Szeged és környéke

2014.12.10. 21:55

300 ezret keres, állítólag hónapok óta alig látták

Szeged - Alig látták a munkahelyén Stilling Ferencet, az IH igazgatóhelyettesét, akinek havi bruttó 300 ezer forint a fizetése. Az érintett válasza megérkezett, tagadta, hogy hónapokig nem látták volna.

Sz. C. Sz.

– Nem általános igazgatóhelyettesként, hanem stratégiai igazgatóhelyettesként dolgoztam tavaly június óta havi nettó 168 ezer forintért az IH-ban – írta levelében [namelink name="Stilling Ferenc"], aki ígéretét betartva 48 órán belül válaszolt kérdéseinkre. Állítása szerint a határon átnyúló kulturális kapcsolatok kialakítása és bonyolítása volt a feladata, de részt vett a SZIN szervezésében és részleges átszervezésében is. Emellett javaslatokat adott az igazgatónak, és lobbitevékenységet folytatott.
Jóllehet Stilling nem Szegeden lakik, ez nem befolyásolta a napi munkavégzésben.

A szerződése szerint ugyanis a foglalkoztatása rugalmas munkaidőben történt, maga oszthatta be a munkaidejét, a „munkavégzés helye pedig változó, és kiterjed az egész országra". Állítása szerint amúgy jól ismeri a várost és a régiót.

Azt írta, hazugság, hogy az új igazgató, [namelink name="Jávorszky Iván"] kinevezése (november 25.) előtt hónapokig nem látták volna az IH-ban. Táppénzen volt, ezért nem tudott korábban találkozni az új ügyvezető igazgatóval.
Tavaly áprilisban Stilling Ferencnél jelentkezhettek az árusok a Jobbik budapesti nemzeti majálisán megrendezett nemzeti kirakodóvásárra. Ezzel kapcsolatban azt írta, hogy „a majális is egy feladat volt, amit megbízóm számára megelégedéssel végzett el a cégem. Nemzeti konzervatív szemléletem révén érthetően szimpatizálok a Jobbikkal. Sajnos a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nél ez nem volt előnyös a számomra. Természetesen a munkámban az ésszerűséget helyezem előtérbe, nem pedig azt, hogy ki kivel vagy mivel szimpatizál. Egyik szemlélet sem igaz sajnos mindenkire a házban".

Állítása szerint a javaslatai nyomán jelentős pénzt takarított meg az IH. Ugyanakkor azt sajnálja, hogy az ötletei egy részét nem volt lehetősége végigvinni. És most már nem is lesz, mert december 31-én lejár a határozott idejű szerződése, amit nem újítanak meg. Stilling ezt nem is szeretné, mert ahogy írta, „az elmúlt másfél évben megismertem a körülményeket, nem vagyok optimista".

Korábban írtuk:

A Szegedi Ifjúsági Ház a Fidesz–Jobbik cégvezetés állatorvosi lova volt az előző ciklusban. A szocialisták többször bírálták az IH gazdálkodását, amelyben szerintük nem a szegediek érdekei, hanem magánérdekek és pártszempontok érvényesültek. Az IH 2011-ben még 15 millió forintos nyereséget produkált, tavaly viszont már 80 milliós vesztesége volt a városi cégnek, amely három év alatt 145 millió forintot veszített a vagyonából. Tavaly év végére a tartozásállománya meghaladta a 230 millió forintot, míg a követelések összege 70 millió forint volt.

