Szeged és környéke

2014.11.09. 21:08

Raklap is készül csikkekből

Szeged, Magyarország - Furcsán hangzik, de még a cigarettacsikkek is hasznosíthatók: például hamutálat és raklapot készítenek belőlük. Szegedi vendéglátóhely egyelőre nem csatlakozott a gyűjtést szorgalmazó Csikk Brigádhoz.

Vida-Szűcs Imre

Az utak mellett eldobott szemét egyharmadát a cigarettacsikkek teszik ki, amelyek a leghanyagabbul kezelt hulladéktípusok közé tartoznak. A TerraCycle nevű cég, amelyet egy magyar származású fiatalember alapított az USA-ban, a Csikk Brigád nevű akciót 2013 tavaszán indította el Magyarországon az egyik dohánytermékeket forgalmazó vállalattal együttműködve. Az összegyűjtött csikkeket újrahasznosítják, az így keletkezett másodnyersanyagból például műanyag raklapokat vagy hamutartókat készítenek.

– A csikkek is azon hulladékok közé tartoznak, amelyeknek az újrahasznosítása szigorúan gazdasági szempontból nem kifizetődő – mondta [namelink name="Pakot Renáta"], a TerraCycle Magyarország Kft. PR- és kommunikációs menedzsere. – A célunk viszont az, hogy ezekre a hulladékokra is megoldást találjunk, hiszen környezeti oldalon az újrahasznosítás az egyetlen dolog, amit a már keletkezett hulladékkal megéri csinálni.

A programra itthon egyelőre magánszemélyek nem iratkozhatnak fel, csak vendéglátóhelyek, szálláshelyek, irodák és dohányboltok jelentkezését várják. Nekik anyagi terhet nem jelent a gyűjtés, csak egy kis odafigyelést igényel. Pakot Renátától megtudtuk, szegedi vendéglátóhely még nem csatlakozott a Csikk Brigádhoz. Eddig az akcióban közel két és fél millió darab csikket gyűjtöttek, és az interneten 151 gyűjtőhelyről számolnak be. A résztvevőknek, miután dobozba gyűjtötték, és lezárták a küldeményt, nincs más tennivalójuk, mint hogy az internetről letölthető csomagküldő címkét felragasszák, és megrendeljék a csomagfelvételt.

Kávékapszulák, samponos flakonok

A TerraCycle célja, hogy a hagyományosan nem újrahasznosítható hulladékokat hasznosítsa, hogy azok ne a hulladéklerakókra vagy az égetőkbe kerüljenek, hanem egy ciklikus rendszerben új termékként szülessenek újjá. Ma már több mint húsz országban futnak a cég programjai: az üdítős tasakoktól kezdve a kávékapszulákon át a samponos flakonokig sokfélét gyűjtenek. Magyarországon 2012 óta működik a cég, jelenleg két programmal: a Chips és a Csikk Brigáddal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!