Szeged és környéke

2014.11.04. 19:44

Gyüdi Szegeden is szeretne operafesztivált

Budapest, Szeged - Az Armel Operaverseny és Fesztivált, amit 2008-as alapításától hat éven át Szegeden rendeztek meg, Budapest fogadta be ettől az évtől.

Munkatársunktól

– Októberben a három új budapesti helyszínen logisztikailag sokkal nehezebb volt a dolgunk, mint korábban Szegeden. A Zeneakadémián telt házak előtt, az Erkel Színházban is szép házakkal, sikerrel játszottuk az öt versenyprodukciót. A szegediek bemutatóját, A gyertyák csonkig égnek című Tutino-operát is jól fogadta a közönség. Megható volt számomra, hogy milyen sokan eljöttek Szegedről a fesztivál korábbi törzsközönségéből – mondja [namelink name="Havas Ágnes"] fesztiváligazgató.

Az Armel a napokban tette közzé felhívását, melyből kiderül: 2016-tól minden magyar színház, operatársulat előtt megnyílik a lehetőség, hogy egy versenyprodukcióval bekapcsolódjon a rendezvénysorozatba. Eddig a Szegedi Nemzeti Színház volt a fesztivál hazai partnere, azaz a döntőben látható öt operából egyet általában a Tisza-parti társulat hozott létre a nemzetközi mezőnyből, a zsűri által kiválasztott versenyzők főszereplésével. Jövőre is szegedi előadás, az [namelink name="Alföldi Róbert"] rendezésében színpadra kerülő Mozart-opera, A varázsfuvola lesz a magyar versenyprodukció. – Jó partneri kapcsolatot alakítottunk ki a szegedi színházzal, továbbra is számítunk rájuk, de szeretnénk megnyitni a bekapcsolódás lehetőségét más teátrumok számára is. Kérdés persze, hogy mennyire lesznek vállalkozó kedvűek, mennyire nyitottak akár kortárs operák bemutatására is – fogalmaz Havas Ágnes, aki november 30-áig várja a társulatok jelentkezését.

– Mivel nem vagyunk már házigazdák, nem lenne indokolt, hogy folyamatosan mi legyünk a részt vevő magyar társulat. Egyébként eddig sem volt így: az egyik évben a szegedi fesztiválon sem volt szegedi produkció – hangsúlyozza [namelink name="Gyüdi Sándor"], a szegedi teátrum főigazgatója. – 2016-tól bármelyik magyarországi színház jelentkezhet operaprodukciójával, mi is, bár a fesztivál szervezői helyében valószínűleg a sok szegedi produkció után egy másik színházét választanám. Szívesen veszünk részt továbbra is a budapesti Armel-fesztiválban, ugyanakkor keressük a lehetőségét annak, hogy Szegeden is legyen operafesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!