48 órán belül válaszol

Az ifjúsági ház szabadságon lévő, havi bruttó 300 ezer forintot kereső igazgatóhelyettese, Stilling Ferenc az interneten egy közösségi oldalon azt írja magáról, hogy a Bingó Centerben kezdte menedzserként a pályafutását. Később volt étel- és italmenedzser a Tropicana Casinóban, valamint étterem- és bármenedzser egy osztrák hotelben. Azt írja az oldalon, 2013 júniusa óta általános igazgatóhelyettes az IH-ban. A Jobbik honlapján is megtaláltuk a nevét. Tavaly a Jobbik budapesti nemzeti majálisán nála lehetett jelentkezni az árusoknak a nemzeti kirakodóvásárra. Stilling Ferencet telefonon kerestük, előbb azzal hárította el érdeklődésünket, hogy éppen dolgozik, majd később visszahívott, és közölte, nem volt általános igazgatóhelyettes az IH-ban, amúgy pedig 48 órán belül válaszol az írásban feltett kérdéseinkre.
A vagyon kezelése

Idén februárban az IH az évi 140 millió forintos önkormányzati támogatáson felül 100 millió forint egyszeri támogatást kapott a városi költségvetésből adósságainak rendezésére, mert akkorra már három felszámolási eljárást is kezdeményeztek az önkormányzati cég ellen. Ugyancsak februárban a szocialisták feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen az IH gazdálkodásával kapcsolatban. Májusban házkutatást tartottak a rendőrök az intézményben, többzsáknyi iratot foglaltak le. A városházáról is elvitték a cég gazdálkodására vonatkozó önkormányzati iratokat. Az IH ügyében különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak nyomozást.

A helyettes bére

November 25-e óta [namelink name="Jávorszky Iván"], a Junior Achievment Magyarország és az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának volt igazgatója irányítja ügyvezetőként az IH-t és városi televíziót.

– Szép kihívás – mondta az ügyvezető arra a felvetésünkre, hogy – ismerve az IH pénzügyi helyzetét – nem túl hálás szerepet vállalt. Jávorszky két városi céget igazgat egy fizetésért, havi bruttó 380 ezer forintért. Elmondta, az IH igazgatóhelyettese több mint egy évig havi bruttó 300 ezer forintot keresett, de még nem találkozott vele, és kollégáitól úgy hallotta, nem sokat látták a férfit az elmúlt hónapokban az IH-ban. Az ügyvezető elmondta, most szabadságon van az igazgatóhelyettes, akinek december 31-én jár le a szerződése. Kérték, adja le a céges telefonját és laptopját. Jávorszky közölte, a hírekkel ellentétben nem folyik felszámolási eljárás az IH ellen. Még a dorozsmai nagybani piaccal is tárgyal, amely 50 millió forint kölcsönt adott tavaly az IH-nak a SZIN megrendezésére, és nyáron felszámolási eljárást kezdeményezett az ifjúsági ház ellen. Más vállalkozásokkal szemben 26 milliós tartozása van az IH-nak.

Átvilágítják az IH-t. Szép kihivás lesz megmenteni a céget az új ügyvezető szerint. Fotó: Frank Yvette

Átvilágítják az IH-t. Szép kihivás lesz megmenteni a céget az új ügyvezető szerint. Fotó: Frank Yvette
A takarítás ára

– Jogászokkal nézzük át a szerződéseket, és minden céggel leülök tárgyalni, ahol nem egyértelmű a tartozásunk. Reális áron kívánunk szolgáltatásokat igénybe venni, nem akarunk plusz 100-100 ezer forintot fizetni például a nem létező takarításért vagy tanácsadásért – hangsúlyozta az ügyvezető, aki szerint a kiadások csökkentése mellett a két cég összevonásával is lehet spórolni. Jávorszky szerint ha annyi önkormányzati támogatást kapnak, mint korábban, akkor a közszolgálatiság megtartása mellett is nyereségesre hozhatják ki a jövő évet a kiadásaik racionalizálásával és a bevételeik növelésével. Komoly elképzeléseik vannak, az IH-ból például televíziós közvetítéseket terveznek, és a Partfürdőt is jobban kihasználnák. – Úgy szeretnénk a szegedieknek többet adni, hogy nem akarunk többet kérni az adófizetők pénzéből – hangsúlyozta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!