Szeged és környéke

2014.11.16. 22:21

István rokkantsági ellátást nem, de segélyt kaphat

Zákányszék - Az 55 éves István sokat dolgozott életében, de leginkább feketén. Emiatt most nagybetegen nem kaphat rokkantsági ellátást. A rehabilitációs hivatal ellátta tanácsokkal.

Dombai Tünde

Márciusban mutattuk be az 55 éves zákányszéki vállalkozó kálváriáját. István az építőiparban dolgozott, majd saját cégében, mígnem 2008-ban körbetartozás miatt kénytelen volt lehúzni a rolót. Dolgozott utána is, de feketén. A felszámolásba belebetegedett, tavaly vastagbéldaganattal műtötték, 80 százalékos egészségkárosodást állapítottak meg nála, jövő júliusig nem dolgozhat. Mivel az elmúlt 5 évben nem szerzett 1095 nap, vagyis 3 év társadalombiztosítási jogviszonyt, nem jár neki rokkantsági ellátás.

Tavasszal az István ügyében feltett kérdéseinkre a kormányhivatal azt válaszolta: jogszabályváltozás miatt az is elég, ha a férfi az utolsó 10 évben 2555 napot, azaz 7 évet, illetve 15 évben 3650 napot, azaz 10 évet fel tud mutatni. Szeptemberben megírtuk: István újra benyújtotta kérelmét, amit újból elutasított a hivatal, mert 600 biztosított napja még így is hiányzik. Az utóbbi 15 évben 3650 helyett ugyanis mindössze 3050 napra volt bejelentve.

Az ügyben a megyei kormányhivatal úgy reagált: „István példája jól mutatja, milyen lehetetlen helyzetbe tudja sodorni a feketegazdaság a munkavállalókat. Közel 25 évet dolgozott úgy az építőiparban, kezdetben saját vállalkozásában, majd alkalmazottként, hogy hosszú időn keresztül nem volt bejelentve, így járulékot nem fizetett, vagyis biztosítási ideje annak ellenére mindösszesen 8 év, hogy betöltötte az 54. életévét. A jelenlegi kormány kiemelt célja a feketegazdaság felszámolása. Ezt bizonyítja az is, hogy kizárólag a tényleges bejelentéssel munkát végző állampolgárok részére biztosítja a különböző ellátási formákat. Ez vonatkozik a szolgálati időn alapuló nyugellátásra is.

A rokkantsági és rehabilitációs ellátás olyan megváltozott munkaképességű személyeknek adható ellátási forma, akik folyamatos, hosszabb távú munkavégzést követően lesznek betegek, vagy sérülnek meg. Ebben az esetben a hivatal a korábban befizetett járulékok, tehát a biztosítási idő alapján állapítja meg az ellátást. Vagyis ha valaki korábban feketén dolgozott, nem rendelkezhet megfelelő biztosítási idővel, nem lehet számára megváltozott munkaképességű személyeknek járó ellátást nyújtani.

Ebből adódóan István sajnos annak ellenére sem jogosult a rokkantsági ellátásra, hogy súlyos az egészségkárosodása. Ilyen esetben kizárólag szociális alapon igényelhet ellátást a polgármesteri hivataltól. Ezt is ajánlotta a rehabilitációs hivatal az ügyfélnek, hiszen a betegsége és a család alacsony jövedelme miatt mindenképpen jogosult lehet aktív korúak ellátására, illetve közgyógyellátásra. Mindkettőt a polgármesteri hivatalban kell igényelni a komplex orvosi vizsgálati eredménnyel.

Azért, hogy a rokkantsági ellátást a jövőben meg tudja szerezni, biztosítási időt kell gyűjtenie. Mivel az ügyfél saját bevallása szerint ma is dolgozik, olyan munkaköröket tud ajánlani neki a rehabilitációs szerv, amelyeket betegen is elláthat, bejelentve. Ezzel együtt arról is tájékoztatták, hogy ha vállalkozóként kívánja pótolni a hiányzó biztosítotti időt, akkor készséggel segítenek neki a munkaügyi központban, ahol vállalkozóvá válási támogatást igényelhet".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!