, de ezzel nem szabad megelégedni: Szegedet egy vállalkozó, befektető szemléletű várossá kell tenni, ugyanis a szociális fejlesztésekhez a pénzt ki kell tudni termelni a gazdaságból – mondta Németh István. A KTI polgármesterjelöltje befektetői találkozókat szervezne, áttekintve, hogy milyen aktuális befektetési területei vannak a városnak, milyen fejlesztéseket lehet véghezvinni, amihez adottságtérképet és problématérképet készítene. Meg kell hallgatni a körzetekben élők problémáit, náluk jobban senki nem tudja, mire van szükségük. Szegednek számtalan parlagon heverő területe van, ahol nap- és geotermikus energiára épülő ipari parkokat, napelemgyárat hozna létre, és ezekre számos vállalkozást építene.

Németh István: Szegedet egy vállalkozó, befektető szemléletű várossá kell tenni. Fotó: Frank Yvette

Németh István: Szegedet egy vállalkozó, befektető szemléletű várossá kell tenni. Fotó: Frank Yvette
– Szeged megtermelhetné magának a nappali áramszükségletének egy jelentős részét ezek segítségével, ami további rezsicsökkentést jelenthetne. Szegedet a befektetők számára visszautasíthatatlan ajánlattá kell felfejleszteni, hogy a legvonzóbb befektetési terület legyen a hazai megyeszékhelyek közül. Ha van napelem- és geotermikus erőművekből termelt felesleges energiakapacitásunk, akkor az ide települni szándékozó vállalkozások nappali áramszükségletét egy adott ideig a város állhatná. A napelemparkból villamosainkat, trolijainkat is bizonyos részben el tudnánk látni árammal. Jövőbemutató módszerek és gondolkodásmód kell – magyarázta Németh István. Az egyetemen gépipari-energetikai tanszéket hozna létre, ehhez sok szegedi vállalkozást is kapcsolna.

– A KTI programjának egyik sarkalatos pontja, hogy lehetőséget teremtsen a frissen végzett fiataloknak gyakorlatot szerezni a szakmájukban, ezért szakmai gyakorlati időt biztosító cégek kellenek a pályakezdőknek. Ha a tudásba nem fektetünk be, akkor a jövőbe, a profitba nem fektetünk be. Szegedet fel kell készíteni a nulla energiamérlegű ingatlanok építésére is – mondta. Kétkamarás önkormányzatot hozna létre, kikérné a civilek véleményét, a legkisebb problémára is figyelne. Kutyafuttatókat építene minden körzetben, konferencia-központot létesítene az egyetemmel együttműködve. Németh István baloldali gondolkodású embernek tartja magát, a politikába néhány éve kapcsolódott be aktívan, kezdetben az MSZP, majd a DK színeiben politizált, de mindkét pártban csalódott. Elmondása szerint a KTI-ben találta meg azt a pártot, ami valóban a munkavállalók érdekeit képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!