Szeged és környéke

2014.12.28. 18:30

Csúszós, havas utak, balesetek – beköszöntött a tél

Lehullott az idei első hó Csongrád megyében: kora délelőttől a Lenti–Paks–Makó vonaltól délre szinte mindenhol havazott Magyarországon, így Csongrád megyében is. Fél hatra több helyen elérte a tíz centit a hótakaró vastagsága, az utakat kora délutánig szinte sehol nem takarították: az autók lépésben, csúszkálva haladtak. Szilveszterig hó már nem várható, száraz és hideg év végére számíthatunk.

Delmagyar.hu

Vasárnap kora délelőtt kezdett el először havazni idén télen Csongrád megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-magyarországi Regionális Központjának tájékoztatása szerint a nap végére 5-10 centi hóréteg lepi majd be a tájat, de csapadékra szilveszterig már nem számíthatunk. Száraz, hideg idő áramlik be Szegedre és térségébe, a nappali maximum hőmérséklet mínusz 3 fok lesz, míg éjszakánként mínusz 8 fokra kell számítani.

Figyelmeztet a katasztrófavédelem Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsa szerint a téliesre fordult időjárás miatt csak megtankolt és megfelelően felkészített gépjárművel induljanak útnak. Elengedhetetlen a téli gumi, a hólánc és a megfelelő fagyálló folyadék. Indulás előtt készítsenek az autóba meleg takarót és folyadékot. Még indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról és az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról. Tanácsos feltöltött mobiltelefonnal útnak indulni. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ" alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), és figyeljék a Facebook-oldalon, illetve a honlapon közzétett információkat is.

Hó borította be Szegedet. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


Szegeden már az első hópelyhek lehullása után lelassult az élet a város útjain. Kora délutánig az utakon nyomát sem láttuk hókotrónak – az autók lehordták a hó egy részét, a maradék összetapadt, és úgy csúszott, hogy a 30 kilométeres óránkénti sebesség is soknak tűnt olykor. A trolibuszok kerekei délben már igencsak kapartak és csúszkáltak a megállókból való továbbinduláskor – úgy láttuk, hogy több járművön még nyári gumi volt. A SZKT diszpécserszolgálatán azt mondták, hogy a havazás és az útviszonyok miatt lassabban és körültekintőbben közlekedtek sofőrjeik, a menetrendben 5-10 perces csúszások alakultak ki kora délutánra, de járatkiesés, baleset nem történt.

Lassan járható, csúszós utak megyeszerte
Mindszenten nem okozott különösebb fennakadást a hó, Vásárhelyen és Makón azonban csak lassan, csúszkálva haladtak az autósok és biciklisek tagnap kora délutánig. A makói városgazdálkodási társaságtól megtudtuk: az utakat a havazás előtt alászórták, a takarítást viszont csak délután, 5-6 centis vastagságnál kezdték.
[namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy amint leestek az első hópelyhek Szegeden, azonnal elkezdték behívni hóeltakarító járműveikre sofőrjeiket. Hivatalosan öt centiméter lehullott hó után kell elindulniuk a városban járműveiknek, de a társaság a hókotrókat már hamarabb, kora délután elindította a kezelésükbe tartozó utakon. (A városi cég későbbi közleménye szerint a hóeltakarításban 45 kézi hómunkás, 8 síkosságmentesítő teherautó és 5 járdatakarító kisgép vett részt.)

[namelink name="Sugár László"], a környezetgazdálkodás közterület-logisztikai vezetője lapunknak elmondta: 8 közúttisztító géppel mentek ki a szegedi utakra, először a fő és tömegközlekedési vonalakat takarították. A járdákat és kerékpárutakat 5 kisgéppel szórták munkatársaik, és kézi erőt is bevetettek. Délutánra a környezetgazdálkodás újabb 41 embere állt munkába, akik elsősorban a gyalogátkelőhelyeket és környéküket tisztították.

Hó borította be Szegedet. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint társaságuk november közepe óta már téli üzemmódban dolgozik, 93 mérnökségünkön keresztül közel 4500 fő dolgozik 12 órás váltott műszakokban, hogy egész nap el tudják látni a szükséges téli útüzemeltetési feladataikat. Az elmúlt hetekben bár nem volt igazán téli időjárás, sok helyen az éjszakai és reggeli órákban is végeztek síkosságmentesítést: több ezer tonna útszóró sót, több tízezer liternyi kalcium-klorid oldatot és több száz tonnányi érdesítő anyagot juttattak ki a mintegy 31 ezer 200 kilométeres országos közúthálózatra. Az M43-as autópálya latyakos, de jól járható volt délután – tudtuk meg.

Koccanások, borulás Felborult egy autó tegnap kora délután a 45-ös számú főút 47-es kilométerszelvényénél, Hódmezővásárhely közelében. A rendőrség tájékoztatása szerint a kocsi vélhetően a havazás okozta útviszonyok miatt csúszott meg és borult fel kora délután. Két személy utazott benne, őket a mentőszolgálat munkatársai – az elsődleges információk alapján – könnyebb sérülésekkel szállították kórházba. Több koccanásos baleset is történt Csongrád megye útjain. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására. A téli időszak a gyalogosok közlekedésére is veszélyt jelenthet: a csúszós úttesten lassabban közlekednek, az eleséstől való félelem eltereli a figyelmüket a közlekedés többi résztvevőjéről.

Hó borította be Szegedet. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!