Szeged és környéke

2014.11.18. 18:39

4 év alatt 45,2 millió doboz cigi tűnt el a legális piacról

Szeged - Központosítás, különadó, jövedékiadó-emelés és a „felesleges" trafikok bezárása jöhet a kormány újabb dohánytörvénycsomagja után. A cigiárak 4 év alatt 166 százalékkal nőttek, az új szabályozás a trafiktörvénynél aktív hódmezővásárhelyi cégnek kedvez.

Munkatársunktól

– 2010 óta 166 százalékkal drágult a cigaretta, egy doboz 19 szálas Multiért ma már 980 forintot kérnek. A kormány eddig megmondta, hol vegyek cigit, megmondta, mennyiért, most újabb emelést helyezett kilátásba. Elmehetnek a tudják, hova! – mondta egy felháborodott dohányos az újabb trafiktörvények kapcsán.

[namelink name="Szatmáry Kristóf"] (Fidesz) törvényjavaslata szerint 2015-től egészségügyi hozzájárulást fizetnének a dohányipari vállalkozások. A sávos rendszerben a legnagyobb teher a külföldi tulajdonú Philip Morrisra és a BAT Pécsi Dohánygyárakra jutna, a trafiktörvényben is érdekelt hódmezővásárhelyi székhelyű Continental-csoport alig fizetne különadót.

Bezárt trafik a Csongrádi sugárúton. Az új szabályozással kevesebb lesz a dohánybolt. Fotó: Segesvári Csaba

Bezárt trafik a Csongrádi sugárúton. Az új szabályozással kevesebb lesz a dohánybolt.
Fotó: Segesvári Csaba

– Arra számítunk, hogy egy ilyen mértékű különadó áthárítása 70-80 forintos cigarettaár-emelést eredményez, ami azért lenne sajnálatos, mert az egyébként ebben az évben az év végére már csökkenő tendenciába váltó feketepiacnak adna egy újabb lökést – mondta Tóth Attila, a British American Tobacco Pécsi Dohánygyárának szabályozási ügyekért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője.

A különadó nem az egyetlen, amivel a kormány átrendezi a dohánypiacot. A trafikok 2013-ban jelentek meg, egy éves „évfordulójukon" megírtuk, többségük veszteséges. A kormány egy hétfőn benyújtott javaslata szerint csökkenhet a trafikok száma, a nyitási küszöböt 2000 főről 3 ezerre emelik. Mint írják, így lehetővé válik, hogy „ahol a dohányboltok számának csökkentése indokolt lehet, a jogosulttal a koncessziós szerződés megszüntetéséről megállapodás születhessen". Újdonság, hogy a jövőben rágógumit, mentolos cukorkát, tömegközlekedési jegyeket is árulhatnak a dohányboltok, a vásárlók a mobiltelefonjukat is feltölthetik. Központosítják a nagykereskedelmet, egy törvényjavaslat szerint a dohánytermék-kiskereskedő csak meghatározott – állami, vagy koncessziós szerződéssel feljogosított – ellátó társaságtól vásárolhat. A javaslat jövedékiadó-emelést is tartalmaz.

Fekete

– Az biztos, hogy ezeket az adóemeléseket az emberek fizetik meg – reagált a hírekre egy neve mellőzését kérő vidéki trafikos. Szerinte a folyamatos adóemelés kontraproduktív, a drága cigiből egyre kevesebb fogy, ami a feketepiacot erősíti. A trafikos személyes tapasztalatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki statisztikái is alátámasztják. Az elérhető legfrissebb adatok szerint 2010 első 8 hónapjában 6 milliárd 150 millió szál cigaretta került a piacra, ez 2014 azonos időszakában, 20 százalékkal, 4 milliárd 980 millió szálra csökkent. A gigantikus számokat cigarettásdobozra lefordítva kiderül, négy év alatt 45,2 millió doboz szívnivaló tűnt el a legális piacról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!