Szeged és környéke

2014.12.07. 22:26

Tél a Sárgán

Szeged - Amit nyáron megspórolnak egy Sárga üdülőtelepen álló ház rezsijén, azt télen fűtésre költik.

Arany T. János

– Az emeleten lévő két szobában villanyradiátorral fűtök, ami havonta 30 ezer forintba kerül. Lent kandalló van. A fa is 30 ezer. Albérletben lakom itt, az még 50 ezer forint. Nyáron ötezer forint a rezsi, télen a sokszorosa. Amit olyankor megspórolok, azt ilyenkor kell belerakni – mondta a szegedi Sárga üdülőtelep „főutcáján" [namelink name="Redenczki Gábor"]. A szobafestőként dolgozó fiatalember válás után egy ötödik emeleti panellakásból költözött a Tisza közelébe. Azt mondta, itt dolgozni is könnyebb. Ottjártunkkor ablakkereteket csiszolt.

A kétemeletes, 120 négyzetméteres ház nyílászáróit már kicserélte, jövőre a hőszigetelés következik. Megtudtuk, az egyik szomszédos házba kazánt szereltek, ott központi fűtés működik. Gábor még nincs ilyen jó helyzetben, az alsó szinten duruzsoló, kellemes meleget sugárzó kandalló 70 ezerbe került.

– A túlélésről szól az egész. Visszafelé megyünk a tanyasi világba. A Sárgán központilag elzárják télire a vizet. Van egy Norton-kutam, de ha a gyerek fürdeni akar, a kútról hozok 30 liter vizet, felviszem az emeletre, palackos gázzal megmelegítem. A gázrózsának a fúvókáját is ki kellett cserélni, mert a palackos gáz nem ugyanolyan, mint a vezetékes – magyarázta. Szerinte ennek ellenére „roppantul megéri" a Sárgán lakni.

Rak a tűzre. Redenczki Gábor szerint a túlélésről szól az egész. Fotó: Frank Yvette

Rak a tűzre. Redenczki Gábor szerint a túlélésről szól az egész. Fotó: Frank Yvette
– Nyáron alig van költség. Inkább élek itt így, mint panelban. Ott is ennyi a rezsi, de ott egész évben – tette hozzá. Gábor csak egy dologra panaszkodott: a közbiztonságra. A napokban két kábelét lopták el a benne lévő réz miatt. A munkagépekhez az udvaron hozzá se nyúltak, a könnyű pénzre mentek.

Télen kihalt a Sárga. Néhány portán kutya ugatott, kevés ház kéménye füstölt. [namelink name="Grünczweig Jánosné"] és élettársa, Szabó László hét éve lakik a Kiskőrössy Halászcsárdától jobbra lévő utca első házában. A házat két megtermett kutya őrzi. A lakók szerint 5-10-nél többen nem élnek itt életvitelszerűen.

– Kandallóval fűtünk. Ha nagyon hideg van, rásegítésként bekapcsoljuk a hősugárzót, de az nagyon drága. Be kell osztani a kis pénzünket. Félünk a hidegtől, mert kellemetlen, de csak megszokás kérdése – mondta az asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!